Hur man Överlever en Tsunami – Komplett Guide

Av alla potentiella skrämmande katastrofer är tsunamis förmodligen ganska lågt på din lista. Och för de som bor i ett område där tsunamis är vanligt är det en berättigad analys. Faktum är att USA:s östkust löper en mycket låg risk för en tsunami och till och med västkusten är inte ett betydande hot – med undantag för Alaska och Hawaii.

Om du är en seriös prepper vill du vara redo för alla möjliga katastrofscenarier för att säkerställa att du kan leva ditt liv med extra sinnesro. Den här guiden förbereder dig för en tsunami, så att du och din familj kan klara stormen.

Tsunamidefinition och ”Hur uppstår en tsunami”

Att kalla en tsunami för en jättevåg är ett ofullständigt påstående. Medan en tsunami faktiskt är en serie stora vågor, som har lika mycket gemensamt med det du ser på stranden som en orkan ger upphov till med en lätt eftermiddagsbris. Den mest typiska orsaken är en gigantisk jordbävning djupt inne i havet. De kan också orsakas av vulkanutbrott som inträffar under havet. En tsunamis vågor är vanligtvis flera meter, men i mycket extrema fall kan de vara tiotals meter. Det viktiga är var du är i förhållande till havsnivån – ju högre upp desto bättre.

Om du är i låga områden eller till och med på stranden måste du veta att tsunamin kan komma inom några minuter. Det låter inte som mycket tid, men det kan vara precis tillräckligt för att du ska ta dig ur tsunamizonen innan du är under vattnet. När du kommer ut ur zonen, håll dig utanför. Som vi sa, tsunamis är inte en enda gigantisk våg – de är flera, vilket betyder att även efter att den första har träffat kan vågorna fortsätta (ibland i flera timmar om jordbävningen är tillräckligt stor).

Tsunamivarningstecken

Om du antar att du inte får varningar från Internet eller radion, finns det två huvudsakliga saker du behöver veta om huruvida en tsunami är på väg till dig eller inte.

För det första kommer det nästan alltid att följa en gigantisk jordbävning någonstans nära kusten. Den jordbävningen kommer att pågå i 20 sekunder eller mer för att vara kraftfull nog att skapa en tsunami. För det andra betyder ett gigantiskt fall i havsnivån att det är dags att börja springa. När en tsunami är på väg att slå till kommer en stor mängd vatten att dra ut innan allt kommer in igen – ungefär som att trycka runt vatten i ett badkar.

Du kan få varningar om tsunamier från International Tsunami Warning System, ett internationellt system som övervakar Stilla havet. Varje gång det finns en jordbävning i Stilla havet med en magnitud på över 6,5 kommer det att bli en varning. Det finns också National Oceanic and Atmospheric Administrations National Weather Service, som övervakar efter tsunamier i hela Stilla havet, inklusive västkusten, Alaska, Hawaii och andra amerikanska territorier.

Hur man förbereder sig för en tsunami

Hur förbereder du dig för en tsunami? Det finns några grundläggande, enkla förberedelser som vem som helst – förberedande eller inte – kan göra för att förbereda sig för den osannolika förekomsten av en tsunami:

Kontrollera om du befinner dig i en tsunamizon. Du kan ha en låg nivå av oro för en tsunami om du är i kustnära Oregon eller Maine.

Inom din tsunamizon, vet du hur högt upp du är? Observera att detta kan variera från en gata till en annan, så försök att vara så exakt du kan. Det är fullt möjligt att dina grannars hem kommer att översvämmas i händelse av en tsunami, men ditt kommer att bli helt okej.

Planera evakueringsvägar från ditt hus, skola, arbetsplats och andra områden du besöker. Leta efter rutter som är minst 30 meter över havet eller 3 kilometer inåt landet för optimal säkerhet.

Utom detta, ta dig så högt upp och så långt inåt landet som möjligt för dig och din familj. Även en meter högre kan göra stor skillnad. Du bör också ha möjlighet att ta dig till din rutt till fots inom 15 minuter.

De sämre platserna för evakuering är de inom en kilometer från kusten och 7 meter eller mindre över havet – det är de platser som är mest sannolikt att bli översvämmade i händelse av en tsunami. Undvik dessa platser till varje pris när du planerar din evakueringsväg.

Skolor ska ha evakueringsplaner på plats. Ta reda på vad du har. Och om det inte finns en på plats, försök att få en på plats eller gör en plan för att hämta ditt barn i händelse av en nödsituation. Vägar blockeras ofta under tsunamivakueringar och telefonlinjerna – mobila eller konventionella – kommer att bli överbelastade av samtal.

Öva evakueringsvägar, för att vara bekant med dem kan rädda ditt liv. Du kommer att vilja träna på dessa på natten och vid dåligt väder, inte bara när solen skiner och det är skönt och varmt ute.

Turister bör veta när de går in i en tsunamizon och bör ha en plan för att ta sig ur den. Detta inkluderar att ta dig ner till bottenvåningen om du bor på ett höghushotell.

Om du bor någonstans som är i en tsunamizon kan du ofta be om relevant information. De kommer att ge dig en evakueringskarta. Se till att informera din familj och gå igenom din kommunikationsplan en sista gång.

