Vad är en Adventskalender? Historia & Allt du bör Veta!

Advent är början på julen. Det börjar fyra söndagar före jul. Adventskalendrar är en nedräkning till juldagen.

Det första jultecknet i ett hem är barnens adventskalender. Kalendrarna börjar den första december. Adventskalendrar är ett roligt sätt att hjälpa barn att veta när julafton kommer, en viktig natt för dem eftersom jultomten kommer att besöka dem med presenter.

Ordet ”advent” har ett latinskt ursprung som betyder ”ankomst”. För kristna troende är julen en av de största händelserna under året eftersom den är firandet av den största gåvan som Gud någonsin gett mänskligheten. Den gåvan var Jesus, Guds Son, född till denna värld i mänsklig form och som kom för att leva bland oss ​​för att visa oss Guds sanna natur, uppleva mänsklig glädje och sorg tillsammans med oss, och slutligen, gå vidare att dö en hemsk, plågsam död.

På detta sätt betalades priset för all mänsklig synd som hade avskurit oss från vår helige Gud och vår himmelske Fader, vilket resulterade i vår fullständiga och totala försoning med gud.

För flera århundraden sedan fick betydelsen av denna händelse många kristna att känna att det var otillräckligt att bara ha en dag på året för att fira denna otroliga gåva från Gud.

Djupt troende hade (och har fortfarande) en stor känsla av vördnad och tacksamhet och undrar över vad som hände den första julen att de kände behovet av en förberedelseperiod i förväg. De ville även lära sina barn julens enorma betydelse.

Historian om adventskalendern

Till en början markerades dagarna före jul från den 1 december med krita på de troendes dörrar. Sedan i Tyskland i slutet av 1800-talet gjorde mamman till ett barn vid namn Gerhard Lang sin son en adventskalender bestående av 24 små godisar som klistrades på kartong.

Lang glömde aldrig den upphetsning han kände när han fick sin adventskalender i början av varje december, och hur den varje dag påminde honom om att det största firandet på hela året närmade sig allt närmare. Som vuxen gick han in i partnerskap med sin vän Reichhold och öppnade ett tryckeri. 1908 producerade de vad som tros vara den första tryckta adventskalendern någonsin med en liten färgad bild för varje dag i advent. Senare, i början av 1900-talet, kom de på idén att göra bilderna till små fönsterluckor så att barnen kunde öppna dag för dag för att öka deras förväntan.

Idén med adventskalendern blev snabbt populär hos andra tryckerier när efterfrågan snabbt ökade, och många versioner producerades, av vilka några skulle ha tryckta bibelverser som passar adventstiden. Vid det här laget hade adventskalendern vunnit internationell popularitet och barn över hela världen ville ha dem när december närmade sig.

Tyvärr tog seden ett slut i början av första världskriget då kartong var strikt ransonerad och endast fick användas för ändamål som var nödvändiga för krigsinsatsen. Men 1946, när ransoneringen började lätta efter andra världskrigets slut, introducerade en tryckare vid namn Richard Sellmer återigen den färgglada adventskalendern, och återigen blev den en omedelbar succé.

Tyvärr har adventskalendern, även om den fortfarande är populär bland barn, förlorat sin sanna betydelse för många. Ofta har barn och deras föräldrar ingen aning om historien om kalendern eller dess verkliga syfte, som är att förbereda oss för firandet av Kristus-barnets tillkomst.

Trots det kan det faktum att världen fortfarande firar jul ivrigt tjäna som ett tillfälle för troende att dela evangeliet och det hopp vi har till Jesus.

Vilka typer av adventskalendrar finns det?

Medan adventskalendrar började som mer traditionella sätt att räkna tiden till jul utvecklades de snart till att inkludera små överraskningar inuti. Tyska adventskalendrar från det senare 1800-talet hade till exempel ofta små bilder. Faktum är att chokladkalendrar, som är väldigt populära idag, inte kom förrän i början av 1950-talet, och sedan växte det till att omfatta godisrör och andra former av godis.

Idag kan adventskalendrar hittas i alla tänkbara olika utformningar. På den ätbara sidan har de utvecklats från choklad till praktiskt taget alla slags godsaker: vin, kaffe och sylt, för att nämna några. Chokladfyllda adventskalendrar förblir dock ständigt populära, särskilt bland barn och familjer!

Utöver godsaker är en ny typ av adventskalender är på frammarsch, nämligen sådana fyllda med lyxprodukter. Till exempel lanserade Selfridges, ett varuhus i London sin första skönhetskalender år 2010 som var fylld med flera olika lyxprodukter från en mängd olika lyxiga skönhetsmärken.

Idag är dessa lyxkalendrar bland de mest moderna och lyxiga versionerna av kalendern. En annan typ av julkalender som blivit populär i Sverige är skraplottskalendern där man får 24 lotter som man skrapar fram till jul. Detta gör det spännande inte bara för att man väntar på julen utan också för att varje dag har man chans att vinna.

Hur fungerar adventskalendrar?

Medan de ursprungliga adventskalendrarna såg tyska lutheraner markera dagar med krita på sina dörrar för att fira advent, en påminnelse om Jesu födelse och andra ankomst, kan du idag hitta alla olika sorters adventskalendrar på marknaden, från adventskalendrar med godis i dem såsom chokladkalendrar, och adventskalendrar för barn, med leksaker i, till en kalender fylld med ostar och andra spännande saker. Kort sagt kan man säga att det finns en oändlig mängd olika adventskalendrar att välja mellan idag.

Oavsett vilken typ av adventskalender du har, huvudtanken med hur den fungerar är att du varje dag i december (eller som är fallet för vissa kalendrar, med några dagars mellanrum) öppnar ett fönster, en låda eller en ficka på kalendern och bjuds på en liten (eller stor, återigen beroende på kalender) present.

Hur man öppnar en adventskalender

Det har funnits en del debatt om det korrekta sättet att öppna en adventskalender. Börjar du vid ett eller 24? Svaret är at historiskt sett är det korrekta sättet vara att börja ett, vilket är rimligt eftersom att man börjar vid första December. Det betyder att du tekniskt sett inte räknar ner till jul, du räknar upp.

Det är rimligt att det är det historiska sättet – om du gjorde din adventskalender på gammaldags sätt med kritmärken eller till och med tända ljus, skulle du lägga till dem så att du har 24 på slutet, inte ta bort kritmärken eller ljus. Idag är i princip alla adventskalendrar ämnade att börja på 1 och sluta på 24.

Relaterade inlägg