5 Sätt att Koppla av Efter en Lång Dag

5 Sätt att Koppla av Efter en Lång Dag

Vi alla behöver avkoppling och avslappning då och då. Vi har alla dåliga dagar och svåra tider, oavsett var vi är på den personliga framgångsstegen eller hur mycket inre frid vi har. Problem på jobbet, stress, hektiskt. Livet kan bli väldigt stressigt i perioder.

Konsten att koppla av är därför otroligt viktigt för att vila ut och hitta balans i livet. Men hur kan man bara koppla av rakt upp och ner?

Du kan säga, ”Ja, avkoppling skulle vara bra, men det är inte så enkelt.” I den här artikeln ger jag dig enkla steg om hur du kopplar av efter en lång och stressig dag.

1. Avlasta negativa känslor

Hitta en speciell plats på vägen hem. Det ska vara en plats du alltid stöter på. Det här kan vara en liten gräsplätt bredvid vägen, en plats bakom garaget eller vad som helst. Det här stället är din soptipp från och med nu. Om du nu passerar honom, kastar du medvetet av dig hela dagens barlast i dina tankar. Alla negativa tankar och känslor, stressen, ilskan. Packa allt detta i ett paket i din fantasi och släng ut detta skräp. Gör detta till din ritual för en dålig dag och lita på mig, det fungerar för vid det här laget börjar den första mentala avslappningen.

2. Hitta en rolig och avkopplande aktivitet såsom betting

Det finns massor av trevliga och bra sätt att koppla av efter en lång dag. Och alla har sina olika preferenser och favoritaktiviteter. Ett populärt sätt för många att koppla av är betting. I takt med att populariteten har ökat finns det ny massor av nya bettingsidor med sportbonusar. Betting erbjuder en skön kombination mellan underhållning och avkoppling och kan vara ett sätt att sätta guldkant på vardagen. Samtidigt är det viktigt att spela medvetet och alltid ha i åtanke att risken för att bli beroende av spel finns. Om du har problem bör du alltid se till att söka hjälp. Men när spelandet hålls på en rimlig nivå och medvetet kan det vara ett bra sätt att få avkoppling, nedvarvning, och att stressa av i ditt hektiska liv.

3. träna

Hitta ett sätt att verkligen ”träna”. Det bästa sättet att göra detta är med rörelse. Viktigt: Utmana inte dig själv för länge utan snarare kort och intensivt. Du behöver inte göra ett 90 minuters pass. Träna i 20 minuter – men aktiv träning. Om du styrketränar, upprepa till den punkt där dina muskler verkligen bränner – och sedan 5 fler repetitioner.

Om du utmanar dig själv fysiskt frigör allt detta nya energier, tankeprocesser och upplevelser bearbetas mentalt, du får känslomässig distans och kommer tillbaka till livet. Inom idrotten kallas detta ”aktiv avslappning” eller ”aktiv förnyelse”. Rörelsefri!

Men var försiktig: utmana din kropp, men förstör den inte. Om dina muskler är ömma i 3-4 dagar efter ditt träningspass har du inte tagit ansvar för dig själv. Då blir det hela inte avslappning utan spänning, och det hjälper ingen. Bli andfådd minst en gång om dagen, men ta dig inte till randen av kollaps. Sport ger dig bara energi om du inte gör det för lätt, men inte heller för extremt.

4. Tyst stund

Unna dig minst fem minuters fullständig vila efter träningen. Dra dig tillbaka till en lugn plats där ingen kommer att störa dig – inga andra människor, ingen mobiltelefon som ringer, ingen TV eller radio. Fem minuters tystnad och dina tankar kommer att finna frid igen. Detta kommer att hjälpa dig rensa dina tankar. Koncentrera dig bara på ditt andetag. Föreställ dig att du andas in kraftfull energi (som är en vacker positiv färg) i din kropp och andas ut svart/grå, tung, negativ energi.

Du kan också göra denna övning i 10-15 minuter för att slappna av, men minst 5 minuter. Du kommer att lyckas med denna avslappning optimalt om du faktiskt har gjort idrottsaktiviteten i steg 2 i förväg. Om detta inte är möjligt (i undantagsfall), gå direkt från steg 1 till steg 3 efter din arbetsdag.

5. Unna dig något trevligt

Gör något bra. Unna dig något du tycker om. Detta tar tankarna bort från saker och ger dig energi. Det borde finnas något varje dag som du verkligen ser fram emot. Något som är bra för dig och som ger dig positiva känslor bara genom att tänka på det. Gör verkligen detta själv varje dag, även om det bara är i 20-30 minuter. Räknat över en månad skulle det vara cirka 15 timmar – en hel dag. Det gör skillnad!

Förslag på vad du kan göra: Gå en promenad i naturen, läs en inspirerande bok, lyssna på musik högt, sjung, dansa, spela (eller lär dig spela) ditt favoritinstrument, lär dig en ny sport/avslappningsteknik eller något annat, gå simning eller sport, gå på massage, yoga, till ditt favoritkafé eller måla. Hitta en liten sak varje dag som kommer att fylla på din energibalans efter jobbet och sport- och avslappningsprogram.

Hur viktigt är avkoppling för individen?

Människor är ganska olika här. Vissa behöver mer vila och avkoppling än andra, som snabbt blir uttråkade utan aktivitet. I princip ska det dock alltid finnas delar av dagen som inte är planerade. Om du har familj kan du säga att det inte fungerar för mig. Även här kan du kontrollera om inte den ena eller andra utflykten eller idrotts- eller musikkursen kunde ersättas med tid hemma eller en spontan promenad.

Vilka är farorna för kroppen om du inte vilar alls?

Dessa är de vanligaste långtidseffekterna av stress. Utmattning eller till och med utbrändhet inträder någon gång när energireserverna är förbrukade. På längre sikt kan även fysiska symtom som mottaglighet för infektioner, problem med hjärt-kärlsystemet eller ämnesomsättningen uppstå. Kan du lära dig att slappna av? Om ja hur?

Det finns många olika avslappningsövningar och avslappningsmetoder som du kan lära dig. Inlärning sker dock vanligtvis inte över en natt, utan kräver viss övning och regelbunden användning. Exempel är progressiv muskelavslappning, meditation och väldigt mycket på modet just nu: mindfulnessträning.

De senare är faktiskt väldigt effektiva eftersom du lär dig att hålla dina tankar här och nu – och inte hela tiden tänka på nästa möten och uppgifter. I slutändan är sport, underhållning eller social kontakt alltid bra sätt att stanna mentalt här och nu och koppla av.

Relaterade inlägg