8 Skönhetsfördelar med Järn för Hud, Hår och Naglar

Järn är en stor sak när det kommer till energiproduktion i kroppen. Men detta viktiga spårmineral är också viktigt när det kommer till hälsan hos vårt hår, hud och naglar. Varför? Orsaken ligger inom strukturen hos våra röda blodkroppar.

Våra röda blodkroppar har en huvuduppgift: att transportera syre från våra lungor till resten av vår kropp där det används för att omvandla maten vi äter till cellenergi så att våra celler kontinuerligt kan växa och reparation.

Nyckeln till att få detta att hända är ett protein som finns i våra röda blodkroppar som kallas hemoglobin. Hemoglobin är det som gör vårt blod rött, men kräver också järn som en del av sin struktur för att kunna binda till syre och sedan föra det genom kroppen.

Det som är fascinerande är att var och en av våra röda blodkroppar har cirka 270 miljoner molekyler hemoglobin. Och var och en av dessa molekyler kräver järn. Så när våra järnnivåer är låga kan vår kropp inte tillverka tillräckligt med röda blodkroppar för att hålla oss friska. Vilket innebär att när våra järndepåer inte kan hålla jämna steg med vår kropps syrebehov, kan det leda till symtom som trötthet, yrsel, dåligt minne, låg immunitet och korthet av andetag. Men det är inte allt.

Fortsätt läsa för att lära dig om skönhetsfördelarna med järn för vår hud, hår och naglar.

1. Järn är avgörande för att bygga kollagen, ett protein som ansvarar för vacker hud och en ungdomlig lyster

Om du vill släta ut din hud och vrida tillbaka klockan har kollagen varit en av de mest omtalade föreningarna i skönhetsvärlden under de senaste åren.

Järn råkar vara ett viktigt näringsämne som krävs för produktionen av detta viktiga protein som finns i nästan varje vävnad i kroppen. Det är också ansvarigt för att hålla vår hud återfuktad samtidigt som den ger den struktur, elasticitet och en studsande ungdomlig lyster.

När vi når runt 30 års ålder börjar kollagensyntesen i kroppen sakta ner, vilket är när vi börjar tappa volym i vår hud och fina linjer och rynkor kan börja synas. När det kommer till kollagen är det viktigt att undvika näringsbrister som järn för att uppmuntra din kropp att fortsätta att producera kollagenet, vilket gör din hud slät, smidig och rynkfri.

2. Järn är viktigt för frisk hud och sårläkning

Hudföryngrande behandlingar som microneedling och dermabrasion skadar avsiktligt vår hud, i syfte att få hudcellerna att läka tillbaka på ett sätt som raderar tecken på åldrande.

Järn råkar vara ett viktigt mineral som behövs för denna komplexa process.

Viktigt för att läka sår, inklusive skrapsår, brännskador, skärsår, snitt från operation, järn hjälper till att transportera syre till våra hudceller där det hjälper till med celltillväxt och bildandet av nya vävnader samtidigt som det uppmuntrar reparation av skadad skadad hud.

3. Kan du inte växa dina naglar?

Lågt järn kan orsaka spröda naglar som lätt går sönder

När våra järndepåer är låga är vår kroppsenergi också låg. Strukturen på våra naglar kan också lida. Låg järnhalt leder vanligtvis till spröda naglar som lätt går sönder, skalar eller spricker. I svåra fall kan det orsaka något som kallas skednaglar som har en skopad form som liknar potatischips.

Inte precis det utseende de flesta av oss är ute efter.

Få i dig mer järn i kosten och ta ett effektivt järntillskott som Ferritin+ från Flora kan hjälpa till att uppmuntra dina naglar att växa sig friskare och starkare än någonsin.

4. Järn kan hjälpa till att hålla din hy fräsch och frisk

Det finns en anledning till att rouge är en av de mest populära kosmetika: lite färg på kinderna gör att vi ser mer ungdomliga, friska, levande och attraktiva ut.

Sanningen är att om du inte absorberar tillräckligt med järn eller byter ut det snabbare än du använder det, är det vanligt att hyn på din hud blir synligt blek på grund av en minskning i antalet röda blodkroppar.

När du väl fått upp järnnivåerna igen kommer du att märka en synlig återgång av rodnaden i kinderna.

5. Håll dina järnnivåer friska för att förebygga hudproblem som eksem och psoriasis

Kliande hud är ett vanligt symptom på låga järnnivåer och järnbrist. Men nyare forskning har funnit bevis för att järnbrist också kan utlösa inflammatoriska hudåkommor som eksem (atopiskt eksem) som kan orsaka torr hud, blåsor och utslag med fjällande fläckar som gör huden utsatt för infektioner.

Låga järnnivåer har också kopplats till psoriasis, ett annat hudtillstånd som gör att hudceller replikerar tio gånger snabbare än normalt och kan orsaka en ansamling av fjällande, fjällande fläckar av död hud som kan spricka eller blöda och ofta dyker upp på våra armbågar, knän, hårbotten, öron och till och med naglar.

6. Märker du mer håravfall än vanligt?

Järn är ett viktigt näringsämne som behövs för tillväxten av starkt, vackert hår

Syre och järn, som bärs av hemoglobin, krävs för att alla våra celler ska producera energi för att växa och förbli friska. Detta inkluderar cellerna som ansvarar för tillväxt och reparation av vårt hår. Efter decennier av forskning har lågt järnhalt, även om det inte anses vara en direkt orsak, kopplats samman med en mängd olika typer av håravfall, inklusive skallighet hos kvinnor och håravfall.

