Ätbart ogräs: Ogräs i Trädgård för Örtmedicin

Döda, spraya, riv eller förstör inte ogräset i din trädgård. Många av dem är faktiskt ätbara, allmänt använda och extremt värdefulla medicinska örter!

Vad kan vara lättare än att odla en örtagård utan ansträngning? Naturligtvis måste du skörda ditt  ätbara ogräs, men du skulle göra det i alla fall: det kallas ogräsrensning.

Vår är en särskilt bördig tid för att skörda dina ätbart ogräs – rötter och allt – och förvandla dem till mediciner. Här är några tips om hur du hittar, skördar, förbereder och använder ett dussintal vanliga ätbara ogräs som förmodligen redan växer runt dig.

För att göra dina mediciner behöver du glasburkar i olika storlekar med tättslutande lock. Och minst en halvliter vardera av äppelcidervinäger (pastöriserad), vodka och ren olivolja (inte extra virgin), eller animaliskt fett av god kvalitet som ister, eller bukfett från ett lamm. Du vill också ha en kniv, en skärbräda och några trasor för att torka upp spill.

I allmänhet kommer du att fylla en burk (i valfri storlek) med grovhackad färskt, men torrt, växtmaterial. (Tvätta inte någon del av växten förutom rötter, om du använder dem, och se till att torka dem väl med en handduk innan du lägger dem i din burk.) Sedan fyller du burken med din vätska, det vill säga vinäger, oljan eller alkoholen. Märk väl och låt stå i rumstemperatur, borta från solljus i minst sex veckor innan dekantering och användning.

Är du redo? ok! Låt oss gå ut och se vad vi kan hitta.

Lomme (Capsella bursa pastoris) är en årlig i senapsfamiljen. Klipp den övre halvan av plantan när den har format sina små hjärtformade frökapslar och gör en tinktur (med alkohol), som du kan använda för att stoppa blödningen. Barnmorskor och kvinnor som blöder kraftigt under sin mens berömmer dess snabba effektivitet. En dos är 1 droppe full (1 ml); som kan upprepas upp till fyra gånger om dagen.

Snärjmåra (Gallium aparine) är en ihållande, klibbig växt som växer rikligt i övergivna partier och kanterna på odlad mark. Hela växten används för att stärka lymfaktiviteten. Jag skär de översta två tredjedelarna av varje planta medan den blommar (eller sätter frön) och använder alkohol för att göra en tinktur som lindrar ömma, svullna bröst, PMS-symtom och allergiska reaktioner. En dos är 15-25 droppar (0,5-1 ml); upprepas vid behov.

Våtarv (Stellaria media) detta ätbara ogräs har många användningsområden, inklusive läckra grönsaker . Jag skär hela toppen av plantan och äter den! Du kan också använda alkohol för att göra en tinktur, som löser upp cystor, tonifierar sköldkörteln och hjälper till att gå ner i vikt. En dos är en droppe (1 ml), upp till tre gånger om dagen.

Tusensköna (Bellis perennis) är ett vanligt flerårigt ätbart ogräs på gräsmattor och öppna ytor. Helt annorlunda än den inhemska tusenskönan (Lagenifera petiolata), är den lilla engelska tusenskönan släkt med mattram och har liknande förmågor. Jag använder bladen och blommorna för att göra en tinktur (med alkohol) eller en medicinsk vinäger som lindrar huvudvärk, muskelsmärtor och allergisymptom. En dos är en droppare full av tinkturen (1 ml), upp till två gånger om dagen; eller en matsked av vinägern på morgonen.

Maskros (Taraxacum officinalis) är en ihållande perenn av gräsmattor och trädgårdar och en av de mest kända medicinska örterna och ätbara ogräsen i världen. De som älskar en ren grön gräsmatta förbannar de solgula blommorna på vanlig maskros.

Men de som är villiga att se skönhet var som helst (som barn och örtläkare) uppskattar detta ätbara ogräs. Du kan använda vilken del av maskrosen som helst – roten, löven, blommorna, till och med blomstjälken – för att göra en tinktur eller medicinsk vinäger som stärker levern. En dos på 10-20 droppar av tinkturen (0,5-1 ml) lindrar gaser, halsbränna och matsmältningsbesvär, samt främjar hälsosamma tarmrörelser. En matsked vinäger fungerar också bra. Ännu viktigare, maskros som tas före måltid ökar produktionen av saltsyra i magen, vilket ökar biotillgängligheten av många näringsämnen, särskilt kalcium. De färska eller kokta gröna bladen är laddade med karotener, som hjälper mot cancer och hjärtsjukdomar. Och oljan i blommorna är ett viktigt massagebalsam för att bibehålla friska bröst.

Krusskräppa (Yellow Dock , Curly Dock och Broad Dock) är en flerårig växt, som indianska folk använder för ”alla kvinnors problem”. Maorierna kallar det paewhenua eller runa. Jag gräver de gula rötterna av Rumex crispus eller R. obtusifolius och tinkturerar dem i alkohol för att använda som en allierad när immunförsvaret eller levern behöver hjälp. En dos är 15-25 droppar (0,5-1 ml). Jag skördar också bladen och/eller fröna under hela växtsäsongen och gör en medicinsk vinäger, som tas en matsked i taget, som används för att öka blodnivåerna av järn, minska menstruationsöversvämningar och kramper och balansera hormonnivåerna. Om de hackade rötterna blötläggs i olja i sex veckor, är den resulterande salvan bra för att hålla brösten friska.

Korsört (Senecio vulgaris) och stånds (Senecio jacobea) är tåliga perenner som har rykte om sig att förgifta boskap, som sin kusin Tansy. Dessa två växter är några av världens äldsta helande växter, efter att ha hittats i en 60 000 år gammal grav. Du kan använda de blommande topparna och löven med din alkohol för att göra en tinktur, som verkar långsamt för att tonifiera fortplantningsorganen, lindra PMS och stoppa svår menstruationssmärta. En dos är 5-10 droppar (0,2-,5 ml) per dag, endast använd en gång om dagen, men i minst 3 månader. (En större dos används för att påskynda förlossningen.)

Skär kattost (Malva neglecta, M. parviflora , M. sylvestres) växer bra i försummade trädgårdar och är förvånansvärt djupt rotade. Blommorna, löven, stjälkarna, fröna och rötterna är rika på klibbigt slem som bäst utvinns genom att blötlägga den färska växten i kallt vatten över natten eller längre eller genom att göra en medicinsk vinäger. Stärkelsen är utomordentligt lugnande invärtes (lindrar halsont, oroliga magar, halsbränna, irriterad tarm, kolik, förstoppning och matförgiftning) och externt (lindrar insektsbett, brännskador, stukningar och ömma ögon). Bladen, blommorna och barken (särskilt) från den infödda Hohere (Hoheria populnea) används på exakt samma sätt av maoriväxter.

Groblad är ett vanligt ätbart ogräs på gräsmattor, uppfarter, parker och lekplatser. Identifiera den genom de fem parallella venerna som löper längs med varje blad. Du kan hitta bredbladig groblad (Plantago major) med breda blad, eller smalbladig groblad (Plantago lanceolata) med lanstunna blad. Antingen kan användas för att göra ett läkande grötomslag eller en lugnande olja som allmänt anses vara en av de bästa sårläkarna som finns. Groblad ökar inte bara läkningshastigheten, den lindrar också smärta, stoppar blödningar, drar ut främmande ämnen, stoppar klåda, förhindrar och stoppar allergiska reaktioner från bistick, dödar bakterier och minskar svullnad.

Prova ett tjockt lager eller en generös applicering av grobladolja eller salva (gjord genom att förtjocka oljan med bivax) på stukningar, skärsår, insektsbett, utslag, skavd hud, bölder, blåmärken, spruckna och torra läppar, sträva eller ömma händer , barnets blöjområde och brännskador.

För att göra en grobladgröt, plocka ett löv, tugga det väl och lägg det på skadan. ”Som magi” försvinner smärtan, klådan och svullnaden, snabbt! (Ja, du kan torka groblad och bära dem i din första hjälpen-låda. Tugga som du skulle göra färska blad.)

För att göra Grobladssalva, plocka stora färska Groblad. Hacka grovt. Fyll en ren, torr glasburk med de hackade bladen. Häll ren olivolja i bladen, peta runt med en pinne tills burken är helt full med olja och alla luftbubblor släpper. Försegla väl. Placera burken i en liten skål för att samla upp eventuellt spill. Vänta sex veckor. Sila sedan ur oljan från växtmaterialet, krama ordentligt. Mät oljan. Värm det försiktigt, tillsätt en matsked rivet bivax för varje flytande uns olja. Häll upp i burkar och låt svalna.

Äkta Johannesört (Hypericum perforatum) Denna vackra fleråriga vildblomma kan hatas av fåruppfödare men örtläkare älskar den. De blommande topparna skördas efter att de börjar blomma (traditionellt 21 juni) och förbereds med alkohol och med olja för att göra två av de mest användbara läkemedlen i min första hjälpen-låda.

En tinktur av johannesört ger en inte bara en bra läggning, den lindrar på ett tillförlitligt sätt muskelvärk, är ett kraftfullt antiviralt medel och är mitt förstahandsvalsbehandling för personer med bältros, ryggsmärtor, neuralgi och huvudvärk, inklusive migrän. Den vanliga dosen är 1 droppe (1 ml) så ofta som behövs.

I extrem smärta från en muskelspasm i mitt lår använde jag en droppe var tjugonde minut i två timmar, eller tills smärtan avtog helt. Johannesörtsolja stoppar munsår i deras spår och kan till och med lindra genital herpessymptom. Jag använder den som solskyddsmedel. Tvärtemot vad många tror orsakar johannesört inte solkänslighet, det förhindrar det. Det förhindrar till och med brännskador från strålbehandling och lindrar också ömma muskler.

Brunört (Prunella vulgaris ) Denna doftlösa perenna mynta är en av världens stora obesjungna healers. Bladen och blommorna innehåller fler antioxidanter – som förebygger cancer och hjärtsjukdomar, bland andra hälsosamma egenskaper – än någon annan växt som testats. Och som en del av myntafamiljen är den genomsyrad av massor av mineraler, särskilt kalcium, vilket gör den till en särskilt viktig allierad för gravida, ammande, klimakteriet och postmenopausala kvinnor. Jag lägger brunört i sallader på våren och hösten, gör en medicinsk vinäger med blommorna under sommaren och kokar de blommande topparna (färska eller torkade) i vintersoppor.

Gropig skägglav (Usnea barbata) är den där mångsträngade grå laven som hänger ut från grenarna på dina träd. Om du är osäker på din identifiering: Dra försiktigt isär en tråd med händerna, leta efter en vit fiber inuti den luddiga grågröna ytterpälsen.

För att förbereda gropig skägglav, skörda när som helst på året, var noga med att inte ta för mycket. Den växer långsamt. Lägg din skörd i en stekpanna och täck den med kallt vatten. Koka i ca 15-25 minuter, eller tills vattnet är orange och reducerat till minst hälften. Häll gropig skägglav och vatten i en burk, fyll den till toppen med växtmaterial. Vattnet bör inte vara mer än hälften av burken. Lägg till den högsta alkoholhalten du kan köpa. Efter 6 veckor är denna tinktur redo att fungera för dig som en superb antibakteriell, som motverkar infektion var som helst i kroppen. En dos är en droppare full (1 ml) så ofta som varannan timme i akuta situationer

Röllika (Achellia millefolium) Detta underbara fleråriga ogräs odlas i många örtagårdar eftersom det har en mängd användningsområden. Skär de blommande topparna (använd bara vitblommande rölleka) och använd din alkohol för att göra en starkt doftande tinktur som du kan ta internt för att förhindra förkylningar och influensa. (En dos är 10-20 droppar, eller upp till 1 ml). Jag har en liten sprayflaska med röllika-tinktur med mig när jag är ute och blöter min hud varje timme eller så. En studie från USA:s armé visade att Yarrow-tinktur är effektiv för att stöta bort fästingar, myggor och flugor. Du kan också göra en läkande salva med röllika blomtoppar och din olja eller fett. Röllika olja är antibakteriell, smärtlindrande och otroligt hjälpsam för att läka alla typer av sår.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg