Topp 50 Bästa tips för Vildmarksöverlevnad – Överlevnad i Vildmarken

Topp 50 bästa tips för vildmarksöverlevnad – taktik och tekniker att bemästra

Vi tänker inte mycket på överlevnadsförmåga i vårt on-demand-samhälle. Allt sker med en knapptryckning på en skärm, och vi brukar få våra grundläggande behov tillgodosedda med stor lätthet. Men vad händer när du är vilse, strandsatt eller skadad och du behöver skydda dig från skada?

Känner du till de grundläggande färdigheter som krävs för att överleva tillräckligt länge för att komma i säkerhet? De flesta människor kan inte med säkerhet säga att de skulle veta hur man överlever i en vildmarkssituation.

Många människor tror till och med på överlevnadsmyter som kan skada eller döda dem. Det är därför vi har skapat den här listan med 50 av de viktigaste överlevnadstipsen i vildmarken som kan betyda skillnaden mellan liv och död.

1. Håll dig lugn

Att hantera din attityd är nyckeln. Håll dig lugn och inventera dina resurser och omedelbara överlevnadsbehov. Det är okej att vara lite rädd, men låt dig inte ge efter för det. Bestämning är överlevnad.

2. Gör ett skydd

Helst har du tagit med en presenning eller annat föremål som kan användas som skydd. Om inte måste du bygga något från dina tillgängliga resurser. En lutning är otillräcklig i sig, så lägg till sidor och isolering genom att fylla mellanrum mellan stockar och pinnar med mindre kvistar, barr och löv.

3. Samla vatten

Att hitta vatten är din näst högsta överlevnadsprioritet. Var försiktig med stillastående vatten som sjöar eller pölar, eftersom dessa kan vara fulla av patogener och bakterier.

En rinnande bäck eller flod är bäst, men även detta vatten bör renas innan det dricks. Koka vattnet över eld, eller gör ett vattenfilter (se nedan).

4. Göra upp en eld

Starta elden med ett litet knippe gjort av löv, gräs, små kvistar eller tallbarr. Med tur har du tagit med dig en flinta och stål eller en tändare. Om inte, improvisera ett förstoringsglas med vatten och en genomskinlig plastpåse för att förstärka solens strålar och starta en eld.

5. Håll igång elden

När din brand har startat, se till att syret kan flöda. För detta ändamål, stapla ditt bränsle i en konform runt din brinnande tinder. Lägg först till mindre grenar och stockar och få dem att brinna i god tid innan du lägger till tjockare, längre brinnande stockar.

6. Navigera

Det är viktigt att lära sig navigera. En kompass är praktisk, men det finns andra knep du kan använda för att hitta rätt.

Kom ihåg att solen går upp i öster och går ner i väster. Hitta Polstjärnan med hjälp av stjärnbilden Stora björnen — Polstjärnan är i slutet av björnens handtag.

7. Bär två signalspeglar

Om räddare flyger för att hitta dig, använd två speglar för att fånga deras uppmärksamhet. En signalspegel är inte alltid tillförlitlig på grund av solens varierande vinklar. Använd den andra spegeln för att reflektera ljuset från den första för att säkerställa att du ses uppifrån.

8. Fånga småvilt

Det tar för mycket energi att jaga stora djur, så fokusera på kaniner, ekorrar , och fisk till kött. Lär dig att göra en snara för att fånga dem, eller gör ett spjut av vässade pinnar.

Bonustips: använd djurets ben och hud för att göra verktyg och små påsar, och se till att kassera inälvorna långt från din plats för att undvika att locka till sig rovdjur.

9. Skapa en röksignal

Röken från din lägereld räcker inte för att locka till sig räddares uppmärksamhet. Gör en röksignal med material som tall och granblad för att skapa tjock, tung rök. Slå läger på hög mark för att bli lättare att se.

10. Gör ett vattenfilter

Mycket av vattnet i det vilda måste filtreras för att ta bort smuts, skräp och andra föroreningar. Använd en tom flaska eller behållare och stick små hål i den med din kniv eller en vässad pinne.

