Social och fysisk distansering gjort rätt

Social och fysisk distansering gjort rätt – Survival Sullivan

Social distansering (eller, för att vara mer exakt, fysisk distansering) är frasen på läpparna på varje nyhetsuppläsare, varje CDC-stor och de flesta medborgare runt om i världen just nu. Speciellt under och efter Covid-19.

Detta är som svar på den stora virala pandemin 2020.

Social distansering är helt enkelt ett protokoll för kontroll av infektionssjukdomar som förhoppningsvis kommer att stoppa eller bromsa smittspridning.

Den fungerar genom att minska chanserna att någon som är smittad kommer i kontakt med människor som inte är smittade, sprider en patogen ytterligare och accelererar den exponentiellt.

Medan social distansering utan tvekan är effektiv om den görs på rätt sätt, en hel del människor får flera av de avgörande procedurerna och andra faktorer fel, vilket minskar effektiviteten av detta protokoll och möjligen utsätter sig själva och andra för en större risk för infektion.

Med tanke på besväret som social distansering tillfogar samhällen som praktiserar det, du gör dig själv och alla andra en otjänst om du inte gör det på rätt sätt.

I den här artikeln kommer vi att ge dig de raka svaren, och en ordentlig guide till implementering tinga och hålla sig till social distansering på rätt sätt.

Social distansering: varför det fungerar

Social distansering fungerar genom att sakta ner den exponentiella spridningen av en patogen.

Det är svårt att förstå hur långt och hur snabbt någon som är infekterad med ett virus kan sprida det till andra människor, som sedan i sin tur sprider det längs sitt eget ”smittspår”, och ofta gör det omedvetet medan viruset graviditeter i sin kropp.

Tänk på det så här: en person som är smittad, oavsett om de vet om det eller inte, kommer att gå ut offentligt och kommer potentiellt att lämna spår av viruset på allting de rör.

Alla som rör vid saker som är infekterade med viruset som ligger kvar på deras ytor löper en betydande risk att smitta sig själva tillsammans med andra människor både genom direktkontakt med sina nu infekterade händer, och genom att lämna nya fläckar av viruset på allt som de i sin tur rör vid.

Även om du strävar efter att hålla deras händer noggrant rena är du inte ute ur skogen än.

Människor som hostar eller nyser kommer att spruta ut vätskedroppar från munnen och näsan som innehåller olika mängder av virus. Om andra människor andas in dessa droppar ur luften, så blir de också infekterade.

Otäckt, jag vet. Det säger sig självt att allt som dessa droppar landar på nu är förorenat och blir en sekundär smittspridare.

Det krävs inte mycket i fantasin för att se hur en person, inte att veta att de är smittade, kommer att fortsätta att fortsätta sitt vanliga liv och sina aktiviteter och sprida viruset överallt till alla de normalt är i kontakt med: vänner, familj, kassörskor, andra shoppare, arbetskamrater och mer tillsammans med ett otalligt antal andra människor som komma i oavsiktlig kontakt med ytor som de infekterat.

Nu kommer varje enskild person som blir infekterad av den personen att upprepa cykeln som beskrivs ovan.

Tillväxten och spridningen av viruset är då verkligen exponentiell, men genom att implementera social distansering kan en person ta bort sig själv som en länk i denna sjukliga kedja och rädda otaliga dussintals, hundratals eller till och med tusentals människor som är ”nedströms” från dem.

Social distansering är inte särskilt svårt att göra, dvs n praxis, även om belastningen det kan ta på ditt psyke och mentala hälsa varierar från person till person.

Ändå är det viktigt att följa riktlinjerna strikt och noggrant för att det ska ha en bra effekt . Social distansering fungerar bra när det är en del av ett omfattande system för att minska exponeringen för viruset genom alla potentiella vektorer. Med det i åtanke kommer vi att beskriva stegen nedan.

Vad betyder social distansering?

I huvudsak måste du hålla dig inomhus, hålla dig borta från så många människor som möjligt och få alla nödvändiga varor levererade till ditt hem om möjligt, Rör inte människor och tvätta dina händer hela tiden.

Om en familjemedlem till rumskamraten inte ägnar sig åt social distansering, vad ska jag göra?

Behåll ditt avstånd så mycket som du kan och rör dem inte! Om de förstår, bra. Om inte, står det på dem.

Håll dina händer tvättade och se till att du desinficerar ytor som ni båda använder oftare.

Så du säger att jag inte kan bjuda över vänner eller familj?

Korrekt, om du är smart. Viruset överförs lätt och sprids till och med överallt av människor som visar, och inte kommer att visa, några symtom! Det enda sättet att vara säker är att upprätthålla social distansering.

