Hur ofta Borde Man Duscha?

Hur ofta Borde Man Duscha?

Vill du veta hur ofta du bör duscha?

Vi är här för att ge dig de fakta du behöver för att hålla dig ren så gott du kan.

Hur ofta behöver jag duscha?

Det finns inte ett rätt svar, utan en rad rätta svar. I allmänhet duschar människor någonstans mellan varannan dag och två gånger om dagen, beroende på deras personliga preferenser och hur deras hud reagerar på att bli spolade och tvättade med vatten.

Så om du är i det intervallet är din kropp antagligen nöjd.

Det rekommenderas att när du duschar använder du ljummet vatten och begränsar det till 10 eller 15 minuter. Om du gör det kan du minimera risken för att en lång, varm dusch torkar ut din hud. Naturligtvis, om din hy kan tolerera det, är det nödvändigtvis inget fel med att ta lite längre tid.

Men eftersom alla är olika kan din tvättrutin skilja sig från personer du känner eller ser slumpmässigt detaljera sin personliga hygien på offentliga internetforum.

Det är ok. Kanske har du ett smutsigt jobb eller tränar mycket. Kanske har du en tendens att bara sitta och svettas oavsett vad du gör. Hur som helst kan du behöva duscha oftare än de som är välsignade med begränsad svettning och bekväma, ansträngningsfria liv. Och om du föredrar att duscha mindre kanske två eller tre gånger i veckan, finns det hudläkare som säger att det är helt okej.

Kultur spelar också åtminstone en viss roll för hur ofta du känner behov av att duscha. En studie från 2014 om globala badvanor av marknadsundersökningsföretaget Euromonitor International fann att människor i USA duschar något mindre än sju gånger i veckan.

Människor som bor i Storbritannien, Kina och Japan uppgick till att duscha cirka fem gånger per vecka, medan de i Brasilien närmade sig 12. När det gäller hår, schamponerar de flesta sina huvuden ungefär fyra gånger i veckan, oavsett hur ofta de duschade – förutom Mexiko, där folk duschade och schamponerade i stort sett varje dag.

Och det finns naturligtvis alltid en chans att du blir påverkad av marknadsföring som säger att ingen någonsin kommer att älska dig om du luktar lite.

Det är viktigt att du förstår riskerna med både över- och underduschning. Vissa av dem är inte trevliga.

Vad händer om jag inte duschar tillräckligt?

Din hud är barriären mellan allt inuti din kropp och allt utanför den. Det betyder att den rör och samlar så, så, så mycket saker. Om du inte duschar kan skräp som döda hudceller, smuts från din omgivning och talg (din kropps naturliga smörjande oljor) samlas. Tyvärr, när detta händer, får du inte ett rad, skyddande skal – du får irritation och infektion.

Utöver allt detta kan uppbyggnaden leda till obehagliga kroppslukter eftersom du inte tvättar bort smuts och luktproducerande bakterier. Svett spelar också roll, men all svett luktar inte.

Det är de apokrina körtlarna i delar av din kropp – som armhålorna – som utsöndrar proteiner och lipider som bakterier absolut älskar att äta. Ju mer allt detta byggs upp, desto mer sannolikt är bakterierna att trivas och din kropp kommer att börja lukta illa som ett resultat.

Det betyder inte att folk definitivt kommer att krypa ifrån dig i avsky om du duschar mindre – kanske din kropp producerar lite lukt naturligt, eller kanske du kan komma undan med bara en snabb sköljning med enbart vatten. Det handlar om att känna till din kropps preferenser.

I de värsta fallen kan dock brist på bad eller dusch leda till dermatitis neglecta – där talg, svett och hornhinneceller (en typ av hudceller) hopar sig för att skapa hyperpigmentering eller en knaprig plack.

Kan jag duscha för mycket?

När du duschar blir huden blöt, men vattnet torkar ut dig. Det låter kontraintuitivt, men fukt lämnar din hud när du torkar av. Om du har väldigt torr hud kommer du att förlora mer fukt om du duschar mer.

Din hud spelar också en roll för att upprätthålla ditt immunförsvar och producerar antimikrobiella peptider för att bekämpa infektioner. Allt detta tvättas bort när du spenderar mer tid under sprayen.

Ett sätt att motverka torrhet är att använda ljummet vatten. Varmare vatten torkar helt enkelt ut huden mer. Du kan också använda mild tvål för att minska irritation från rengöringsprodukter och se till att återfukta din hud efter att du torkat av men innan du är helt torr.

I slutändan är nyckeln till korrekt hygien inte ett visst antal duschar per vecka, eller att följa vad alla runt omkring dig gör. Det handlar om att veta vad din kropp behöver, hur den reagerar på duschar och vardagsliv och att hitta en lycklig plats som fungerar för dig. Låt andra människor arbeta in sig i ett lödder – det är bara vatten från din rygg.

Det finns ibland motstridiga rekommendationer bland läkare. Samhällsnormen är att du badar eller duschar varje dag. Vad vi vet kliniskt är att du inte nödvändigtvis behöver göra det varje dag. Det kommer förmodligen inte att skada din hälsa att hoppa över en dag om du inte gör något som gör dig smutsig.

Vissa läkare tror att överanvändning av tvål kan ta bort din hud eller ditt immunsystem från mikroorganismer som skapar skyddande antikroppar. Så de föreslår att man inte tvättar med tvål dagligen av den anledningen.

Men att inte bada tillräckligt ofta kan leda till överväxt av bakterierna som orsakar finnar, vilket resulterar i akne eftersom smuts täpper till porerna. Dessutom ökar mjäll med brist på bad, vilket gör att hårbotten flagnar.

Och, naturligtvis, om du inte tvättar dig tillräckligt ofta kan det vara problem med kroppslukt.

Allt beror på vad du gör. Om du är aktiv kommer du att vilja duscha minst en gång om dagen. Om du till exempel är på en campingresa och inte gör några riktigt svettiga aktiviteter, går det antagligen bra att vänta 2-3 dagar med att duscha.

Allmänna duschtips:

  • Använd en tvål som är ett skonsamt rengöringsmedel
  • Fokusera på armhålan och ljumsken
  • Klappa torrt med handduken efteråt, istället för att gnugga torrt.
  • Och om du har en inflammatorisk hudåkomma, som eksem, använd en icke-doftande rengöringsmedel, duscha med ljummet vatten (inte för varmt) och inte mer än 10 minuter åt gången. Applicera också fuktighetskräm direkt efter din dusch. Dessa tips bör hjälpa till att förhindra att din hud torkar ut och orsakar utslag.

Vad sägs om att tvätta håret?

Om du duschar varje dag, måste du tvätta håret varje gång?

Svaret är nej. Vanligtvis behöver du bara tvätta två eller tre gånger i veckan. Du behöver inte löddra, skölja och upprepa heller. Och de gör torrschampon också, om du har fett hår.

Relaterade inlägg