Är WiFi Farligt? Allt du Bör Veta

Är WiFi Farligt? Allt du Bör Veta

Det finns ett häpnadsväckande antal artiklar på Internet som belyser ut farorna med ”Wi-Fi-strålning” och hur riskabelt det är för din hälsa. Oroa dig inte: det är nonsens.

Wi-Fi utgör absolut inget hot mot någons hälsa. Om du är nyfiken på varför (och kanske så att du kan förklara saker för dina alltför oroliga vänner) beskriver vi gärna exakt vad som händer.

Skrämseltaktik är inte sanningen

Du hittar ingen brist på artiklar om farorna med nästan vad som helst om du tittar runt på Internet. Artiklar om hur farliga moderna mediciner är, hur farliga mobiltelefoner är, hur farligt det är att laga mat i mikrovågsugn och ja, hur farligt Wi-Fi är. Folk hävdar att Wi-Fi-routrar håller dem vakna på natten, orsakar cancer, orsakar hyperaktivitet hos barn och alla möjliga ostödda och meningslösa påståenden.

Men trots den absoluta bristen på bevis för något av dessa påståenden, fortsätter folk fortfarande att klicka på artiklarna, lägga upp dem på Facebook, dela dem med sina vänner och värst av allt att tro att Wi-Fi är en tyst mördare mitt ibland dem som tyst stör deras kroppar och styr dem mot en oundviklig kamp med cancer.

Dessa artiklar och webbplatser existerar inte eftersom hotet är verkligt. De finns för att de är ett medel för att förvandla människors rädsla till pengar. Ju fler människor delar nonsensartiklar om farorna med Wi-Fi (eller andra ofarliga moderna saker) desto fler människor klickar på dem, desto mer annonsintäkter genereras, och desto mer motivation har människorna som säljer dessa skräpartiklar att fortsätta skapa och främja dem.

All strålning är inte lika

För att förstå varför Wi-Fi inte är en fara för din hälsa måste du förstå några grunder om radiokommunikation och den strålning som gör det möjligt.

Ordet strålning är för de flesta ett skrämmande ord. Strålning är det som 1960-talets skolbarn fick lära sig att klättra under sina skrivbord för att undvika, och det som fick kalla krigets skräckslagna amerikaner att bygga bombskydd på bakgården. Strålning är det som leder till härdsmältningar vid kärnkraftverk för att förorena havet och göra land obeboeligt i hundratals år.

Strålning är också det som badar världen i varmt solljus och gör livet på jorden möjligt. Strålning är också anledningen till att vi kan slå på en radio och höra musik utan sladdar. Strålning är hur vi byter kanaler på vår TV (och för alla som får sin TV-fix via radiokanaler eller satellit-TV, hur programmeringen levereras till deras hem i första hand).

Det mest kritiska begreppet när det gäller att prata om strålning är skillnaden mellan joniserande och icke-joniserande strålning. Joniserande strålning är det farliga och inkluderar röntgenstrålning, gammastrålning och en viss mängd ultraviolett ljus i den övre delen av det ultravioletta spektrumet. Nyckelelementet här är strålningstypens våglängd.

Joniserande strålning får namnet eftersom den har tillräckligt med energi för att excitera elektroner och slå ut dem ur sin omloppsbana, eller jonisera, dem.

Omfattande exponering för denna typ av strålning är mycket skadlig för din hälsa, och även låg men ihållande exponering över tid kan avsevärt öka din risk för cancer eftersom exponering kan mutera dina celler.

Även när den används för fördelaktiga ändamål (som att använda en röntgenapparat för att diagnostisera en patient), kontrolleras exponeringen noggrant genom användning av blyvästar, avskärmningsmaterial och så vidare så att patienten och operatören av maskinen ges så minimal exponering som nödvändigt.

Om du är orolig för strålning är det här strålningen du bör vara orolig för. (Och även då borde du inte vara så orolig eftersom mängden strålning du utsätts för under rutinmässiga medicinska procedurer är mindre än den mängd strålning du utsätts för under samma period på flygplanen du tar för affärer och semester.)

På den motsatta sidan av saken har vi icke-joniserande strålning. Denna strålning har inte tillräckligt med energi för att jonisera atomer och inkluderar allt annat i strålningsspektrumet inklusive infraröd strålning, synligt ljus och radiovågor – inklusive allt från den typ av lågenergiradiovågor vi använder för walkie-talkies till högre energi radiovågor som de i mikrovågsdelen av spektrumet.

Världshälsoorganisationen, som tenderar att vara försiktig innan man direkt avfärdar något som giftigt, cancerframkallande eller på annat sätt skadligt, är mycket tydlig med att det inte finns någon hälsorisk från radiofrekvenskommunikationsenheter. (Deras genomgång om saken är faktiskt en fantastisk läsning som belyser hur låg risken är och hur till och med människor i Wi-Fi täta platser som skolor och sjukhus utsätts för radiofrekvent strålning som är tusentals gånger lägre än internationella säkerhetsstandarder utformade för att skydda individer som arbetar i relaterade branscher).

Sammanfattningsvis: Långa våglängder? Inga problem. Njut av din radiostation, Wi-Fi-hotspot och läckra mikrovågsugnar. Korta våglängder? Antingen kommer du att förvandlas till en superhjälte eller (kanske) dö i cancer.

Avstånd och kraft spelar roll

När du läser sista stycket i föregående avsnitt kanske du säger mikrovågsugnar! Mikrovågor är dåliga, de gör saker väldigt varma och de kan bränna dig! Det är helt sant. Du skulle inte vilja bygga en mikrovågsugn i mänsklig storlek och stå inuti den. Du skulle inte heller tycka särskilt mycket om att vara målet för de publikspridande mikrovågskanonerna som byggts och satts in av den amerikanska militären.

I de fallen finns det dock två viktiga saker att notera. Den person som utsätts för den icke-joniserande mikrovågsstrålningen skulle utsättas för en mycket hög effektdos på mycket nära håll. Magnetronen i din genomsnittliga konsumentmikrovåg producerar cirka 700 watt mikrovågsenergi, och den mikrovågsurladdningen är säkert innesluten i mikrovågskroppen tack vare korrekt avskärmning.

Även om mikrovågsugnen inte fungerade och avskärmningen började misslyckas, skulle du inte ens känna något som stod i samma rum som enheten.

Som jämförelse, även en mycket kraftfull Wi-Fi-router bara producerar cirka 1 watt mikrovågsenergi och, till skillnad från magnetronen i en mikrovågsugn, utstrålar en Wi-Fi-router så lite 1 watt effekt i en bubbelliknande- moln runt routern. Med andra ord, om du ville värma upp till och med en milliliter vatten över rumstemperatur med hjälp av denna energi, skulle du behlöva vänta för alltid.

Relaterade inlägg