Är det Farligt för Katter att Äta Hundmat?

Är det Farligt för Katter att Äta Hundmat?

Är det säkert för katter att äta hundmat? Du kanske har undrat om det är någon skada i att katter äter hundmat. Kanske har du av misstag matat din katt med hundmat eller så smög din katt ut lite mat ur hundens skål. Lyckligtvis kommer små mängder hundmat vanligtvis inte att skada en katt.

Däremot kan långvarig utfodring av hundmat till katter orsaka komplikationer. Även om kattmat och hundmat verkar lika, finns det några viktiga skillnader.

Näringsbehov hos en katt

Katter anses vara obligatoriska köttätare. Det betyder att de kräver animaliskt protein för att trivas. Hundfoder innehåller inte de rätta mängderna protein, taurin och andra vitaminer och mineraler som behövs för att stödja kattens hälsa. Dessutom kan innehållet av kalorier, fett och vatten i hundmat vara olämpligt för katter.

En organisation som heter Association of American Feed Control Officials har fastställt riktlinjer för djurfoder och sällskapsdjursfoder. AAFCO samarbetar nära med Food and Drug Administration för att avgöra vilket djurfoder som anses vara komplett och balanserat för en viss art och livsstadium. Livsmedel med AAFCO-sigill anses vara kompletta och balanserade för det angivna livsstadiet.

Endast kattmat med AAFCO-sigill ska matas till katter. Titta noga på livsmedelsetiketten för information om rekommendationer i livsstadiet. Om du har en kattunge, gravid katt eller ammande katt, bör du välja ett foder märkt ”för tillväxt” eller ”för alla livsstadier.”

Vilken mat ska katter äta?

Det finns flera olika typer av kommersiell kattmat att köpa, inklusive torr, konserverad och rå. Dessa är markant olika i sammansättning än torrt, konserverat eller rått hundfoder.

Många experter rekommenderar nu att du matar en del eller all våt kattmat för att bibehålla hydrering, minimera kolhydratintaget och främja friska urinvägar. Katter behöver inte kolhydrater för att trivas och kattmat är generellt sett betydligt lägre i detta makronäringsämne än hundfoder.

Faktum är att ett högt kolhydratintag hos katter är förknippat med diabetes och fetma. Dessutom tenderar katter inte att dricka tillräckligt med vatten för att hålla sig väl hydrerade, vilket kan leda till problem med urinvägarna och njurarna.

Trots de rapporterade fördelarna med våtfoder föredrar vissa katter torrfoder och kommer inte att äta tillräckligt med våtfoder för att hålla sig friska. Vissa katter blir till och med beroende av torrfoder och behöver gradvis övergå till våtfoder för hälsofördelar. Din veterinär kan hjälpa dig att avgöra om din katt behöver börja äta våtfoder istället för torrfoder.

Raw food har blivit allt mer populärt bland många kattägare. De som stödjer råfoder för katter hävdar att kosten efterliknar hur katter äter i naturen. Många katter tycker om raw food och kan trivas med det. Det finns dock alltid säkerhetsrisker när man matar rått kött. Många katter kommer att kunna smälta och tolerera livsmedelsburna patogener i råfoder, men korskontaminering kan utsätta människor i hemmet för dessa farliga patogener.

Om du vill lära dig mer om att utfodra råfoder till katter, prata med din veterinär för råd. Tänk också på att förberedda råfoderdieter för katter är lägre i växtbaserade ingredienser och högre i aminosyror än deras hundmotsvarigheter. Katter kan ibland äta viss människomat men det är rekommenderat att de i sådant fall äter oprocessad mat snarare än godis, bakverk, med mera. Konsultera med in veterinär.

Vad du ska göra om din katt äter hundmat

Om din katt äter några tuggor hundmat då och då har du förmodligen inget att oroa dig för. Övervaka din katt för problem som viktminskning, kräkningar, diarré, dålig hud-/pälskondition, olämplig urinering eller avföring eller andra tecken på sjukdom. Var noga med att kontakta din veterinär om din katt inte mår bra.

Att äta hundmat kan vara mer problematiskt om din katt har en allergi, en känslig mage eller ett visst hälsoproblem. Anteckna vilken typ av mat din katt åt och prata med din veterinär om potentiella komplikationer.

Om du upptäcker att din katt har ätit stora mängder hundmat på en regelbunden basis, bör du kontakta din veterinär för råd. Din katt kan behöva en undersökning och labbtester för att utvärdera den allmänna hälsan och kontrollera effekterna av undernäring.

Vidta åtgärder för att förhindra att din katt hittar hundmat genom att hålla maten utom räckhåll.

Kan katter äta hundmat? Är hundmat bra för katter?

Så, det korta svaret på om katter kan äta hundmat eller inte: ja, men bara i en nödsituation eller under en kort tidsperiod. Detta beror på att katter och hundar har olika kostbehov. Hundfoder saknar den livsviktiga näring som katter behöver för att leva ett långt och hälsosamt liv. Katter är köttätare, vilket betyder att de uteslutande äter kött.

