En Överlevnadsguide för personliga Nödsituationer och Olyckor

De Viktigaste Föremålen att Bära i din Jaktryggsäck

Inte varje nödsituation är en katastrofal katastrof som kräver att du springer till ditt skyddsrum.

I verkligheten är det mer troligt att du kommer att uppleva eller påverkas oftare av vad vi kommer att definiera som en personlig nödsituation eller personligt trauma.

Personliga nödsituationer är de oförutsägbara och oroande händelser som inträffar och vanligtvis bara påverkar en liten grupp människor. De kommer till synes från ingenstans, och ofta kan du och eventuellt dina familjemedlemmar vara de enda som påverkas av händelsen.

Personliga nödsituationer är saker som t.ex. :

 • Bil- och motorcykelolyckor
 • Större trafikstockningar
 • Elektrisk stöt
 • Drunkning
 • Rabiata hundattacker
 • Kolmonoxid-förgiftning
 • Husbränder
 • Cykelolyckor
 • Vandringsolyckor
 • Båtolyckor
 • Gatuslagsmål
 • Oavsiktliga fall och skärskador
 • Vapenolyckor
 • Kemiska spill
 • Rån
 • Snatteri
 • Åskväder
 • Isstormar
 • Lavin
 • Kraft Avbrott
 • Orm- och spindelbett
 • Värmeböljor
 • Överfall
 • Heminvasioner
 • Mindre översvämningar
 • Svimning
 • Anfall
 • Hjärtattack
 • Väpnat rån

Även om ingen av ovanstående personliga nödsituationer, trauman, och olyckor kan förutsägas eller helt undvikas även med förberedelser, finns det saker du kan göra för att förhindra sannolikheten att du kommer att bli ett offer.

Och det finns också saker du kan göra som minskar skadans svårighetsgrad. till dig och familjemedlemmar om du är ett offer för en olycka eller ett brott.

Första sak: Bär en EDC

En av de mest effektiva sakerna du kan göra för att förbereda dig för vardagliga personliga nödhändelser är att ha ett dagligt bärpaket eller EDC-kit.

Ditt EDC-kit (Everyday carry) eller utrustning är föremål som du tar med dig varje morgon och tar av dig precis innan du lägger dig. Att alltid ha dessa föremål med dig är det som skiljer ditt EDC-kit från annan utrustning.

Varför Bär du EDC-utrustning?

EDC-utrustning kan hjälpa dig eller någon annan under en personlig nödsituation eller trauma. Istället för att förvaras allt i en väska, bärs EDC-föremål på olika ställen på din kropp eller kläder.

Du kan använda din plånbok eller handväska, runt halsen, handleden, fotleden, midjan , i din sko, för EDC-artiklar. Dra fördel av byx- och skjortfickor, jackfickor och till och med dolda fickor för att bära dina föremål diskret och bekvämt.

Ett EDC-kit är praktiskt för små besvär, som att öppna envis förpackning, lappa en kylarslang eller sprucken tvättmaskinsslang, och reparera dina glasögon eller ditt cykeldäck. Jag garanterar att du kommer att lita på vissa delar av din EDC-utrustning varje dag.

Ett EDC-kit är också användbart i olycksscenarier eftersom det betyder att du snabbt kan göra saker som att skära fast säkerhetsbälten eller bilstolsband, krossa glas och till och med ge grundläggande första hjälpen. I en kriminell situation kan ditt EDC-kit innebära att du kan avvärja en potentiell angripare eller snabbt signalera om hjälp från förbipasserande.

I vissa fall, att ha ett EDC-kit eller inte ha ett, kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död för dig eller någon nära dig.

Och bonusen är att i en allvarligare kris-situation kan ditt EDC-kit hjälpa dig att filtrera vatten, signalera om hjälp, starta en brand, kommunicera med familjen, försvara dig själv, öppna fastklämda eller låsta dörrar eller bryta sig in i varuautomater.