Fyll sedan flaskan upp till två tum med ett lager grovt grus, ett lager grov sand, lite mald kol från din eld och ett lager fin sand. Häll i vattnet och när det går genom varje lager kommer föroreningar att filtreras bort.

11. Gör en kolduk

Ta vilken liten bit som helst av tyg och placera den i en metallbehållare med lock. Placera behållaren i en eld i ett par minuter. När duken är mörk efter att ha blivit bränd men fortfarande är intakt har du framgångsrikt gjort en kolduk.

Kolduken är en idealisk eldstartare eftersom den börjar brinna med en liten gnista vilket sparar tid och energi att samla in mindre pinnar och fnöske.

12. Behåll aluminiumfolie

Användningen av aluminiumfolie är oändlig i en överlevnadssituation. Använd den för att skapa rätter och köksredskap, eller för att skydda ditt skydd från värme.

Du kan använda den som en torr yta för att starta en eld. För att spara utrymme, ta inte med en hel rulle. Vik helt enkelt ihop några stora ark och stoppa in dem i din väska.

13. Ta med extra strumpor

Förutom att hålla dina fötter varma och torra kan strumpor användas för en rad andra ändamål. En ren strumpa kan göra ett vattenfilter i ett nafs, eller så kan du använda dem på händerna för extra värme.

14. Behandla blåsor

Blåsor kan vara smärtsamma och kan sakta ner dig när du reser. Förhindra blåsor genom att täcka tårna med tejp, vilket minskar friktionen när du går. Om du redan har en blåsa, punktera den med en desinficerad nål eller nål på vardera sidan för att tömma vätskan och täck den sedan.

15. Skydda dig själv från vatten

Vattenavvisande spray är bra att ha, men om du inte har någon, se till att din sovplats och eld är förhöjd. Använd en hängmatta eller stockar för att lyfta din kropp från marken. Täck ditt skydd med tallgrenar så att regn kan rinna av skyddet.

16. Skydd mot djur

Om du stöter på en varg eller prärievarg, spring inte eller lek inte död. Se djuret i ögonen och backa långsamt. Titta dock inte en björn i ögonen.

17. Hitta ätbara växter

Veta vilka växter som är ätbara och som kan göra dig sjuk eller döda dig. Detta kräver studier och övning för att bekanta dig med ätbara växter. Även när du lär dig om dessa växter, ät aldrig en växt om du är osäker. Vanliga ätbara växter inkluderar vilt gräs, maskros och ekollon.

18. Behandla små skärsår

Varje gång din hud är trasig löper du risk för infektion. En infektion kan förvärras och bli ett allvarligt problem, så det är viktigt att behandla skärsår så snart som möjligt. Tvätta aldrig ett sår med smutsigt vatten. Använd endast filtrerat och renat vatten för att tvätta såret noggrant, och bind det med ett bandage från din första hjälpen-låda.

19. Ta hand om hygienen

Det finns vissa hygienrutiner som till stor del kan ignoreras i en långsiktig överlevnadssituation, men andra bör inte bli undandragna. Att hålla dina tänder rena kommer att förhindra smärtsamma tandinfektioner.

Gör en tandborste från björkbark, eller helt enkelt skrubba dina tänder rena med en trasa. Försök att även hålla områden där huden vidrör huden (som armhålor, ljumskar och mellan tårna) rena och torra för att förhindra att bakterier och svamp ansamlas.

20. Lär dig göra knutar

Om du aldrig lär dig en annan knut, lär dig bowline-knuten. Bowlinen är den typ av knut som blir hårdare ju hårdare du drar — en äkta multifunktionsknut.

När du har gjort en slangbella, kom ihåg detta: kaninen kommer ut ur hålet, framför träd, går bakom trädet och backar ner i dess ursprungliga hål.

21. Förbered mat långt från ditt skydd

När du fångar ett litet djur för mat, var säker att flå och ta bort djuret ganska långt från din eld och skydd och kasta kvarlevorna ännu längre bort. Detta kommer att förhindra rovdjur från att upptäcka doften av det döda djuret och besöka din campingplats för en egen middag.

22. Andra sätt att hitta vatten

Regn är det mest självklara sättet att samla på vatten, men tänk om det inte regnar? Du kan också samla vatten från träd, som ”svettar” vatten hela dagen.

