Är Avokado Farligt för Hundar?

Är Avokado Farligt för Hundar?

Avokado är en av de trendigaste hälsokostarna på marknaden. De är utropade som ett näringsrikt och läckert mellanmål för människor, men är avokado farligt för hundar?

Kan hundar äta avokado? Svaret är ja och nej. Avokado innehåller persin, ett svampdödande toxin, som kan orsaka allvarliga hälsoproblem – till och med dödsfall – hos många djur. Enligt veterinärer är hundar mer motståndskraftiga mot persin än andra djur, men det betyder inte att avokado är 100 % säkra för din hund att konsumera.

Persin finns i avokadofrukten, gropar, löv och själva växten, så alla dessa delar är potentiellt giftiga för din hund. Det mesta av persinet är koncentrerat i bladen och fruktens skal och grop.

Det finns också i avokadokött i små mängder. Exakt hur mycket persin som är dödligt är inte känt. I stora mängder kan det orsaka kräkningar, diarré och myokardskador. Avokadoköttets höga fetthalt kan leda till mag-tarmbesvär och pankreatit hos hundar om de äter för mycket, och eftersom det är fullt av kalorier kan det också leda till viktökning. Ett annat problem är kärnan i mitten av frukten, som kan orsaka kvävning.

Håller hundar borta från avokado

Om du köper hem avokado, se till att medlemmarna i ditt hushåll är utbildade om farorna med att mata dem och andra mänskliga livsmedel till dina husdjur. Du kanske till och med vill skriva ut en lista över frukt och grönsaker som hundar kan och inte behöver ha i ditt kylskåp.

Om din hund tenderar att rota i soporna, investera i en hundsäker soptunna, så att den inte kan rota runt när du inte tittar.

Är det okej om min hund äter avokado?

Avokadkött är inte giftigt för hundar, men andra delar av avokadon kan vara skadliga för din hund.

Avokadopit

Det finns en fara när du blandar avokado och hundar, men det är inte med skinnet eller köttet; det är faktiskt med kärnan! Kärnan i en avokado smälter inte särskilt bra i en hunds tarmkanal och kan orsaka mag- eller tarmblockering.

När en hund äter en avokado – om hundens system inte kan bearbeta kärnan – kommer den att fastna halvvägs genom tarmkanalen. Om detta händer är den enda behandlingen att gå in och kirurgiskt ta bort den – precis som om det vore en sten, gummiboll eller något annat svårsmält föremål.

Avokadoblad, bark och skal

Det enda kända giftet i avokado är något som kallas ”persin”.

Persin är en naturlig svampdödande förening som kan produceras i avokadoväxten. Halterna av persin varierar mellan de olika typerna av avokado andra yttre faktorer. Det finns i avokadons blad, skal, frön och frukt.

Hundar och katter verkar inte vara känsliga för detta gift, även om andra djur verkligen är det.

Förtäring av stora mängder persin kan verkligen störa en hunds mage, men detta skulle kräva att man äter mycket löv, bark eller avokadoskal. Även om hundar är dumma nog att äta gropar, är det inte många hundar som kommer att sitta ner för att beta på en måltid av avokadoblad!

Avokadokött

Trots att det inte finns någon känd toxicitet för hundar, vet vi att känsliga hundar kan utveckla pankreatit, även om de bara äter en liten mängd avokadokött.

Pankreatit är inflammation i matsmältningsorganet som kallas bukspottkörteln. I vissa fall kan detta tillstånd till och med vara dödligt. Så som regel rekommenderar jag faktiskt inte att mata avokado till hundar.

Om din hund äter fruktköttet av en avokado är det alltid en bra idé att hålla koll på dem i 24-48 timmar och rapportera eventuella kräkningar, diarréer eller tecken på bukbesvär till din veterinär.

Även om det finns vissa hälsofördelar med avokado – inklusive vitaminer, fettsyror och antioxidanter – kan dessa fördelar erhållas genom att mata andra livsmedel som är mindre i fett och som inte innehåller risken att inducera pankreatit.

Slutsats

Hundar kan äta avokadokött, om de gillar det, utan problem. Anledningen till att vissa säger att man inte ska ge avokado till hundar, eller att avokado är dåligt för hundar, är för att avokado är känt för att innehålla ett gift som kallas persin, vilket är ganska farligt för andra djur som hästar och fåglar men i själva verket är ofarligt för hundar i små mängder.

Avokado har de högsta koncentrationerna av persin i sina blad, tjocka skal och kärnor; avokadokött innehåller låga halter av denna kemikalie – en försumbar mängd för de flesta människor, och även för de flesta hundar. Vi äter inte blad, skal eller kärnor av avokado, så ge inte dessa till din hund. Några tunna skivor färsk avokado över din hunds middag, eller som en näringsrik godbit, kommer dock att vara bra för din hund, såvida hunden inte har en foderallergi mot det.

Relaterade inlägg