Är det Farligt för Hundar att Äta Gräs? Allt du Bör Veta

Det finns flera anledningar till varför hundar äter gräs. Hundar äter gräs för att lägga till fibrer i kosten, för att framkalla kräkningar om de mår dåligt, som en distraktion från tristess eller för att fylla ett tomrum i sin näring.

Hälsofördelar

Gräs innehåller kostfiber. Vissa hundar äter gräs för att fylla ett tomrum i sin näring. Om du inte matar din hund med en premiumdiet, kanske hunden äter gräs för att få extra grovfoder.

Grovfoder hjälper till att stimulera tarmkanalen och är en viktig del av deras kost.

En diet av färdigmat är ofta hög i fiber, men inte nödvändigtvis hög i grovfoder.

För din hund tycker om det

Din hund kanske också äter gräs bara för att den njuter av smaken eller konsistensen.

Ibland vill valpar bara äta gräs

Att äta gräs är vanligtvis inte skadligt för din hunds hälsa. Se dock till att hålla ditt husdjur borta från gräs som har behandlats med bekämpningsmedel eller kemikalier och låt dem aldrig äta klippt gräsklipp.

Att äta gräs är inte nödvändigtvis ett problem om det inte händer hela tiden.

Om ditt husdjur konsekvent vänder sig till gräs för att fylla näringshål i kosten, rekommenderas att du tar med din hundkompis till din lokala veterinär. Att äta gräs kan betyda underliggande problem om det blir en vana.

För att framkalla kräkningar

Inte alla hundar kräks efter att ha ätit gräs, men vissa hundar äter gräs för att lindra magbesvär.

Ibland är det precis vad din hund vill göra – valpen känner sig lite illamående och vet att att äta gräs kan leda till kräkningar och en bättre mage.

Beteendeproblem

Det finns också chansen att din hund helt enkelt är uttråkad. Om din hund är inlåst på bakgården ensam hela dagen, kanske den äter gräs för att fördriva tiden.

Ibland kan det vara en distraktion

De flesta hundar kommer också att jaga lite långt gräs om de hålls i ett område där gräset normalt är kort.

För att hålla din hund underhållen under långa perioder, se till att du förser den med massor av leksaker. Hjälp dem att träna genom att leka tillsammans i minst 30 minuter varje dag och ta dem på regelbundna promenader.

Varför hundar äter gräs

Bekymrade hundägare kliar sig ofta i huvudet och undrar varför deras hundar verkar älska att äta gräs. Faktum är att många hundar kommer att äta gräs, kräkas och sedan gå direkt tillbaka till att äta gräs igen.

Betyder detta beteende att hunden känner att det är något i magen som behöver uppfostras, har hunden ätit något giftigt eller självbehandlar hunden något odiagnostiserat medicinskt problem?

Vissa hundar kräks efter att ha ätit gräs, men inte alla hundar kräks. Faktum är att majoriteten av hundar äter gräs utan att visa symtom på magbesvär vare sig före eller efter att ha ätit gräs. Detta verkar tyda på att det är osannolikt att hundar äter gräs för att framkalla kräkningar. Så varför gör de det?

Fysiska skäl till varför hundar äter gräs

Precis som människor kräver hundar fiber i sin diet för att ha ett effektivt fungerande matsmältningssystem. Hundar är trots allt allätare. Vilket innebär att god hälsa är beroende av vegetabilisk mat såväl som kött av hög kvalitet. Att äta gräs kan vara ett enkelt och till synes välsmakande sätt för hundar att lägga till grovfoder till sin diet, vilket hjälper till att hålla saker och ting flytande genom deras mag-tarmkanal (GI eller mag-tarmkanalen).

Som sagt, om din hund äter gräs men också visar tecken på obehag i magen, kan det finnas ett medicinskt problem. Hundar kan lida av ett antal GI-problem inklusive gastrisk reflux, pankreatit och inflammatorisk tarmsjukdom. Om din hund äter gräs och har andra symtom som aptitlöshet, minskad energi, diarré eller förstoppning, är det dags att träffa din veterinär.

Psykologiska skäl till varför hundar äter gräs

Ungefär som människor som biter på naglarna äter hundar ofta gräs på grund av tristess eller ångest. Om din hund inte visar några symtom på matsmältningsproblem utan mumsar obevekligt på gräs, överväg psykologiska orsaker till deras beteende.

Om din hund verkar uttråkad kan ökad längd, avstånd eller intensitet på promenader hjälpa till att minska gräsätandet.

För hundar som lider av separationsångest, försök att lämna en gammal filt eller t-shirt med din doft på med din hund när du lämnar huset. Din hund kan tycka att den välbekanta doften är lugnande och hjälper till att stävja gräsätandet.

Vissa hundar visar tvångsmässiga beteenden. Om din hund tvångsmässigt äter gräs är det dags att träffa din veterinär. Din veterinär kommer att kunna ge dig råd om hur du kan hjälpa din hund att minska tvångsmässiga beteenden.

Är det säkert för min hund att äta gräs?

För hundar som annars är friska och som regelbundet använder parasitförebyggande medicin anses det vara säkert att äta gräs.

För att hålla din gräsbetande hund frisk, se till att det inte finns några herbicider, bekämpningsmedel eller gödningsmedel på gräset som din hund nappar.

Obs: Råden som ges i det här inlägget är avsedda i informationssyfte och utgör inte medicinsk rådgivning angående husdjur. För en korrekt diagnos av ditt husdjurs tillstånd, vänligen boka tid med din veterinär.

Relaterade inlägg