Knyt en plastpåse runt trädgrenar och lämna den där. När du återvänder till den har du samlat vatten som har kondenserats inuti påsen.

23. Res inte på natten

Att resa genom vildmark i mörker är farligt. ​De flesta rovdjur är nattaktiva, vilket betyder att de kommer att se dig långt innan du ser dem.

Det finns faror i terrängen som du kanske inte ser på natten också. Du kan ramla från en klippa eller i en grop om du inte kan se vart du är på väg.

24. Sov förhöjd

Att sova ovanför marken kommer att hålla dig varmare och torrare än att sova på själva marken. Gör en hängmatta av en presenning eller robust poncho, eller lyft upp din sovplats från marken med stockar.

Konstruera den här sängen på samma sätt som du bygger ditt skydd – tjocka stockar först och fyll sedan i luckorna med mindre pinnar och blad.

25. Ta med extra tillbehör

Du vet aldrig när en leveransartikel kan gå sönder, så ha alltid med dig flera alternativ för akut användning. Ha två eller tre alternativ för brandstart och vattentätning, en reservkniv eller såg, flera ponchos eller soppåsar och extra vattenpåsar till hands hela tiden.

26. Ha handsprit

Handdesinfektionsmedel har en mängd olika användningsområden i en överlevnadssituation. Den kan användas för att behandla små sår och eftersom den har så hög alkoholhalt är den mycket brandfarlig. Lägg några droppar på din eld eller en liten trasa och tänd den, så kommer din eld att brinna på nolltid.

27. Ta med tejp

Du har hört att ”gaffatejp fixar allt”, och det är inte mer sant än i en nödsituation. Du kan använda tejp för att förstärka dina vattentäta ansträngningar, stärka din förpackning, förhindra blåsor, behandla skador, reparera föremål och för att hjälpa dig att tillverka verktyg.

28. Använd träkol för att rena vatten

Som du lärde dig i tipset om hur man gör ett vattenfilter är träkol användbart för att rena vatten. Det har absorberande egenskaper som kan ta bort föroreningar från sjö- eller flodvatten. Spara bara några bitar från elden så har du alltid lite kol till hands.

29. Håll repet till hands

Rep är användbart för att göra skydd, jakt och en rad andra saker. Om du inte har rep i packningen kan du göra rep genom att fläta ihop det mjuka bandliknande materialet som finns under pilbark.

30. Lär dig överlevnadsfiske

Om du är nära en vattenkälla är fiske det enklaste sättet att hitta mat. Eftersom fiskar simmar mot vinden kommer du att fånga mer fisk om du kastar ditt bete i vinden medan du fiskar. Detta kommer att säkerställa att betet landar framför fisken snarare än bakom.

31. Investera i en bra ryggsäck

Taktiska väskor är gjorda av slitstarkt, väderbeständigt material som skyddar dina förnödenheter och håller dem välorganiserade. Det är viktigt att organisera din väska så att du snabbt kan hitta det du behöver. Bra taktiska ryggsäckar är lätta, vilket sparar energi.

32. Använd din klocka för att navigera

Om du inte har en kompass kan du använda en klocka för att navigera. Rikta timvisaren mot solen och rita två imaginära linjer mellan den och klockan 12. Detta kommer att skapa en vinkel och sedan rita en tänkt rak linje som delar vinkeln. Eftersom solen rör sig från öst till väst är linjen som pekar bort från solen norr. Har du en klocka som visar två tidszoner (GMT visare) är det ännu enklare.

33. Behåll din mobiltelefon

Även om du inte har en signal kan din mobiltelefon vara användbar för att överleva. I ett nafs kan du starta en eld med ditt mobiltelefonbatteri. Leta efter överlevnadsappar som du kan använda offline.

34. Använd en poncho

Bär flera extra ponchos i packningen. Använd dem inte bara för att täcka dig i regnet, utan för att samla regnvatten, för att skydda ditt skydd från regn eller som en barriär mellan marken och din säng. Fyll dem med löv för extra isolering, som en provisorisk madrass.

