Varför kan jag inte Fokusera?

Varför kan jag inte Fokusera?

Varje gång du spänner dig till jobbet, vandrar tankarna eller så börjar du bläddra igenom din telefon. Låter bekant? De flesta har problem med att fokusera då och då. Men om det händer ofta, kanske du undrar varför du inte kan fortsätta med uppgiften.

Många saker, som vardagliga vanor, kan påverka din koncentrationsförmåga. I vissa fall kan ett hälsoproblem vara orsaken. Här är vad du behöver veta.

Medicinska tillstånd som kan påverka fokus

En kort uppmärksamhet kan signalera ett av följande hälsoproblem:

ADHD. Det är inte bara en barngrej. Hos vuxna kan de viktigaste symptomen på detta psykiska tillstånd inkludera:

Problem med att fokusera
Impulsivitet
Humörsvängningar
Dålig tidshantering.
Ångest. Att oroa sig kräver hjärnkraft, vilket kan komma i vägen för fokusering. Tecken på ett generaliserat ångestsyndrom kan vara:

Ständig ångest
Rädsla
Obeslutsamhet
Depression. Denna humörstörning är mer än att bara känna sig ledsen. Det påverkar också de delar av din hjärna som ansvarar för:

Uppmärksamhet
Minne
Beslutsfattande
Medicin. Vissa droger kan förändra hur hjärnkemikalier fungerar. De kan störa ditt minne och fokus. Dessa inkluderar läkemedel för:

Sova
Allergier
Inkontinens (när du inte kan kontrollera din blåsa)
Depression
Muskelryckningar
Sköldkörtelproblem. Hormonerna denna körtel gör är viktiga för flera kroppsfunktioner, inklusive tänkande. Om din sköldkörtel inte gör tillräckligt eller för mycket kan du ha problem med att koncentrera dig.

När du ska söka hjälp

Prata med din läkare om du inte kan fokusera, så mycket att det påverkar ditt liv. Till exempel kanske du märker att du hamnar efter i skolan eller på jobbet.

Du bör också boka tid om du också har något av dessa symtom:

Pågående känslor av sorg, hopplöshet eller skuld
Förändringar i dina sömnvanor, som att inte kunna sova eller sova för mycket
Oro och ångest som varat i månader eller som påverkar ditt dagliga liv
Känner mig trött utan anledning
Torr hud, förstoppning, svullnad ansikte och/eller hes röst
Oavsiktlig viktminskning, sömnlöshet och värmeintolerans

Andra saker som kan påverka fokus

Dessa kan också ta en vägtull på din uppmärksamhetsförmåga:

Påfrestning. Experter tror att den del av din hjärna som ansvarar för överlevnad tar över när du är stressad. De andra delarna av din hjärna, som de som styr uppmärksamhet och tänkande, får inte lika mycket energi.

Hunger. Din hjärna behöver bränsle för att fungera. När ditt blodsocker sjunker är det svårare att fokusera.

Göra flera saker samtidigt. Att arbeta med en rapport samtidigt som du svarar på e-postmeddelanden och lyssnar på ett konferenssamtal kan verka som en tidsbesparande. Men att jonglera för mycket på en gång kan slå tillbaka. Våra hjärnor är anslutna till att hantera en sak i taget. Forskning visar att ständigt växlande gör dig mindre effektiv och mer benägen att göra misstag.

Brist på sömn. Det är svårt att uppmärksamma när man är trött. Det beror på att dina hjärnceller laddas upp och återhämtar sig när du sover. De fungerar inte lika bra när du inte får tillräckligt med vila. Forskning visar att om du hoppar över en natts sömn blir det svårare att fokusera och blockera distraktioner.

Äter mycket socker eller fet mat. Socker orsakar en snabb ökning av blodsockret, följt av en energikrasch. Samtidigt kan livsmedel som innehåller mycket ohälsosamt mättat fett utlösa inflammation som påverkar din hjärna. En studie fann att kvinnor klarade sig sämre på ett test av sin uppmärksamhet efter att ha ätit en måltid med mycket omättat fett.

Hur man förbättrar fokus

Gör dessa ändringar för att stärka din koncentration:

Tidsblock. Har du mycket på tallriken? Schemalägg specifika tider för varje uppgift, till exempel en halvtimme varje morgon och eftermiddag för att kolla e-post eller svara på samtal. Detta hindrar dig från att växla fram och tillbaka mellan arbetsuppgifterna.

Träna regelbundet. Det kan hjälpa dig att blåsa av ånga, sova bättre och lindra stress. Det sänker också inflammation och uppmuntrar tillväxten av nya hjärnceller. Det kan skärpa ditt tänkande i det långa loppet.

Ät bra. Ät mat med mycket fibrer, omättat fett och magert protein för att avvärja hunger och hålla din blodsockernivå stabil. Fyll din tallrik med olika frukter och grönsaker. De serverar näringsämnen som din hjärna behöver för att fungera, såsom vitamin B, C, E och magnesium.

Dra ner på distraktioner. Försök att hitta ett lugnt område när du behöver fokusera. Ta bort saker som ofta konkurrerar om din uppmärksamhet. Du kanske vill stänga av TV:n eller radion och stänga av dina telefonaviseringar under en viss tid.

Relaterade inlägg