Steg för att göra socialt avstånd på rätt sätt!

I alla fall är det bästa förebyggandet mot att fånga viruset att undvika att utsättas för det i första hand. Ibland lättare sagt än gjort, men med lite sunt förnuft är det lätt att undvika att fånga det med hög sannolikhet.

Allt område som är trångt, områden där sjuka människor samlas som läkare. kontor, sjukhus eller liknande platser och varje plats där du känner en person som har anlitat det bor, handlar eller arbetar. Ta inte dumma och onödiga risker.

Håll målet i åtanke och läs stegen nedan.

Steg #1: Håll avstånd till andra människor

CDC rekommenderar att du håller dig utanför nära kontaktavstånd, definierat som närmare än sex fot. Den nuvarande riktlinjen rekommenderar att du hela tiden håller ett säkert avstånd på minst sex fot mellan dig och alla andra människor.

Detta kan inte garantera att du inte smittas av viruset, men det minskar avsevärt chansen att du får det direkt från en smittad person.

Steg #2: Undvik handslag, kramar, kyssar och andra former av kontakt

Du måste göra det till en punkt att stoppa alla former av kontakt med alla i ditt hushåll och ute i världen där det är möjligt.

Medan den huvudsakliga överföringsformen för de flesta virus är från person till person genom andning (hosta och nysningar enligt beskrivningen ovan), kommer de flesta definitivt att dröja kvar på ytor av alla slag, i väntan på att bli upptagna på händerna och sedan överföras till näsan, munnen eller ögonen när någon rör vid den.

Om du rör någon annan som har rört vid något som är smittat med viruset är du nu smittad infekterad med viruset, och din sannolikhet att sprida det till andra ökar drastiskt.

Du kan helt eliminera denna potentiella länk i kedjan genom att stoppa alla former av kontakt med andra människor, även i ditt eget hushåll. Det gör livet hårt och obehagligt, och är särskilt hårt för barn, men det kan vara det som stoppar viruset precis vid 5-yardlinjen så att säga.

Steg #3: Undvik sammankomster av alla slag

Det finns inget enkelt sätt att säga detta, och inget sätt att göra det trevligare, men du måste undvika sammankomster av alla slag, på alla platser, om ens möjligt. Att umgås med en eller två kompisar ökar avsevärt din risk att drabbas av viruset.

Du har inget sätt att veta var de har varit och var de potentiellt kan ha exponerats för viruset. . De kan bäras i kroppen medan bärarna är helt asymtomatiska i veckor, vilket gör detta liknar rysk roulette.

Ju fler människor på en sammankomst desto sämre har du det, och desto sämre är alla andras chanser. Det är svårt att göra, men du måste avbryta träffarna, evenemangen och aktiviteterna.

Håll dig till fjärrkommunikation och virtuella aktiviteter om det är möjligt.

Steg #4: Kväv din egen hosta och nysning

En viktig källa till virusöverföring kommer från de infekterade vätskedroppar som kommer från hosta och nysningar.

För att förhindra att dessa infekterade droppar sprids i en gigantisk, äcklig hagelgevärliknande spray måste du kväva dina hostar och nysningar.

Detta görs ordentligt genom att hosta eller nyser in i armbågskroken (inte din hand!) eller i en engångsservett.

Ingen av metoderna kan fånga 100 % av dropparna som bär viruset, men det kommer att fånga mycket mer än om du skulle använda någon annan teknik.

Se även till om du måste nysa eller hosta ut offentligt att du vidtar alla försiktighetsåtgärder för att leda bort från andra människor i området. Det kallas normalt för ”bra uppförande”, men eftersom den här viruspandemin bröt ut måste du vara extra försiktig.

Om du snusar, hostar eller nyser av någon anledning bör du sätta dig i karantän och isolera dig. helt själv, men om du inte kan det bör du bära en engångsmask för att fånga upp praktiskt taget alla droppar som kommer från din mun och näsa.

Steg #5: Skydda dig själv från andras hosta och nysningar

Det råder föga tvivel om att du vid det här laget har märkt spridningen av genomskinliga plastskärmar vid kassorna, runt mat och produkter i dagligvaror, vid receptionistdiskar och på andra ställen på offentliga platser.

Dessa enkla enheter kallas nysskydd och deras funktion är exakt vad som beskrivs på kartongen.

Om någon hostar eller nyser kommer dessa genomskinliga lakan att blockera partiklar från att slå den som står bakom dem, eller åtminstone minska andelen av dem som träffar målet.

Du bör ta en ledtråd från detta och använda vad du kan som är praktiskt för att försöka blockera hosta eller nysningar hos andra sjuka.

