Här är allt du behöver veta om distansstudier

Studera

Att studera till något man drömmer om att jobba med kan kännas som ett stort steg, dels för att det är väldigt tidskrävande samt att det finns en tendens att man kanske känner sig låst för de kommande åren. Dock har vi möjligheter idag som vi aldrig tidigare hade kunnat drömma om, och idag är det fullt möjligt att studera på distans. Om du är intresserad av att studera på distans eller undrar vad man kan studera hemifrån ska du läsa vidare. 

Vad kan man studera på distans?

I Sverige finns en mängd utbildningar man kan studera på distans, och eftersom detta är något som blir allt mer populärt för varje år som går kommer möjligheterna bara att öka. Tekniken har definitivt gjort sitt för distansstudierna, vilket vi definitivt fick se under pandemin och de flera månaderna av arbete och skoluppgifter hemifrån. 

Dock är det en självklarhet att man inte kan plugga allt på distans, relativt svårt att bli tandläkare om man aldrig får ha praktiska lektioner till exempel. Men om du är intresserad av att jobba sittande framför en dator är chansen stor att du kommer kunna studera till din drömkarriär på distans. 

Dessa ämnen kan du studera på distans: 

  • Spårk
  • Teknik
  • Ekonomi och marknadsföring
  • Administration
  • Juridik
  • Religionsvetenskap

Ja, listan kan göras betydligt längre på alla möjligheter som finns från bekvämligheten av ditt egna hem. Låt oss nedan ta en titt på vilka för-, men även nackdelar man kanske har framför sig om man väljer en distansutbildning. 

För- och nackdelar med distansstudier

Som med allting finns det både något bra och dåligt. Under pandemin hade många inte något annat val än att studera på distans, så de fick helt enkelt lära sig leva med det. Idag har samhället öppnat sig betydligt mer så idag kan vi välja om vi studerar på distans eller på plats. Detta är för- och nackdelarna med att plugga hemifrån: 

Fördelar:

Med distansstudier kommer du att ha möjligheten att studera var och när du vill. Detta kommer ge dig betydligt mer fritid, men även möjligheten att jobba på sidan av studierna. När du väljer vilken utbildning du ska gå kommer det att finnas olika läroplaner, vissa innebär att du ibland ska sitta med på vissa lektioner antingen online eller på plats, medan andra utbildningar är till 100% självstudier på distans. 

Du får mer möjligheter när du väljer att studera på distans. Om du ska studera på plats måste du kanske flytta runt eller pendla till olika städer för att gå i en viss skola, hela den stressen försvinner när du studerar hemma. Studier hemifrån leder även till att man sparar mer pengar. 

Nackdelar:

En känd nackdel med distansstudier är att det kan vara svårt att få en start på det hela och faktiskt känna sig motiverad att studera. När man befinner sig hemma kan det kännas betydligt mer lockande att knäppa på en film än att faktiskt göra skoluppgifter. Man får helt enkelt lära sig vara mer disciplinerad. 

Relaterade inlägg