Jobbsökning vid Arbetslöshet – Bästa Tips

Jobbsökning vid Arbetslöshet - Bästa Tips

Att söka jobb kan vara utmanande och demoraliserande även när du har ett jobb. Och ännu mer så om du söker jobb när du är arbetslös. Det brukar vara en utmattande process mentalt och känslomässigt, därför är det viktigt att se till att du är i rätt sinnesstämning och att du håller dig fokuserad på helheten för att hålla humöret uppe.

Oavsett om du blev uppsagd eller om du sade upp dig frivilligt är jobbsökande när du är arbetslös ett riktigt test på ens uthållighet och beslutsamhet. Här är våra bästa tips som hjälper dig att hålla dig produktiv och fokuserad under hela din jobbjakt.

1. Ha tydliga mål

Gör först en lista över dina karriärmål och prioriteringar. Att arbeta mot en tydlig uppsättning mål kommer att ge dig större tydlighet och fokus i din jobbjakt, vilket oundvikligen kommer att omvandlas till dina jobbansökningar. Att ha klarhet i dina mål kommer också att hjälpa dig att identifiera karriärmöjligheter som passar dig bäst, vilket ökar dina chanser att lyckas.

2. Lär dig en ny färdighet

Få ut det mesta av din ”tvingade semester”-tid för att lära dig nya färdigheter, särskilt färdigheter som kommer att ge mervärde till ditt CV. Det kan också vara en färdighet du alltid har velat lära dig men inte haft tid att ägna dig åt tidigare, som att laga mat eller måla. Potentiella arbetsgivare kommer att uppskatta det faktum att du använder din tid på produktiva sätt snarare än att bara titta på den senaste Netflix-serien.

3. Volontärarbeta

Gör dig själv användbar för organisationer som behöver din hjälp mest. Det finns otaliga välgörenhetsgrupper i desperat behov av volontärer: djurhem, barnhem, stödgrupper för flyktingar, miljöskyddsföreningar, listan kan göras lång. Välj en (eller två) orsaker som resonerar med dig mest och gå och ge en hjälpande hand. Förutom att du mår bra och får tillfredsställelse av att göra någonting bra och positivt, kommer potentiella arbetsgivare att respektera din filantropi och generositet.

4. Informera alla att du söker jobb

Låt alla dina kontakter veta att du letar efter en viss typ av jobb. Du kanske känner att du inte offentligt vill avslöja det faktum att du är arbetslös. Men ju fler du berättar, desto större är chansen att någon kan hjälpa dig. Använd sociala nätverkssajter för att förmedla budskapet till tidigare klasskamrater och kollegor, avlägsna släktingar, klubbmedlemmar och vänner till vänner.

5. Putsa på ditt CV

Skräddarsy ditt CV för att matcha tjänsten du söker. Arbetsgivarna ska med ett ögonkast kunna säga att du är en lämplig kandidat. Inkludera ett avsnitt för ”färdigheter” för att visa att du har alla nödvändiga och några av de önskvärda färdigheterna som anges i annonsen. Inkludera ett avsnitt med ”relevant erfarenhet” istället för att bara lista alla dina tidigare jobb i kronologisk ordning

6. Arbetsförmedlingens rusta och matcha

Om du har svårt att hitta sysselsättning på egen hand kan du ta hjälp av Arbetsförmedlingen.

Rusta och matcha är ett program som Arbetsförmedlingen har. Du måste bli anvisad av Arbetsförmedlnignen för att ta del i rusta och matcha. När du deltar så väljer du en leverantör som du tror bäst kan hjälpa dig med stöd för att hitta ett jobb eller en utbildning. Du får en egen handledare som är till för att hjälpa dig med information, råd, och tips så att du ska hitta en sysselsättning. Du har då individuella utvecklingsmöten en gång varannan med din handledare.

Rusta och matcha är ett program, eller stöd som är till för de individer som har varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen under lång tid.

Arbetsförmedlingen beskriver stegen enligt enda:

  1. Arbetsförmedlingen bedömer om rusta och matcha är aktuellt för dig
  2. Du väljer själv vilken leverantör av rusta och matcha du vill ha
  3. När du valt leverantör och meddelat oss ditt val

Du kan få hjälp av jobfind sverige för att hitta jobb som passar just dig.

Ett viktigt tips när du söker jobb är att ta all hjälp du kan få. Underskatta inte olika organisationers ”mix and match” tjänster som hjälper till att koppla ihop arbetssökande med arbetsgivare. Du sitter säkert på kompetens och erfarenhet som en arbetsgivare söker. Det kan vara svårt att hitta alla företag som söker anställda. Olika jobbtjänster har direkta kontakter med arbetsgivare och har stora möjligheter för att hitta ett jobb som passar just dig.

Relaterade inlägg