När du reser är det alltid en bra idé att packa en ficklampa och en dammmask i nödsituationer.

Grundläggande tsunamiförberedelser innebär också att ha ett katastrofpaket till hands. Även om du inte är en förberedare är det här något du borde ha runt huset. Du behöver inte se nödvändigheten av att lagra mat för två år för att förstå varför det är viktigt att ha grundläggande förnödenheter till hands. Ditt katastrofpaket bör innehålla:

  • Tillräckligt med förnödenheter till hands i 72 timmar, inklusive tillräckligt med mat och vatten för varje medlem i ditt hushåll
    En liter vatten per person och dag
  • En extra liter vatten per dag för alla husdjur
  • Ficklampor med massor av batterier (Röda Korset rekommenderar inte stearinljus, eftersom de kan bli välta och starta bränder)
    En batteridriven radio med extra batterier
  • Att kommunicera med din familj är också viktigt. Du måste veta var alla är. Så planera hur ni ska låta varandra veta att ni är säkra. Bandbredden kommer att vara en premie, så SMS är bättre än telefonsamtal.

På stranden

Oroa dig inte för en tsunami om du är på stranden, om du inte känner en jordbävning som varar längre än 20 sekunder. Gör i så fall vad du kan för att komma till högre mark.

Din första prioritet är att skydda dig från jordbävningen. När det väl tar slut är det dags att få alla till högre mark. Du har bara några minuter på dig att göra detta, så slösa inte bort tid på att samla ihop dina tillhörigheter. Till och med några sekunder kan göra en enorm skillnad när det gäller att undvika den kommande tsunamin.

Det finns två saker att undvika vid evakuering: För det första, nedbrutna kraftledningar – bara för att de är nere betyder det inte att de är inaktiverade. Dessutom, om det kommer vatten, kan du stå i en pöl som ger dig elstötar. För det andra, stora byggnader – skräp kan börja falla av eller ur dem på grund av jordbävningen.

Återigen, detta understryker behovet av att ha en stabil evakueringsrutt planerad vart du än reser. Även om du sannolikt inte kan göra detta överallt, kan du göra det för de platser du befinner dig oftast samt för semesterplatser. Det tar bara några minuter och lite träning, men din och din familjs överlevnad kan mycket väl bero på det.

En tsunamibevakning är när den statliga myndighet som ansvarar för tsunamimedvetenhet vill att folk ska veta att det finns en möjlighet för en tsunami. Detta skiljer sig från en tsunamivarning, som utfärdas när en tsunami är på väg in. Under en tsunamibevakning, fortsätter tillvaron som vanligt, om än med en förhöjd beredskapsnivå och en särskild uppmärksamhet på de senaste nyheterna. Se till att alla känner till evakueringsplanen, men annars är det bara att gå på dagen.

En tsunamivarning, som nämnts ovan, är mycket allvarligare. Det betyder att det är en tsunami som kommer och att du kan vara i dess väg. Om det är sant har du en viss tid på dig att komma ur vägen, så utan dröjsmål, samla alla medlemmar i din familj och evakuera så snart som möjligt. Om du har en nödförsörjningssats, se till att ta den med dig. Och glöm inte dina husdjur – varje situation som inte är säker för dig är inte heller säker för dem.

Titta inte på en tsunami. Det kommer att finnas massor av videor på YouTube att kolla in senare. När du väl kan se vågen är du för nära för att undkomma den. Gå ut så fort du kan, utan att stanna för att samla ihop dina saker. Det som är viktigt är att du och din familj kommer i säkerhet så snabbt som möjligt.

Vad man ska göra efter en tsunami

När väl tsunamin är över är det fortfarande viktigt att bete sig som om du befinner dig i en nödsituation. Håll utkik på radion för utvecklingen, kom ihåg att tsunamis vanligtvis kommer i grupper. Där det har varit en tsunami kommer det att bli fler. Vet att det bara är säkert genom att checka in med nödradiosändningarna och andra officiella rapporter. Tsunamis kan fortsätta i timmar i taget, med efterföljande vågor som lätt blir mycket större än de första.

Först efter att ha säkerställt att du inte är skadad bör du gå och hjälpa andra människor som är instängda under skräp från tsunamin. Om du hittar personer i behov av räddning, försök inte rädda själv. Kontakta istället räddningspersonal som har högt specialiserad utrustning och utbildning. Håll dig borta från översvämmade byggnader, eftersom vattenskadorna kan göra att golven spricker, vilket leder till instabila strukturer. Och om du måste städa, bär skyddskläder och håll dig borta från skräp i vattnet, eftersom det kan vara glas eller annat farligt material.

Av alla dina bekymmer hamnar tsunamier troligen någonstans mot botten för de flesta amerikaner som bor i det kontinentala USA. Lyckligtvis finns det en stor överlappning mellan tsunamiförberedelser och förberedelser för alla typer av katastrofer. Att ha förnödenheter till hands, en kommunikationsplan på plats och att veta hur du ska evakuera kommer att hålla dig förberedd på nästan alla katastrofer.

Relaterade inlägg