Kräv ett bra cykelrum → Slipp få din cykel stulen

Cykel

Det blir allt fler och fler personer idag som väljer att cykla istället för att åka bil eller buss. Cykel som sport och hobby har också blivit mer populärt. Allt detta leder till att fler inhandlar fina och dyra cyklar. 

Tyvärr har vi ett stort problem med cykeltjuvar som har blivit en allt större utmaning i vårt samhälle. Det kan därför kännas skrämmande att lägga ner mycket pengar på en bra cykel och dyr cykelutrustning. Särskilt om man bor i lägenhet och inte har ett hus eller ett säkert garage där man kan förvara cykeln. 

Bor du i en hyreslägenhet eller i en bostadsrätt finns det ibland väldigt bristfälliga cykelparkeringar där det inte alls känns säkert att parkera sin cykel över natten. För att du ska kunna känna dig säker på att din cykel finns kvar varje morgon så har vi samlat några tips på vad du kan göra för att slippa få din cykel stulen eller förstörd. 

Tips på ökad säkerhet för cykelparkering

För att förebygga stöld, behöver vi alla jobba tillsammans för att skapa säkrare cykelparkeringar. Här är några tips som du kan föreslå till din bostadsrättsförening eller hyresvärd för hur ni kan öka säkerheten för cyklar. 

1. Förvara cyklar bakom en låst dörr

Först och främst, se till att ditt cykelrum har en stabil och säker dörr med robusta lås. En stabil dörr och lås kan avskräcka potentiella tjuvar och ge extra tid för säkerhetspersonal eller polis att ingripa om ett stöldförsök äger rum.

2. Installera bra belysning

En annan viktig aspekt är belysning. Många cykelrum och cykelparkeringar är dåligt belysta, vilket kan ge tjuvar en möjlighet att agera obemärkt. Genom att se till att ditt cykelrum är välbelyst kan du minska risken för stöld.

3. Installera övervakningskameror

Detta kan fungera avskräckande och hjälpa till att identifiera tjuvar. Alla fastighetsägare kanske inte har budget till att fixa övervakningskameror, men de skulle i alla fall kunna sätta upp en skylt om att området är övervakat. Även om det inte är det på riktigt. 

4. Inred ett cykelrum med smarta cykelställ

Har ni ett cykelrum men det är super trångt och cyklarna blir slitna av att de rubbas mot varandra när de slits ut? Då kan du föreslå att din fastighetsägare investerar i smart cykelförvaring. 

Det finns cykelställ som gör att det får plats nästan dubbelt så många cyklar på samma yta, utan att cyklarna behöver stå trångt. T.ex. cykelliftar eller tvåvåningscykelställ. 

5. Registrera alla cyklar

Alla cyklar som förvaras i cykelrummet eller på cykelparkeringen bör registreras. Både av cykelägare och av fastighetsägaren. Det kan man göra genom tjänster som digital märkning där man kan se alla registrerade cyklar via en app.

6. Använd förhyrda cykelparkeringar

Du kan även föreslå för din hyresvärd eller bostadsrättsförening att de kan investera i ett cykelrum där de som vill kan hyra in sig på en personlig parkeringsplats för ens cykel. Då kan de som verkligen vill parkera sin cykel på ett säkert ställe betala en liten summa för det. 

7. Lås alla cyklar

Kanske till den mest uppenbara saken du kan göra för att slippa få din cykel stulen. Lås din cykel, med ett bra lås. Även om cykeln är inne i ett låst cykelrum bör den även vara låst till ett fast objekt.

Varför ska man öka säkerheten i cykelrummet?

Kvaliteten på cykelförvaring kan ha stor inverkan på cykelstölder. I ett samhälle där allt fler väljer cykeln som transportmedel är det nödvändigt att ta frågan på allvar och kräva bättre förutsättningar för cykelrummen.

Många cykelstölder sker på grund av att cykelrum eller cykelparkeringar inte är tillräckligt säkra. Genom att påminna fastighetsägare om vikten av ökad säkerhet kan vi hjälpa till att förebygga detta och skydda våra cyklar. Kräv bättre säkerhet för ditt cykelrum och hjälp till att skapa ett säkrare samhälle för alla cyklister.

Kom ihåg att ett bra cykelrum är mer än bara en plats att förvara cyklar. Det är också en investering i säkerhet och bidrar till att göra cykling till ett mer attraktivt transportalternativ. Så se till att du som fastighetsägare blir känd som en bra cykelvän och då även samtidigt en miljövän. 

Relaterade inlägg