35. Universell våg

Förutom ljus- eller röksignaler bör du lära dig universell våg för att kommunicera med räddare. Stå upprätt och håll dina armar i form av ett ”Y” för att få deras uppmärksamhet när de flyger över huvudet.

36. Samla fettved

”Fettved” är faktiskt harts från Granar. Den är effektiv både som eldstartare och som insektsmedel, så den är bra att samla och ha till hands.

37. Ha bra verktyg

Du kan slösa bort en mycket energi att försöka göra verktyg av pinnar och djurben. Det är bäst att alltid ha verktyg till hands. En bra kniv, ett multiverktyg, en såg och en spade kan räcka långt mot din överlevnad.

38. Omringa din eld med stenar

Stenar runt en eld kommer att behålla eldens värme långt efter att elden är släckt. Du kan till och med använda små heta stenar från en eld för att koka vatten. Släpp helt enkelt den heta stenen i en metallbehållare med vatten, så kommer stenen att koka upp vattnet.

39. Ät inte snö

Det kan låta som ett bra sätt att hålla sig hydrerad, men snö består av mer luft än vatten. Det kostar din kropp mer energi att äta snön än att dricka vatten. Smält alltid snö och drick den som vatten istället för att äta den.

40. Packa en Mylar filt

Dessa rymdåldersfiltar ser inte ut som mycket, men de är gjorda av reflekterande material som håller kvar din kroppsvärme. I kylan kan de vara livräddare. I värmen kan de användas för att reflektera solens strålar bort från ditt skydd.

41. Investera i vattentäta tändstickor

När vanliga tändstickor blir blöta ändras deras kemiska sammansättning och de tänds inte igen. Om du packar tändstickor, se till att de är vattentäta.

42. Lär dig att förutsäga vädret

Genom att titta på solen eller månen kan du se om det kommer regn. En gloria runt solen eller månen indikerar kommande regn inom 36 timmar. Glorian skapas av ljus som reflekteras från iskristaller i atmosfären.

43. Bär ett överlevnadsarmband

Överlevnadsarmband av paracord har blivit populära bland friluftsentusiaster. Dessa kan användas som rep för att skapa skydd eller binda skador.

44. Gör dina verktyg synliga

Måla handtagen på dina verktyg med ljus orange färg för att göra dem synliga. Du vill inte lägga dyrbar tid och energi på att leta efter dina verktyg om du tappar dem på marken.

45. Gå inte över floder snabbt

Även om du är en stark simmare, riskera inte att korsa en snabb flod. Du kan sugas in i en stark ström och drunkna. Även om du överlever överfarten kommer du att lägga alldeles för mycket energi på ansträngningen.

46. Bär lyspinnar

Lyspinnar kan hjälpa räddare att hitta dig på natten. Det onaturliga ljuset från en glödstift fångar lätt uppmärksamhet. Knyt dem till din ryggsäck eller ditt skydd för att hjälpa andra att hitta din position.

47. Hugga ved utan yxa

Var försiktig med detta tips så att du inte skadar ditt ben. Placera bara träbitarna diagonalt mellan marken och ett träd. Sparka träet med en bra balans mellan kraft och styrka.

48. Organisera dina tillhörigheter

Som nämnt ovan, förvara din packning och förnödenheter väl organiserad så att du enkelt kan hitta det du behöver. Du vill inte slösa tid på att leta igenom dina förnödenheter. Var särskilt försiktig med dina eldstäder så att de alltid finns nära till hands.

49. Lär dig om medicinalväxter

Smärta och irritation från insekt bett, diarré och muskel- och ledvärk är vanliga sjukdomar i naturen.

Det hjälper att veta vilka växter som hjälper till att behandla dessa problem. Te av pilbark, träkol, dockblad och tall är lätt tillgängliga och kan hjälpa till att behandla dessa problem.

50. Håll dig sval i värmen

När du gör ett skuggskydd är det bra att gräva några centimeter i marken för att avslöja en svalare yta. Täck ditt skydd med aluminiumfolie, med den blanka sidan utåt, för att leda bort värmen från ditt skydd.

I extrema värmesituationer, blötlägg en trasa i urin och knyt den runt huvudet för att hålla dig sval.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg