Topp 9 Vandringstips för Nybörjare

Vandring är inte bara en form av träning – det är ett sätt att lära känna sig själv och att upptäcka naturen i dess ursprungliga form. Vandring är (vanligtvis) gratis och tillgänglig för ett brett utbud av fysiska förmågor, vilket gör det till en fantastisk utomhusaktivitet för alla.

Om du är ny på vandring kan det kännas lite skrämmande att börja, så vi har skapat den här guiden för att se till att din introduktion till vandring är supernjutbar och supersäker.

1. Planera i förväg och kolla vädret

För nybörjarvandrare är att välja en dag med bra väder det bästa sättet att säkerställa en bra upplevelse. Du kan bli frestad att inte låta vädret stå i vägen för din vandring, men dåliga väderförhållanden kan ofta vara orsaken till olyckor under resan, och kan också göra en vandring helt enkelt eländig.

Även om du planerar att göra vandringen i regn eller sol kan du genom att kolla vädret i förväg förbereda dig med den utrustning du behöver för att hålla dig torr och säker.

2. Håll dig förberedd genom att ta med dig det väsentliga

Vad du tar med dig beror på hur många dagar du planerar att spendera på din resa, var du planerar att sova och vilken tid på året det är. För enkla dagsvandringar, här är några väsentliga saker som du bör ha i din ryggsäck:

  • Karta (i papper!)
  • Kompass
  • Vatten
  • Mat
  • Eldstartare eller tändstickor
  • Enkel första hjälpen-låda
  • Armékniv eller multifunktionsverktyg
  • Ficklampa och batterier
  • Solskyddsmedel och solglasögon

3. Se till att du har rätt mängd mat och vatten

Vatten stödjer livet, så det är det enskilt viktigaste att ta med på en vandring! Du behöver en hel liter vatten för varannan timme du planerar att vandra, och det är viktigt att du inte packar för mycket, eftersom du kan lägga till oväntad tid om du går vilse eller måste ta en omväg. Pro-tips: Köp en återanvändbar vattenflaska och dekorera den med klistermärken från alla dina äventyr.

Du kommer att spara pengar, minska plastanvändningen och vara stolt över att visa upp den på stigen!

För en dagsvandring är det bäst att ta med högenergimat som inte behöver kylas eller värmas. Vanliga val inkluderar torkat kött, torkad frukt, eller energibars! Du behöver inte överdriva maten, bara se till att du har tillräckligt med bränsle på din resa. Släng sedan i ytterligare en granolabar eller sportbars.

5. Packa telefonen och se till att den är laddad

Du bör alltid börja din resa med ett fulladdat batteri i händelse av en nödsituation. Du skulle bli förvånad över hur mycket täckning du kan hitta långt upp på toppen av ett berg om du behöver det. För att inte tala om, det är trevligt att ha en kamera till hands!

6. Bär alltid en ljuskälla

Du bör alltid planera att komma fram till din destination i god tid före mörkrets inbrott. Om din vandring tar längre tid än förväntat, kan det sätta dig i en dålig situation om du fastnar i mörkret utan ljus, så att bära en alltid är ett måste! Vi rekommenderar en pannlampa för en hands-off-inställning, så att du kan fokusera på balans och att komma till din slutdestination. Se till att ta med något annat än bara telefonens ficklampa, som kan tömma batteriet och släckas oväntat.

7. Läs på om grundläggande första hjälpen

Det är viktigt att varje vandrare har grundläggande kunskaper om första hjälpen för att hålla din grupp frisk och bekväm i händelse av någon typ av skada, mindre eller allvarlig.

8. Ta med en vän (eller vänner!)

När du har fått lite erfarenhet under bältet kan du börja utforska solo-vandring. När du precis har börjat är det bäst att alltid ta med en vän eller två som kan hjälpa dig att navigera på leden, hjälpa till vid eventuella skador och naturligtvis göra vandringen roligare!

9. Kom ihåg att sakta dig själv

Det är resan inte målet, eller hur? Att tävla genom vandringen för att komma till vattenfallet, utsikten, toppen, etc., kan ta bort från din vandringsupplevelse. Att röra sig i en takt som du är bekväm med, njuta av landskapet och stanna för pauser när du behöver dem kommer att säkerställa att du verkligen njuter av vandringen. Dessutom, när du väl kommer dit du är på väg har du fortfarande tillräckligt med energi att fira!

Relaterade inlägg