Det är normalt att tappa cirka 50 till 100 hårstrån om dagen. Men om du märker mer hår än vanligt eller märker att ditt hår är tunt, sprött och torrt, kan lågt järnvärde vara boven. De goda nyheterna är att håravfall på grund av lågt järnvärde är reversibelt när du återställer ditt järn till hälsosamma nivåer.

7. Järn och vitamin B12 är som ärtor i en balja när det gäller att ha friskt hår, hud och naglar

Näringsämnen fungerar aldrig självständigt i våra kroppar. Och när det kommer till järn behöver vi också mycket vitamin B-12 för att bibehålla hälsosamma nivåer. Och precis som järn är B12 också viktigt för glödande hud, friskt hår och starka naglar.

Så här fungerar de tillsammans: Vitamin B-12 aktiverar ett enzym som gör att kroppen kan använda folat (Vitamin B9), ett annat vitamin som krävs för en sund produktion av röda blodkroppar.

När nivåerna av vitamin B-12 är låga kan detta orsaka en fördröjning av mängden folat som finns tillgängligt, vilket innebär att vår kropp inte kan producera tillräckligt. Och mindre röda blodkroppar, betyder mindre järn för att transportera syre genom hela kroppen. Symtom på B12 och järnbrist är ganska lika och båda inkluderar trötthet, sköra naglar och tråkigt hår. Låga nivåer av B12 har också kopplats till hudhyperpigmentering.

8. Järn kan hjälpa dig att få din skönhetssömn också

När någon nämner att du ”ser trött ut” är det vanligtvis inte en komplimang. Sanningen är att om vi inte sover står det vanligtvis skrivet över hela ansiktet med en blek hy, rynkor och svullna röda ögon med mörka ringar. Att inte få tillräckligt med sömn med tiden kan också utlösa stress, vilket kan leda till hormonobalanser och hudutslag.

Sömn är också en viktig del av kroppens reparationsprocess, vilket underlättar produktionen av hormoner som reparerar huden från dagens toxiner, samt produktionen av kollagen för fylligare, slätare, mer återfuktad hud . Blodflödet ökar också till huden och hårbotten under sömnen, som bär näringsämnen som järnbundet syre för att stödja tillväxt och reparation av frisk hud, hår och naglar.

Även om trötthet och utmattning är vanliga symtom på låga järnnivåer, har studier visat att det inte bara kan störa din sömn utan också utsätta dig för allvarligare sömnstörningar. (10)

Att hålla dina järnnivåer friska är en viktig pusselbit när det gäller att få din skönhetssömn och se så bra ut som möjligt.

Vem är i riskzonen för lågt järn?

Det uppskattas att över 10 miljoner vuxna i USA har järnbrist med menstruation, ammande och gravida kvinnor som löper störst risk. Men även män är i riskzonen, liksom alla över 65 år.

Andra riskfaktorer för lågt järn är att regelbundet träna intensivt som HIIT (eftersom järn kan försvinna genom svett) eller har haft blodförlust på grund av skada, operation eller bloddonation. Matsmältningsproblem som IBS eller läckande tarm som orsakar låga inre blödningar eller absorptionsproblem kan också bidra till låga järnnivåer.

Enligt NIH rekommendationerna bör friska kvinnor få ett genomsnitt av 18 mg järn i kosten per dag medan män bara behöver 8 mg. Gravida kvinnor behöver uppemot 27 mg per dag medan kvinnor i klimakteriet bara behöver cirka 11.

Om du misstänker att dina järnnivåer är låga är det enda sättet att verkligen veta genom att låta din läkare ta ett blodprov.

Vad man ska äta för hälsosamma järnnivåer

För att se till att du alltid ger din kropp det järn den behöver, är det viktigt att börja med en hälsosam kost med järnrik mat.

Några av de mest hälsosamma och järnrika livsmedel inkluderar magert kött och skaldjur inklusive ostron, musslor, nötkött, lever och musslor.

Järnrika växtbaserade matkällor per kopp inkluderar morellsvamp, )spenat, mangold och sparris. Baljväxter som vita bönor, kikärtor och svarta bönor är också bra källor till järn. Liksom berikade spannmål, pumpafrön, quinoa och havre.

För att förbättra järnupptaget i magen, se till att äta mycket C-vitaminrika frukter och grönsaker till dina måltider som citroner, apelsiner, jordgubbar och bladgrönsaker.

Älskar du ditt kaffe eller te? Vi också. Men de innehåller föreningar som polyfenoler och tanniner som är kända för att binda till växtbaserade järnkällor och blockera dess absorption. Försök att dricka dessa typer av drycker ungefär en timme före eller efter måltid.

Järntillskott

Även om du äter rätt kan ett järntillskott vara ett effektivt och ofta nödvändigt sätt att få upp dina järnnivåer när de tar slut. Vilket innebär att om du vill förbättra din energi, samtidigt som du håller naglarna, huden och håret på rätt sätt, kan rätt järntillskott göra hela skillnaden.

Men typiska järntillskott som kommer i form av ”järnsalter” med namn som järnsulfat kan ofta orsaka symtom som magproblem och förstoppning. Och de absorberas inte alltid lätt av kroppen. Men ett veganvänligt, växtbaserat järntillskott utvinns från organiska ärter i en lättupptaglig proteinform av järn som kallas ferritin.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg