Hur Överlever man en Lavin – Tips & Råd

Det finns inget som är bättre än en uppfriskande dag när man glider nerför backarna, åker runt kurvor och njuter av färsk nysnö.

Skid- och snowboardåkare är också väl medvetna om att detta fluffiga, gnistrande underland kan förvandlas till en skrämmande vit våg av förstörelse på några sekunder. Oavsett om den förekommer naturligt eller utlöses av mänsklig aktivitet är en lavin skrämmande att observera och potentiellt dödlig om du sveps med av dess ström.

Dödsfall i laviner har vanligtvis en av tre orsaker – fysiskt trauma, kvävning och hypotermi. Överlevnadstekniker innebär att ta sig ur lavinen innan den stannar, förhindra total begravning och minska den tid som offret begravs.

Lavinsändare

Trautman föreslår att en lavinfyr, en sond och en spade är tre viktiga utrustningar för att rädda sig själv, en vän eller till och med en främling.

Lavinfyrar är radiosändare som kan lokalisera din plats. De är enkla att använda. Innan de lämnar huset sätter alla som går ut för dagen på sig en sändtagare och slår på den. Om en lavin fångar någon i ditt sällskap kan du använda sändaren för att ta emot deras signal och omedelbart lokalisera dem.

Då kan du använda en sond, en vikbar glasfiberpinne som liknar en tältstav, för att ta reda på var en person ligger begravd under snön och hur djupt den är begravd. När du har upptäckt din vän kan du använda ditt tredje verktyg, en spade, och snabbt släppa honom.

Du måste ha rätt utrustning och veta hur du använder den.

Nybörjare och experter kan få lämplig utbildning för att lära sig mer om att upptäcka osäkra omständigheter och använda utrustningen. Avalanche.org inkluderar interaktiv onlineutbildning för nybörjare. För alla som är intresserade av att lära sig mer, har webbplatsen Avalanche.org en mängd olika utbildningsmöjligheter, inklusive framtida seminarier och kurser.

Även om du kollar den lokala prognosen, har rätt utrustning och har lärt dig att överleva en lavin, kan du fortfarande stirra upp på en snövägg som rör sig snabbt. Om du har varit tillräckligt förberedd bör dina förvärvade instinkter slå in för att hjälpa dig att överleva.

Många faktorer kan påverka dina chanser att överleva, inklusive hur länge du har varit begravd i snön, hur djupt du har begravts och de skador du har ådragit dig när du har spolats ner från berget.

Undvik att bli instängd

Till att börja, försök att gå ur vägen. Gör allt du kan för att undvika att fastna i lavinen. En lavin liknar att fastna i en snabbt rörlig översvämning. Det vanligaste rådet är att röra sig diagonalt till lavinen eller ta sig till kanten, där raset går långsammare och det är mindre sannolikt att man begravs djupt.

Men om du hamnar i mitten av en stor lavin finns det något du kan göra. Rikta fötterna nedåt så att det mesta av stöten känns av underkroppen snarare än huvudet. Ett annat sätt att skydda ditt huvud är att krypa ihop till en tight boll.

Och när du väl har vilat lite bör du slappna av eftersom du vet att dina partners är tränade och kommer att komma efter dig.

Laviner har fångat många människor på alla nivåer

Många individer som fastnar i laviner är ute och testar gränserna. Sedan är vissa omedvetna om att de går lite för långt.

Praktiskt taget alla lavinsäkerhetskurser kommer att råda dig att försöka komma bort från lavinen så fort du inser vad som händer. Ring efter hjälp på en gång och stäng sedan munnen så att snön inte blockerar luftvägarna. Om du inte kan komma bort från lavinen:

  • Överge skidutrustning. Det kan dra ner dig och ge mer vridmoment på dina extremiteter, vilket leder till brutna ben. Om din väska är lätt och har nödutrustning inuti, ha den med dig.
  • Om du kastas från din snöskoter, försök att komma bort från maskinen.
  • Använd simrörelser för att kämpa dig till ytan av lavinen.
  • Försök att ta tag i närliggande träd för att komma bort från snön.
  • När snön saktar ner, lägg handen eller armen över munnen så att du har en luftficka. Tryck vilken del av din kropp som helst genom snön när den stannar så att räddningspersonalen kan se dig.
  • Vänta på räddning. Hålla sig lugn. Spara syre. Försök inte ringa efter hjälp om du inte hör räddare ovanför dig.

De flesta källor säger att en person som är helt begravd kan leva i cirka 18 minuter. Även om snö är porös och innehåller mycket syre, andas offren sin utandningsluft, vilket orsakar koldioxidförgiftning. Varm andedräkt smälter också snön, och den kan återfrysa som ett fast, icke-poröst lager av is som syre inte lätt kan tränga igenom. Med en rejäl luftficka som är öppen utåt kan du undvika kvävning, men du riskerar ändå att få hypotermi och stötar.

Om du ser någon svepas bort i en lavin är du deras bästa hopp om överlevnad. Vissa skidområden har sök- och räddningsteam samt räddningshundar, men att söka hjälp kan ta längre tid än offret kan överleva. Enligt olycksstatistiken överlever 92 procent av offren om deras parti gräver fram dem inom 15 minuter.

Endast cirka 25 procent överlever efter 45 minuter. Stora grupper kan skicka någon för att få hjälp, men små grupper och enskilda överlevande bör inte lämna platsen om inte hjälpen är bara några minuter bort. Vissa experter säger att ensamma överlevande bör genomföra sökningen själva. Andra säger att om den enda överlevande inte har någon visuell aning om offrets plats och om offret eller den överlevande inte bar en ledstjärna, borde den överlevande söka hjälp.

Om du ser en lavin passera någon bör du:

  • Titta noga på dem utan att titta bort.
  • Håll ögonen fästa vid den sista punkt där du såg honom om han blir helt begravd.
  • Vänta någon minut efter att lavinen stannat tills snön har lagt sig. Utvärdera risken för ytterligare en lavin. Om det verkar troligt, låt någon hålla utkik medan du söker efter offret.
  • Gör en effektiv sökning.

Alla som åker offpist bör ha en lavinräddningsfyr, en lavinsond och en spade. Dessa tre föremål är centrala för alla sök- och räddningsoperationer.

En lavinfyr är en liten sändare. När en lavin inträffar byter överlevande sin sändare från ”sända” till ”ta emot” och använder signalen för att lokalisera offret. Nya sändare visar signalens riktning såväl som dess styrka, men lärare rekommenderar att folk övar på att lokalisera nedgrävda beacons innan de går in i lavinområdet.

Lavinsonder låter dig hitta fasta föremål begravda i snön. Vissa skidstavar har avtagbara grepp och korgar och kan även fungera som sonder.

Spadar är en grundläggande nödvändighet för att gräva fram begravda överlevande. Lavinsnö är mycket solid och att gräva med spade tar mycket kortare tid än att gräva med händerna.

Du kan utföra din sökning med en mängd olika metoder, så länge den täcker hela terrängen där offret kan begravas och arbetar inom fyrens effektiva räckvidd. Om du är med en stor grupp kan du stå skuldra vid skuldra och arbeta dig nerför sluttningen, med början på den punkt där du senast såg offret. Mindre sällskap och ensamma överlevande kan sicksacka nerför backen.

Ju närmare du kommer offret, desto starkare blir signalen. När du hittar offret, gräv ut honom snabbt. Rensa hans luftvägar och utför HLR eller konstgjord andning om det behövs. Behandla för hypotermi och chock, och få hjälp så snabbt som möjligt.

Relaterade inlägg