Detta kan ha formen av en väska, en ryggsäck, en urklipp eller något annat ogenomträngligt föremål. Nej, du ska inte behöva oroa dig för att någon hostar eller nyser omkring dig, men de här sakerna har ett sätt att smyga sig på folk och hända plötsligt.

Se till att vara snabb på dragningen, och glöm inte att desinficera och sterilisera din ”sköld” så snart du kan.

Steg #6: Självkarantän om du känner dig sjuk

Om du känner dig sjuk, ”avstängd”, eller om du har några symtom på någon sjukdom är det absolut nödvändigt att du själv sätter i karantän på en gång.

Oavsett det faktum att du kan sprida viruset långt och brett innan du har några som helst symtom, och helt okänt för dig, om du känner symtom måste du anta att du har smittats av viruset och vidta alla åtgärder för att undvika att sprida det. Detta är din medborgerliga plikt och att bara vara en god granne.

Var alla åtgärder för att begränsa din kontakt med andra människor och använd alla försiktighetsåtgärder för att förhindra att dina bakterier överförs till någon annan på saker som pengar, kreditkort och så vidare. Om du kan få mat levererad, mat levererad och det finns något sätt för dig att hålla dig helt utanför det offentliga livet måste du göra det.

Om du är i ditt eget hem, försök att använd ditt eget badrum och håll alla andra familjemedlemmar utanför ditt sovrum. Bär en mask så att du hostar och nysningar inte börjar sprida viruset till alla ytor.

Steg #7: Tvätta händerna ofta!

Det enskilt viktigaste du kan göra när du använder social distansering är att tvätta händerna som ofta som möjligt. Som minimum vill du använda tvål och vatten med minst 20 sekunders kraftig skrubbning över hela händerna, mellan fingrarna och under naglarna.

När du går in på eller lämnar en offentlig plats bör du tvätta händerna omedelbart och även göra så direkt efter att du har blåst näsan, hostar eller nyser.

Om du inte har lätt tillgång till tvål och vatten kan du använda gamla, pålitliga, handsprit!

Allt du behöver göra är att välja ett handsprit som är minst 60 % etanol eller mer än 70 % isopropanol, och följ samma procedur som du skulle tvätta händerna med tvål och vatten bara denna gång upprepar du proceduren tills dina händer är torra.

Kom ihåg! Du måste undvika att röra dina ögon, näsa och mun så mycket som möjligt men speciellt om dina händer inte har tvättats nyligen.

Det är lätt att ta upp viruset genom att röra vid något som är förorenat. med viruspartiklar och sedan röra vid ditt ansikte.

Vad man kan förvänta sig under långvarig social distansering

Det är viktigt att förstå nu att social distansering, även om den är effektiv, inte är normal och går emot våra naturliga mänskliga instinkter och behov.

Det är helt och hållet möjligt och till och med troligt att du kommer att lida lite känslomässigt och mentalt när krisen drar ut på tiden.

Några möjliga saker du kan uppleva inkluderar:

  • Lidande– Fullt förståeligt med tanke på att de flesta kommer att se meningsfull social kontakt och interaktionen sjunker till noll under hela tiden, tillsammans med många av deras favoritsysselsättningar.
  • Ilska eller irritation – Den nästan totala förlusten av personliga kontakter tillsammans med den isolering som orsakas av att vara i karantän i ditt hus kommer att göra massor av knasiga människor och ilska mot människor som har utfärdat lockdown-order eller karantänprotokoll är förståeligt.
  • Rädsla och ångest – Vi har att göra med en farlig pandemi. Rädsla och omtanke om oss själva och våra nära och kära samt nationernas och världens öde är ett rationellt svar.
  • Ensamhet – Social distansering orsakar ofta en djup känsla av avbrott hos människor som hittills varit mer eller mindre konstant anslutna till andra och världen omkring dem fram till denna punkt.
  • Sömnlöshet – Den kombinerade stressen av social distansering resulterar ofta i förlust av sömn eller ett förändrat sömnschema som leder till ständigt ökande stress.
  • Depression – Alla har en begränsad förmåga att hantera stress och ångest, och vissa människor kommer att drabbas av fullskalig depressiv e pisoder som ett resultat.

Slutsats

Social distansering är till 100 % inget kul men det är också mycket effektivt för att stävja den annars ostoppbara och geometriskt accelererande spridningen av en mycket virulent patogen.

Men social distansering fungerar bara som en del av en bättre system för att bekämpa spridningen av smitta, och om du är halvdålig eller hoppar över steg, kan du lika gärna inte göra det alls.

Granska stegen ovan, förplikta dig dem till minnet och sätt dem på plats; du kommer drastiskt att minska dina chanser att fånga eller sprida ett virus.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg