Hur började surfandet?

Hur började surfandet?

Det exakta ursprunget till surfing är okänt, men år 400 e.Kr. surfade människor på Hawaii. De hawaiianska öarna är ofta krediterade som födelseplatsen för surfing, även om sporten sannolikt åtnjöts i andra delar av världen, som var mindre tillgängliga för upptäcktsresande. Ändå kan surfens härstamning spåras från Hawaiis kuster till det världsomspännande fenomen som det är idag.

Den brittiske utforskaren, kapten James Cook, noterade att han såg hawaiianska surfare på 1770-talet. 1821 anlände tyska och skotska missionärer till öarna. De avskräckte sporten, vilket resulterade i att den nästan dog ut. Men i början av 1900-talet upplevde surfing en stor återupplivning, vilket delvis kan ha varit i protest mot störtandet av Hawaiian Kingdom ~ en överraskande politisk koppling till sporten.

I början av 1900-talet spred sig surfing till Kalifornien, Australien och Storbritannien. Den olympiska medaljören, Duke Kahanamoku, känd som ”Ambassador of Aloha” är känd för att ha introducerat modern surfing till världen. Han lärde till och med Edward Prince of Wales att surfa på 1920-talet.

De amerikanska surffilmerna på 1960-talet visade upp sporten som mainstream och, ännu viktigare, ”cool”. Mer än 1600 år gammal är surfing fortfarande mycket populär idag.

Relaterade inlägg