Hundar är allätare, vilket innebär att de äter kött, spannmål och grönsaker, så de behöver en mer varierad kost än bara kött för att möta sina näringsbehov.

Innan vi går in på de fina detaljerna om varför din katt inte kan äta hundmat för alltid är det viktigt att börja med grunderna för kattnäring och skillnaden mellan katts och hunds näringsbehov.

Vad behöver katter äta?

Som köttätare behöver katter mat som innehåller mycket protein, fett och taurin i sin diet. Katter behöver:

 • Protein från kött eller fisk
 • Aminosyror som taurin och arginin (från kött eller fisk)
 • Fettsyror
 • Vitaminer
 • Mineraler
 • Vatten

Många veterinärer uppskattar att cirka 35 till 45 procent av en katts kost behöver vara protein.

Vad är kattmat gjord av?

Katter behöver absolut mat med taurin i. Taurin är en aminosyra som är viktig för normal hjärtfunktion, syn och reproduktion. Eftersom taurin endast finns i animaliskt protein behöver alla katter köttbaserad dieter för att möta sina näringsbehov.

Kattfoder innehåller mycket protein, kalorier, fett och innehåller den nödvändiga mängden taurin. Mer specifikt ser hälsosam kattmat ut så här:

 • Naturliga, hela livsmedelsingredienser
 • Högkvalitativa animaliska proteiner (minst 30 %)
 • Hälsosamma, animaliska fetter (cirka 15 % till 20 %)
 • Smältbara kolhydrater och fibrer
 • Essentiella vitaminer, mineraler, enzymer och fettsyror
 • Inga biprodukter, fyllmedel eller konstgjorda tillsatser

Vad är skillnaden mellan hundmat och kattmat?

Hundfoder innehåller protein men innehåller också spannmål och grönsaker för deras allätare dieter.

Kattfoder innehåller bara proteiner (inga spannmål eller grönsaker) eftersom de är köttätare.

Kolhydrater som ris och majs i små mängder är bra för katter, men de är inte nödvändiga för en katts diet. Däremot har de vanligtvis en stor roll i hundmat.

Vad händer om min katt av misstag äter hundmat?

Om din katt av misstag äter din hunds middag, oroa dig inte.

Hundmat är inte farligt för katter, men det bör inte ätas i stället för kattmat på regelbunden basis. En katt kan äta hundmat utan sjukdom även om det inte är den bästa näringen för dem.

Om du är i en nödsituation där du glömde att stanna till i affären för att hämta mer kattmat och allt du har är hundmat, kommer det att gå bra att mata din katt. Och om din katt tar några bitar mat ur din hunds skål, finns det inget att oroa sig för, tillägger hon.

Men katter kan inte överleva på enbart hundmat för sin långsiktiga diet. Utan rätt mängd protein tappar katter muskelmassa och blir slöa. När det kommer till taurin förklarar VCA Animal Hospitals att aminosyran är avgörande för syn, matsmältning, hjärtfunktion, fosterutveckling och ett hälsosamt immunsystem hos katter.

Vad händer om min hund äter min katts mat?

Måltider i hushåll med flera djur kan vara ganska intensiva. Katter som svävar runt skålar, hundar som dreglar över bokstavligen vad som helst. Det är ganska vanligt att hela familjen tar bitar av mat från varandras skålar om de kan, men är det OK?

Hur matar jag mitt hushåll med flera husdjur?

Katter och hundar kan leva tillsammans harmoniskt, men deras maträtter blandas helt enkelt inte. Den enklaste lösningen för att mata dina katter och hundar: separata matningsområden.

Det föreslås att du har separata maträtter för varje djur i ditt hus och placerar dem i separata områden. Tänk på att katter naturligt jagar små djur som de inte delar. Även om det för oss är en ritual att äta tillsammans, så är det inte sant för katter!

Katter föredrar sitt utrymme och integritet när de äter, och de vill inte alltid turas om vid en delad skål.

Vilken mat är giftig för katter?

Katter ska inte äta choklad eller lök som innehåller gifter som är farliga för katter. Även om kattungar dricker sin modersmjölk när de är mycket unga, är komjölk i allmänhet olämplig för katter och kommer att orsaka magbesvär om din katt inte kan smälta den ordentligt).

Kan katter äta hundmat i ett par dagar?

Hundfoder är inte en långsiktig dietlösning för katter, eftersom den inte innehåller tillräckligt med näring, som till stor del består av protein och vissa hälsosamma fetter som finns i kött, måste de förbli starka och friska. Hundfoder innehåller annan näring, inklusive mer kolhydrater, som hundar behöver men inte är nödvändiga, och kan faktiskt vara skadliga i stora mängder eller under långvariga perioder för katter.

Sammanfattning: Katter kan äta hundmat under en kort period, men inte för alltid. Sanningen är att det inte finns någon verklig oro när dina husdjur byter mat under en kort tidsperiod.

Som sagt, även om en och annan knapra av din hunds mat inte skadar din katt, kan långvarig utfodring av hundmat leda till att din katt blir undernärd.

Relaterade inlägg