Hur stort är Black Friday i Danmark?

Hur stort är Black Friday i Danmark?

Vi här på ReviewsBird har samlat ihop ett infopaket om readagen Black Friday, om dess utsträckning och historia samt hur dagen tar sig uttryck i vårt grannland Danmark. Är du ute efter att göra ordentliga fynd på Black Friday? Söker du efter en viss produkt? 

Genom att scrolla igenom specialerbjudandena på danska onlinebutiker kan du hitta allt du drömt om, och mer om du har tur eller orkar planera lite! Vill du veta hur? 

Black Friday

Den amerikanska högtiden Thanksgiving ligger bakom landets både största och mest välkända rea och shoppingdag. Eftersom Thanksgiving både innebär en klämdag och mycket resande håller många skolor och arbetsplatser stängt på fredagen efter Thanksgiving, som för övrigt årligen infaller den fjärde torsdagen i november. 

Black Friday är startskottet för både landets julhandel samt en samling readagar. Black Friday är numera också en del av Black Week. Black Week är en hel vecka av specialerbjudanden som sträcker sig ända till måndagen efter Thanksgiving, Cyber Monday. Cyber Monday är också en readag, men den fokuserar på försäljning online. Black Friday fick sin början i fysiska butiker och spred sig sedan över världen i samband med e–handelns explosiva utveckling under 1990-talet. 

De första Black Friday erbjudanden som konsumenterna utnyttjade var faktiskt konsumenter som var bosatta i andra delar av världen men som gjorde sina inköp med specialerbjudanden från amerikanska onlinebutiker. I takt med e-handelns utveckling och utbredning spred sig konceptet med Black Friday till övriga delar av världen under början av 2000-talet, även till Norden. 

Black Friday i Danmark 

Black Friday rea i Danmark tog sina stapplande första steg år 2103 då de första, och endast ett par, danska butiker hade specialerbjudanden under Black Friday. Redan året efter var det många fler butiker som deltog och numera kan man nästan påstå att de flesta butiker, både fysiska och online deltar i Black Friday rean på något sätt. År 2014 använde konsumerade danskarna hela 4,5 miljoner danska kronor. 

År 2015 gjorde danskarna rekord. Black Friday hade den största konsumtionen på en dag i hela Danmarks historia. Numera är Black Friday den största readagen på hela året, man har räknat ut att en dansk konsumerar i genomsnitt lite på 350 danska kronor på Black Friday. 

Danskarna handlar mest julklappar såsom elektronik, barnartiklar som spel och leksaker samt produkter i anknytning till skönhet och hälsa under Black Friday. Också i Danmark har Black Friday utökats till Black Week och Cyber Monday är också en välkänd shoppingdag. 

Hur du bäst fyndar produkter under Black Friday i Danmark

Vet du vilken produkt du är ute efter? Bra, då är det dags att söka upp den. Skriv in produkten i en sökmotor och skriv Danmark efter produktens namn. Ju närmare Black Friday vi kommer ju mera träffar får du där produkten har ett rabatterat pris. 

Har du en favorit dansk butik? Schysst! Då kanske du redan har registrerat dig som kund eller så kan du göra det nu. På det sätt försäkrar du att du få information om vilka specialerbjudanden butiken i fråga har i anknytning till Black Friday. Genom att kolla din e-post innan Black Friday kommer du troligen att inse att du fått nyhetsbrev eller specialerbjudanden där. Då är du väl förberedd på vilka produkter du kan fokusera på under den stora readagen. 

Du kanske undrar varför vi inte skriver vilka butiker som har de bäst specialerbjudandena? För några år sedan skulle det ha varit möjligt men numera har de flesta butiker någon sorts kampanj. Hur kampanjen ser ut beror på företaget i fråga. Många väljer att ha alla produkter till specialpris, 10 % av på alla produkter är vanligt medan andra väljer att ha vissa specifika produkter rejält nedsatta. Man behöver komma ihåg att hela grunden till Black Friday bygger på handel, på att konsumenten ska konsumera så mycket som möjligt från en specifik butik. 

Ett annat bra tips är att inte falla för konsumtionshets eller impulshandla om man inte är säker på att det är ett fynd man hittat. Rea kan betyda allt från en krona till hundratals kronor billigare pris. Om man vet vad produktens normalpris brukar ligga på är det enkelt att veta om det verkligen är lönsamt att köpa produkten. 

Hur som helst, Black Friday är här för att stanna och visst är det trevligt med en readag just innan julen. Man vill ju inte hemskt gärna bli ruinerad när man hjälper tomten och Black Friday erbjuder en fantastisk möjlighet till att spara samtidigt som man handlar inför den stundande julen. Så om du redan mottagit en önskelista som du ska skicka iväg till tomten så föreslår vi att du väntar med det tills efter Black Friday! Om du har turen med dig kan du  hitta produkterna från önskelistan till billiga priser från en onlinebutik i Danmark!

Relaterade inlägg