Hur man Överlever en Blixt – Tips & Råd

Hur man Överlever en Blixt - Tips & Råd

Människor tänker i allmänhet på blixtskador som vad som händer vid den punkt där ett blixtnedslag träffar ett träd, en struktur eller förhöjda ledningar. Detta är ett blixtnedslag. Om inte de träffade föremålen skyddas mot blixtnedslag är resultatet av nedslaget ofta synligt och varaktigt.

För att skydda din byggnad från blixtnedslag kan du använda en blixtledare. Men även om de är bra på att leda elektriska strömmar bort från byggnaden skyddar de inte mot strömstörningar inne i byggnaden.

Åskledare är strukturer som är byggda ner i marken runt utsidan av en byggnad. Den drar den elektriska energin bort från byggnaden och ner i marken. Det hjälper till att förhindra överslag, vilket är en oavsiktlig elektrisk urladdning, som kan skada byggnader eller döda människor. Bonding är en form av nedledare som skyddar metalliska strukturer som AC, gas, vattenrör och signalledningar.

Jordning är ett system där både intern och extern utrustning används i jordningssystemet. Det är i allmänhet en jordelektrod som drar till sig strömmar och elektrisk energi bort från byggnader ovan jord.

Det sista försvaret är en detektering som är ett varningssystem som skyddar byggnader och kraftledningar innan en åskväder inträffar. Den kan användas för att koppla bort elledningar eller hålla dem i standbyläge.

Åsksäkerhet bör utövas av alla människor under åskväder. Beredskap inkluderar: komma inomhus eller i en bil; undvik vatten och alla metallföremål; gå ner från hög mark; undvika ensamma träd; håll dig borta från telefonen.

Om du fastnar utomhus under blixtnedslag, inta blixtsäkerhetspositionen, vilket innebär att du håller dig borta från andra människor, tar av alla metallföremål, hukar ihop fötterna, böj huvudet och placera händerna på öronen för att minska akustisk stöt.

Återuppta inte utomhusaktiviteter förrän 20 minuter efter den sista observerbara åskan eller blixten. I motsats till vanlig uppfattningen att blixten aldrig slår ner två gånger på samma plats, har vissa människor blivit träffade av blixten över tre gånger.

Åska och blixtar säkerhet

Det är en varm sommarkväll och du njuter av en grillfest med din familj och dina vänner. Den soliga himlen blir plötsligt mörk när en storm blåser in. Du hör åska och vet att blixten är på väg.

Det finns fem olika sätt att bli träffad av blixten. Ett direkt nedslag är vad folk brukar tänka på först. Det är definitivt den mest dramatiska och dödligaste av strejker eftersom den kan resa genom ditt nerv- och kardiovaskulära system. Men det är långt ifrån det vanligaste.

De vanligaste tillslagen är markströmmar. Dessa går genom större områden och är den främsta orsaken till blixtrelaterade skador och dödsfall.

Allt metall, som VVS eller kranar, är motorvägar för blixtnedslag. Överledning sker när du är i kontakt med någon av dessa enkla åtkomstpunkter. Och så finns det sidoblixtar. Detta händer när blixten studsar av något som ett träd eller en telefonstolpe. Den här blixten kommer att träffa vem som helst i närheten av dessa höga föremål.

Det sista sättet att bli träffad av blixten är genom ledning. Dessa energisprängningar inträffar när atmosfären laddas med elektricitet. Laddningar rör sig uppåt från föremål och människor nära marken.

Du har 90% överlevnadschans om du träffas av blixten. Men du kommer fortfarande att möta smärtsamma skador. Dövhet, brännskador, hjärnskador, minnesförlust, nervskador och anfall är bara några av de bestående problem som kan plåga dig.

Var är det säkraste stället att söka skydd från blixtar? Vilka områden bör du undvika? Vilken är den bästa positionen för att överleva?

Steg 1: Ta reda på när blixten kommer

Blixten slår inte bara ner när ett åskväder är ovanför ditt huvud. Det kan fortfarande vara en klar dag. Ljus kan ske så långt som 16 kilometer från ett åskväder.

Så var uppmärksam på tecken på att blixtar är i luften. Om din hud börjar pirra eller om håret på dina armar börjar resa sig är det ett säkert tecken på elektricitet. Och om du hör åska eller ett klickljud är det ytterligare ett tecken på att komma någonstans säker.

Steg 2: Hoppa in i en bil

Eftersom de flesta inte bär runt på en rustning eller en Faraday-kostym, är en bil ditt bästa val. Se till att fönstren är stängda och inte rör vid något metall.

Blixtar kommer att färdas genom bilens metall och ner i marken och passerar dig ofarligt.

Steg 3: Undvik vatten, öppna områden och grottor

Om du inte kan ta skydd i en bil är det bra att veta vad du ska undvika. Skydda dig inte under något som inte är instängt, som en golfbil eller ett lusthus. Undvik öppna ytor, särskilt kullar.

Håll dig borta från vatten. Pooler, floder, sjöar, kom bort från dem alla. Om du är på en båt är det inte bra.. Att gömma sig under en grotta eller annat överhäng verkar smart. Men i verkligheten kommer du att agera som dirigent och blixten kommer att söka dig.

Steg 4: Gör dig själv liten

Krymp ditt fysiska fotavtryck så litet som möjligt genom att huka ner dig och placera huvudet mellan knäna, som liknar en tight boll. Täck öronen med händerna för att förhindra hörselnedsättning.

Ditt huvud fungerar som ingångspunkten för blixtar som färdas genom dig. Ju mindre du gör det avståndet, desto större chans har du att överleva med minimala skador.

Om du har en ryggsäck eller en skummatta, hoppa på den. Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration har du en chans på 1 på 3 000 att drabbas av blixt under din livstid. Så kom ihåg att när åskan ryter, gå inomhus.

Relaterade inlägg