Är Curry Farligt för Hundar?

Är Curry Farligt för Hundar?

Curry är en av de mest underbara kryddorna som finns. Den är proppfull med smak och avger den mest frestande aromen. Men ska din hund äta curry?

Absolut inte.

Även om curry är en underbar kulturell stapelvara för många människor runt om i världen är detta en rätt som din vovve bör undvika. Curryrätter är fyllda med så många olika örter och kryddor, för att inte tala om att de varierar från ganska milda till exceptionellt varma. Det är dessa ingredienser som kan göra dem mycket farliga för din hund att äta.

Några av de vanligaste ingredienserna i curry inkluderar vitlök, lök, chili, salt, socker och gurkmeja – av vilka de flesta är mycket osäkra för din hund att konsumera. Men en av dem kan ha några ganska snygga fördelar. Läs vidare för alla detaljer.

Farliga ingredienser i Curry för hundar

Curryrätter har ofta en köttbas och kompletteras med olika nyttiga rotfrukter eller bladgrönsaker. Och det är inte de ingredienserna som har för stor effekt på din hund. Det är kryddmedlen som gör verklig skada.

Vitlök & Lök

Både vitlök och lök tillhör familjen allium som, även om de är rika och smakrika för människor, är mycket giftiga för hundar. Det beror på att de innehåller en förening som kallas tiosulfat. Tiosulfat är ofarligt för människor; det kan dock orsaka allvarliga oxidativa skador på hundens röda blodkroppar.

I slutändan kan tiosulfatskada resultera i hemolytisk anemi. Om din valp börjar lida av denna anemi, kan du se dem ha svårt att andas eller uppleva allmän svaghet och letargi. Mindre symtom inkluderar diarré, kräkningar, buksmärtor, aptitlöshet och uttorkning.

Chili

Chili är en mycket äventyrlig ingrediens för människor. Men de kan vara en absolut mardröm för din hund. De är inte uppenbart giftiga för dem som lök och vitlök, men kraften de packar verkar dubbelt när det kommer till obehag.

Kemikalien som gör chili kryddig kallas capsaicin. Och det kan vara extremt irriterande – särskilt i några av de kryddigare curryrätterna. Efter att ha ätit kan din hund uppleva en berg-och-dalbana av känslor och fysiska känslor. De kan bli rädda och jaga ner sina vattenskålar i jakt på att släcka elden i munnen. Andra kommer helt enkelt att gnälla över smärtan de känner. Hur som helst bör du hålla chili borta från din valps mun.

Salt

Hundar (och också människor!) behöver natrium som en del av en hälsosam livsstil. Men de behöver inte för mycket. Faktum är att våra salta snacks – som chips och kringlor – kan överdriva intaget för din valp. Och curry innehåller ofta mycket mer salt än de exemplen.

Att äta för stora mängder salt kan leda till några ganska läskiga biverkningar hos din hund. Det första tecknet som de kommer att visa är att de är törstiga. Du kommer att se dem dricka allt de kan när de börjar torka ut. De kan börja bli svaga och börja kräkas. Slutligen kan din valp få anfall. Det är bäst att helt enkelt hålla dem borta från salt mat.

Socker

Socker är en annan vanlig ingrediens i curry som kan vara skadlig för din hund. Även om det inte är lika omedelbart farligt som de andra vi har nämnt här, kan det ha kraftfulla långsiktiga effekter.

Att konsumera för mycket socker kan leda till att din hund utvecklar diabetes eller blir överviktig.

Håll curry utom räckhåll

Som du kan se är det för riskabelt att låta din valp äta curry. Även de hälsofördelar som gurkmejan ger ersätts snabbt av alla andra ingredienser. Det är bäst att du bara håller denna läckra krydda för dig själv. Det finns en mängd andra saker som hundar inte bör äta, men också kan äta. Läs en omfattande guide om vad hundar kan äta här.

Relaterade inlägg