Vad är en VPN egentligen?

Vad är en VPN egentligen?

Många har säkert hört talas om begreppet VPN. Men vad är egentligen en VPN, hur fungerar en VPN och vad kostar en VPN?

Dessa frågor och fler får du reda på precis nu.

Vad är en VPN?

En VPN är ett mjukvaruprogram, alltså en applikation som anonymiserar hela din internetuppkoppling så att ingen kan se vad du gör på internet. Med en VPN kan du även låtsas som om du surfar Sverige när du egentligen befinner dig i utlandet, vilket medför att du kan låsa upp svenska tv-plattformar.

Hur fungerar en VPN?

När du skaffar en VPN är det ett VPN-företag som ger dig tillgång till både appen och till deras VPN-nätverk. När du öppnat upp appen väljer du ett passande servernätverk, exempelvis ett servernätverk i Sverige. Precis då kopplas du upp mot en svensk server så att alla tror du surfar från Sverige.

Mer specifikt har alla som är uppkopplade mot internet ett IP-nummer. De fungerar ungefär som ett telefonnummer fast på internet. Det telefonnumret byter VPN-företaget ut mot en av deras anonyma IP-nummer, vilket medför att du kan byta land och att du blir anonym på nätet.

Läs mer: Teknikguiden har skrivit en bra guide om hur en VPN fungerar.

3 anledningar att skaffa en VPN

1. Du blir anonym på nätet

Den största fördelen med att skaffa en VPN är att du kan surfa anonymt, det vill säga utan att din internetoperatör vet vad du gör.

2. Du surfar säkrare

I många fall får du tillgång till ett säkerhetsprogram som bland annat blockerar annonser och störande pop-ups i exakt samma program som du har din VPN-tjänst. Som tumregel är det främst de bästa VPN-tjänsterna såsom ExpressVPN och Cyberghost som inkluderar säkerhetsprogram.

3. Du kan låsa upp tv-plattformar

En annan vanlig anledning till att många skaffar en VPN är för att kunna låsa upp svenska tv-portaler såsom SVT Play, Viaplay, C More och Amazon Prime Video från utlandet. Utöver svenska tv-plattformar kan du även låsa upp amerikanska Netflix och BBC iPlayer med en VPN.

Är det lagligt med VPN i Sverige?

Ja, det är lagligt att använda en VPN-tjänst i Sverige. Det finns nämligen inga lagar som säger att du inte får använda en VPN. Att använda sin anonymitet för att hota eller mobba andra är däremot olagligt. Så det gäller att du använder din anonymitet på ett ansvarsfullt sätt.

Att skaffa en VPN är alltså ingen fribiljett för att bete sig dumt åt, men det förstår du säkert utan att vi behöver påpeka det.

Vad kostar en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst kostar i regel mellan cirka 15 och 50 kr per månad. Det pris du betalar beror främst på vilket VPN-företag du väljer att bli kund hos och hur långt VPN-abonnemang du skaffar. Det är i princip alltid bäst att skaffa ett VPN-abonnemang på minst 2 år då du sparar mycket pengar på det.

Exempel på vad bra VPN-tjänster kostar

  • Cyberghost kostar från cirka 20 kr/mån.
  • ExpressVPN kostar från cirka 55 kr/mån.
  • OVPN kostar från cirka 50 kr/mån.
  • NordVPN kostar från cirka 35 kr/mån.
  • Private Internet Access kostar från cirka 25 kr/mån.

Relaterade inlägg