Grundläggande EDC-artiklar

Jag har inkluderat några av de mycket grundläggande EDC-artiklarna i listan nedan:

 • Visselpipa (buren runt halsen men stoppad under din skjorta till exempel)
 • Paracord armband, fotled eller skosnören
 • Mobiltelefon
 • Nycklar
 • En EDC-kniv (vanligtvis en robust hopfällbar kniv )
 • Mini-ficklampa
 • Nyckelring Multi-verktyg
 • Extra kontanter och mynt (för varuautomater som fortfarande fungerar)
 • Mini första hjälpen Kit

Om du är en av dem som helt enkelt inte bär kläder med många fickor, som cargobyxor, om du deltar i ett formellt evenemang som ett bröllop, eller om du bara inte kan ta med dig utvalda EDC-artiklar och känner dig väl förberedd, kan du överväga en av de mindre, mer diskreta EDC-väskorna.

Nyckeln är att din EDC-utrustning ska vara tillräckligt bekväm för att ha det på dig eller med dig hela tiden. Det bör vara diskret nog att inte höja på ögonbrynen från kollegor och andra runt omkring dig.

Var kreativ när du letar efter eller tillverkar din utrustning. Det är inte särskilt svårt att skapa din egen mini-förbandslåda från ditt större kit.

Leta efter föremål i mindre storlek som mini-ficklampor, en schweizisk armékniv och miniverktyg som kan fästas på din nyckelring.

Tips och praxis för att överleva nödsituationer

Försiktighetsåtgärder och tillvägagångssätt.

Ett annat sätt att förhindra olyckor och/eller hjälpa till att minska skadorna som du upplever om du är inblandad i en olycka är att känna till och följa säkerhetsåtgärder och rutiner. Majoriteten av människorna som drunknar är de som inte har flytanordningar på sig vid tidpunkten för händelsen.

Gör i princip allt det din mamma tjatar om dig om. Använd säkerhetsbältet, sms:a inte och kör inte, kör inte påverkad, ta en defensiv körkurs och en vinterkörkurs, etc.

Om du är en båt eller motorcykelägare eller om du ska vandra, se till att du följer säkerhetsriktlinjerna. Bär hjälm, gå inte på vandring om det är storm, etc.

Detsamma gäller för saker som misshandel, småstölder, heminvasioner eller rån. Det är absolut inte ditt fel om du är ett offer för något av dessa brott. Skulden ligger helt klart hos brottslingarna. Men det finns saker du kan göra för att vara säker och minska chansen att du blir deras mål.

Vet rätt sätt att skydda dig själv, din familj och ditt hem för alla typer av väder relaterad händelse som potentiellt kan påverka ditt område. Om du befinner dig i ett orkanutsatt område, skär brädor i förväg.

Var försiktig när du använder ljus eller alternativa former av värme inomhus. Se till att du och dina familjemedlemmar vet var de närmaste stormskydden finns och vad du ska göra för varje typ av väderkris.

Undvik eller lämna farliga situationer

Ett annat sätt att undvika problemsituationer eller minska deras påverkan för dig är att vara kvar alert och uppdaterad om vad som händer omkring dig. En av nycklarna till att hålla sig borta från problem och undvika fara är att ha förhands- eller tidig varning.

Du måste ha tillräckligt med tid för att komma ut ur ett område innan den verkliga faran börjar, undvik att bli ett mål för brottslingar, eller för att skydda dig själv och hemmet under väderrelaterade händelser.

Att känna av en farlig situation är bara möjligt när du håller dig orienterad och fri från distraktioner som kan stjäla ditt fokus, som din mobiltelefon, barn som slåss i baksätet, hörlurar etc.

Om du är distraherad kommer små saker att hända runt omkring dig utan att du märker det. Om du är uppmärksam, om du kan vara situationsmedveten, kommer du att märka små varningssignaler innan något riktigt dåligt träffar.

Du kommer att märka att bilen med tonade rutor parkerade mittemot bankomaten när du närmar dig, du kommer att märka temperaturfallet och himlen mörknar snabbt, du kommer att höra fotstegen bakom dig, argumentet eskalerar i hörnet av baren, eller så börjar grannens hund skälla när en mörk figur darrar genom sin trädgård till din.

När du lägger märke till dessa små varningstecken får du värdefulla ögonblick att förbereda dig för problem eller lämna innan det drabbar dig.

Känn ditt lokala område

Jag kan inte nog betona vikten av att hålla dig orienterad och veta var du är i förhållande till ditt hem eller till samhällets resurser (polis, brandstation, etc.) vid varje given tidpunkt.

Lita INTE enbart på din GPS för att ta dig runt. Detta är viktigt eftersom du bara ALDRIG vet för säkert när något kan gå fel. Om du känner fara och behöver omedelbar hjälp, vill du inte slösa dyrbar tid på att springa åt fel håll.

Ta steg för att försvara dig själv och tillhörigheter

Se till att du inkluderar sätt att försvara dig själv som en del av din EDC-utrustning. Enligt min åsikt bör varje vuxen och varje barn över åtta år ta någon typ av självförsvarsträning. I dagens samhälle, oavsett var du reser, kan du vara ett potentiellt mål för att bli ficktjuvar, våldtagen, kidnappad, överfallen eller rånad, eller ännu värre.

I ett kris-scenario är brottslingar mer aggressiva och fler människor kommer att vara villiga att gå till desperata ansträngningar för att säkra saker de behöver för att överleva. Att kunna försvara sig är avgörande för din säkerhet. Ditt hem är ditt slott. Det har aldrig funnits ett sannare uttalande. Och det är avgörande att befästa ditt hus som ett slott.

Men ditt hus är värdelöst om du inte kan vara säker när du är ute och rör på stan. Din EDC-utrustning bör helst innehålla en pistol. Om det verkar överdrivet för dig, ta åtminstone med och bekanta dig med flera icke-dödliga metoder för att förhindra en angripare, inklusive pepparspray.

Undvik konfrontation

Det bästa sättet att undvika bråk är inte att vara i ett, eller hur? Detsamma gäller för farliga situationer. Det bästa sättet att undvika en konfrontation är att smälta in, hålla en låg profil och inte dra uppmärksamhet till dig själv eller din familj.

Olyckor är i allmänhet icke-diskriminerande. Att bära en kamouflageryggsäck ökar inte chanserna att du är med om en bilolycka.

Men det är bra att lära sig hur man smälter in så att du kan minska chanserna att du kommer att bli utvald som måltavla av kriminella, av desperata människor som försöker försörja sig själva eller av regeringstjänstemän.

Förbered dig på värsta fall

När du väl har för vana att bära ditt EDC-kit eller utrustning varje en dag, hela tiden är det dags att börja tänka på och förbereda sig för problem i större skala. Det kan komma en tid när din EDC-utrustning helt enkelt inte räcker för att ta dig igenom ett längre eller mer omfattande katastrofscenario.

Ett sätt att vara lite mer förberedd är att samla saker för en tillbehörspåse i din bil. Detta är en väska som skulle innehålla ytterligare utrustning och föremål, inklusive föremål för att göra mindre reparationer på ditt fordon. Din bil BIR bör anpassas efter din situation och familjens storlek.

Det är också bra att ha en lite större väska, fortfarande diskret och enkel, som du använder för att bära ytterligare tillbehör.

Du håller din väska inom räckhåll hela tiden. Häng den på en krok på kontoret eller ställ den på golvet under skrivbordet. Det finns många olika typer av väskor att välja mellan för din utrustning.

Så, ta dig tid den här veckan att förbereda ditt EDC-kit. Ta för vana att ta på dig din EDC-utrustning varje morgon, oavsett vad som är planerat för din dag.

Det kommer att göra dessa små besvär mindre besvärliga. Och nästa gång du upplever en personlig nödsituation eller trauma som de som anges ovan, kanske din EDC-utrustning bara räddar ditt eller någon annans liv.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg