Hur man överlever en terroristattack – Tips

Det finns många typer av katastrofer, allt från naturkatastrofer, pandemier, till en ekonomisk kollaps som människor kan förbereda sig på i förväg. En av de mer skrämmande typerna av katastrofer att förbereda sig för är kanske en terroristattack.

Att förbereda sig för att överleva en terroristattack är en skrämmande sak eftersom terrorism till sin natur är våldsam, oförutsägbar och ofta slumpmässig.

Även om du kanske tror att en terrorattack aldrig kommer att inträffa nära dig, är sanningen att du inte kan vara för försiktig. En genomgång av de senaste händelserna inkluderar många och utbredda tragiska terrordåd i nyhetsrapporterna. Detta främjar bevisen för att terrorister kan slå till var som helst och när som helst.

En terroristattack är en av de dödligaste kritiska händelserna att förbereda sig för eftersom dess huvudsakliga mål är att orsaka omfattande panik, rädsla och död i religiösa, politiska eller hämndsyfte. Om en terroristattack inträffar i din stad kan du förvänta dig följande:

 • Attacken kommer sannolikt att inträffa, när det är minst väntat, många gånger på en till synes normal dag.
 • Många människor kommer att skadas eller dö mycket snabbt.
 • Kaos kommer att råda i flera dagar om inte längre. Skolor, restauranger, butiker etc. kommer helt enkelt att stängas.
 • Polis och militära enheter kommer att sannolikt svärma runt staden.
 • Hela gator kommer att stängas av och delar av staden kommer att stängas av eller stängas ner.
 • Många byggnader kommer att brinna eller möjligen till och med kollapsa (om attacken involverar bombningar)
 • Återhämtningsperioden kommer att bli lång och brutal. Det kommer att ta månader för saker att återgå till ”normalt”. Se inte längre än det undantagstillstånd som Frankrike tillkännagav i efterdyningarna av terroristattackerna i november 2016, som sträckte sig till juli följande år.
 • Din stad kommer efter efterdyningarna att vara permanent skadad.
 • Du, din familj och dina grannar kommer att leva i rädsla för att din stad kommer att attackeras igen i framtiden.
 • Om du är i närheten när attacken inträffar kan du drabbas av PTSD (posttraumatisk stressyndrom).

Ovanstående är bara för att ge dig en uppfattning om hur en terroristattack kan komma att se ut i din stad. Att uppleva efterdyningarna av en terroristattack, eller att bli fångad mitt i själva attacken, kommer att vara mycket värre än att bara läsa om det.

Men kom ihåg att ditt mål under en terrorattack kommer inte vara annorlunda än under någon annan typ av katastrof: att överleva.

Om en terroristattack skulle inträffa nära dig är det viktigt att lära sig exakt hur man överlever genom att använda följande steg:

Händerna är dolda eller håller uppenbarligen något utom synhåll.

Det här kan låta ganska ofarligt, men om du inte kan se någons händer måste du dubbla din försiktighet. Det är deras händer, inte den där flinta blicken i deras öga som kommer att döda dig.

Händerna ger åtkomst till vapen, som bärs antingen på kroppen eller i bagaget. Det är händer som kommer åt sprängkapseln som sätter igång en bomb på fjärrkontrollen.

Om någon inte har ett definitivt skydd för att ha händerna i fickan, till exempel i kallt väder, behåll ett öga på dem. Var noga uppmärksam om handen inuti fickan buktar ut som om du tar tag i något.

Var också särskilt uppmärksam på hur händerna rör sig när någon går eller springer. En typisk gång eller löpande gång är till stor del rytmisk och förutsägbart asymmetrisk.

Armarna rör sig med mjuka svängningar under gång eller en rytmisk fram och tillbaka rörelse under löpning. Om en eller båda händerna pressas till en plats på kroppen eller inuti en ficka håller de på att säkra något där, kanske ett vapen.

Alla uppenbara iscensättande rörelser av händerna- en hand som griper något i midjan, hålls under en arm, hålls bakom höften eller ryggen, uppenbarligen greppar något inuti något bagage- är en omedelbar röd flagga och ett nästan säkert tips- av att någon är på väg att tillgripa ett vapen eller ännu värre.

Sök efter en grupp människor som verkar samordnade

Om en grupp människor verkar samarbeta genom att koordinera sig i position, som om de förbereder sig för en attack, är det förmodligen ett tecken på att något stort är på väg att hända och du bör varna myndigheterna så snabbt som möjligt.

Undvik stora folkmassor, protester, konserter etc. Lita på din magkänsla. Om något helt enkelt inte känns rätt, eller du får den där ”magkänslan” av att något dåligt kommer att hända, lyssna på det.

Detta betyder inte att du ska orsaka en panik om detta är det enda varningstecken du observerar, betyder det bara att du bör öppna upp dina sinnen och vara mer observant. Att flytta bort från uppenbara målområden skulle också vara en bra idé under denna tid.

Upptäcka attacker från fordon

Ett fordonsramsattack är precis vad det låter som: ett motorfordon, vanligtvis ett stort och tungt, används för att slå och köra över så många människor som möjligt och utförs vanligtvis där en trångt trottoar eller någon annan genomfartsväg är packad med fotgängare, en som ett stort fordon har lätt tillgång till. Dessa attacker kan vara svåra att upptäcka innan de börjar, så snabba reaktioner är ett måste.

Först, gör det alltid en vana att gå mot trafikflödet om du kan, för att bättre göra det möjligt för dig att upptäcka vilket fordon som helst som beter sig oregelbundet.

Terrorister vill vanligtvis inte korsa flera körfält, en skiljeö eller någon annan median som kan sakta ner eller immobilisera fordon för att nå sina offer.

För det andra, var alltid uppmärksam på ljudet från varvtalsmotorer, gnisslande däck och andra hörselindikatorer som kan varna dig om att ett fordon förbereder sig för stora manövrar i fart.

Försök slutligen att vara akut medveten om hur sårbar du är i ett givet område där motorfordon körs kontinuerligt i närheten eller potentiellt kan komma åt.

En jämförelsevis mysig gränd som kantas av butiker och bistroer, men skyddad av kraftiga fordonspollare eller betongplanteringskärl i båda ändar som ely kommer inte att ha mycket att oroa sig för.

En dubbel bred trottoar gemensam för de flesta större storstadsområden som annars inte har något skydd förutom parkerade bilar är extremt sårbar. Precis som du skulle göra när du förbereder dig för att försvara dig mot ett ballistiskt hot, tänk alltid på det närmaste hindret eller barrikaden som du kan lita på för att absolut stoppa ett fortkörande motorfordon.

Slutligen, släpp inte din vakt när fordonet har stannat, eftersom föraren sannolikt kommer att rädda sig och börja skjuta eller till och med detonera sprängämnen som bärs på hans kropp eller i själva fordonet.

Se upp för normalitetsbias!

Normalitetsbias visar sig som ett kognitivt fel i din hjärna, en hjärna som nästan är fast för att se saker som den alltid har sett dem baserat på tidigare bevis och inlärt mönsterigenkänning.

Saker som inte ser oskyldiga ut, som inte ser vardagliga ut och ser ofarliga ut kan för din hjärna uppfattas och klassificeras som oskyldiga, vardagliga och ofarliga. Din hjärna kan rationalisera bort nästan allt den ser.

Till exempel en kille som bär en skrymmande gymväska nära en skara åskådare som tittar på ett lopp eller någon annan händelse som sedan satte sig ner och skyndade sig går bort är definitivt inte att plantera en IED; Nej, självklart inte! Han satte helt enkelt ner väskan och glömde bort den när han gick för att ta hand om ett ärende.

Killen som bär ett gevär in i en fullsatt restaurang är bara i kostym, och pistolen är hans rekvisita. Ja visst. Du och de andra människorna runt omkring har resten av livet på dig att fundera över hur fel du har…

Normalitetsfördomar kan resultera i din död och resulterar regelbundet i att andra människor faller offer till det.

Att besegra normalitetsfördomar är inte så enkelt som att vara medveten om det och påminna sig själv om att ”inte göra det.” Normalitetsbias är alltid engagerad i våra sinnen på en eller annan nivå. Det kan bara förväxlas av korrekt träning och observation, uppfattning och beslutsfattande.

När du ser någon frysa, till synes i chock över vad de bevittnar, är det normalitetsbias som delvis säger deras medvetna sinne att det de ser inte faktiskt händer.

Steg att följa när en terror attack inträffar:

Steg 1: Försök att fly

Om du befinner dig i en byggnad, oavsett om det är en restaurang eller ditt kontor, när terrorattacken inträffar, är ditt mål att komma ut ur byggnaden så snart som möjligt.

Detta gäller endast om attacken är lokaliserad inuti din byggnad. Att försöka fly byggnaden samtidigt som man vet att det är mer kaos utanför kan vara potentiellt förödande. Se till att du analyserar alla kritiska faktorer innan du fattar ett rörelsebeslut.

Det är viktigt att i förväg veta var utgångsdörrarna finns i någon byggnad så att du kan ta dig ut så snabbt som möjligt. Det är också en vanlig praxis att använda trappan istället för hissarna i en kris.

När du går mot en utgång, kontrollera dina hörn och korridorer innan du går ner för dem. Fokusera på att flytta från täckobjekt till täckobjekt istället för att låta dig bäras av massan av panikslagna människor som också försöker fly.

Håll ditt ansikte täckt…men inte med händerna. Du behöver dem för att flytta runt och hålla dig själv balanserad. Ta istället en klädesplagg och linda den runt näsan och munnen för att hålla damm och skräp borta.

Behåll den tid du är ute i det fria till ett minimum. Faktum är att den enda gången du bör bli utsatt är när du håller på att flytta från byggnad till byggnad. Att gömma sig bakom möbler räknas inte som ett riktigt skydd, eftersom det inte kan stoppa kulor. Istället måste du ta dig bakom väggar.

Se dock till att du inte ”kramar” väggen när du flyttar för att täcka över. Kulor kommer att ”rida” de flesta betong- eller tegelväggar, vilket innebär att de kan rikoschettera från väggen om de skjuts i vinkel längs väggen.

En annan anledning till att inte krama väggarna är skräp. Om en explosion inträffar nära din vägg är dina chanser att bli dödade av splitter mycket höga. Håll dig minst en fot bort från väggarna som du rör dig längs.

Steg 2. Spela död

Om du av någon anledning inte kan fly platsen för attacken är det näst bästa du kan göra att spela död. Att springa runt och fortfarande försöka hitta skydd kommer att göra dig till ett öppet mål för terrorister. Att agera som om du är en av de dödade kan få dem att gå över dig och sedan ge dig en ny möjlighet att fly senare.

Detta bör endast användas som en sista utväg, för om terrorister har tillräckligt med tid, de kan ”dubbelknacka” på sina offer när de rör sig. De skulle också kunna utrustas med en självmordsväst för att orsaka största möjliga sidoskada och inte kunna gripas.

I den extremistiska kulturen är självmordsvästar mycket vanliga vid terroristattacker. Om du måste spela död, försök att lägga dig under ett redan avlidet offer. Vi varnar dig, de kommer att lukta fruktansvärt. Håll ögonen stängda.

Steg 3: Kom i kontakt med din familj

När du väl har flytt från det omedelbara området för attacken är din nästa prioritet kommer att vara att komma i kontakt med din familj. Att ha ett skriftligt nödkommunikationssystem på plats i förväg, istället för att lita på minnet, är mycket viktigt på grund av den påverkan som stress, panik och chock har på ditt minne.

Oavsett om det är telefonsamtal, sms, sociala medier, e-post, eller till och med via walkie-talkie, måste du komma i kontakt med familjemedlemmar och bekräfta säkerhetsstatusen för alla familjemedlemmar.

Förhoppningsvis har ni i förväg kommit överens om en akut mötesplats. Att träffas hemma är en bra idé eftersom alla vet var det är och dina förnödenheter borde redan finnas där.

Det är också bra att i förväg komma överens om en reservmötesplats om du hemmet är äventyrat eller otillgängligt på grund av attacken.

Om du har barn i skolan bör du redan ha en plan på plats för att få dem ut och hem också (förutsatt att dina barn inte har en bil att köra hem från skolan). Antingen du eller din make/maka/betydande annan måste ansvara för att få hem dina barn.

Steg 4: Kämpa om du måste

I en terroristattack, var beredd på möjligheten att behöva stå öga mot öga med en terrorist och kämpa för ditt liv om du måste.

En terrorist kommer att visa dig ingen nåd och kommer att döda dig, men bara om du tillåter dem. Om du vet hur du ska slå tillbaka har du mycket större chans att överleva.

Improvisera om du måste

Om du inte har ett dolt vapen, eller om det slås iväg, måste du improvisera för att rädda ditt liv. Gå efter terroristens vapen, plocka upp något att använda som vapen, till exempel en sten eller en brandsläckare.

Använd dina bara händer om du måste. Att investera tid och ansträngning för att lära sig hand-to-hand-stridsfärdigheter i förväg kommer att vara praktiskt i det här scenariot.

Kontrollera din andning

Med ditt hjärta bultande och adrenalinet pumpande blir det extremt svårt att kontrollera din andning, men om du låter paniken och rädslan styra kommer du bara att motverka din överlevnad.

Lär dig och öva på tekniker för andningskontroll, så att du kan hålla dig själv lugn och använda sunt förnuft för att ta dig ur den här situationen levande.

Gå bara hand i hand. slåss med en terrorist om du absolut måste. Dina chanser att överleva minskar avsevärt när du bestämmer dig för att engagera terroristen utan ett vapen om de har ett.

Det enda som kommer att öka dina odds är förhoppningarna att fler människor ska springa för att hjälpa till du kuva terroristen. Jag skulle dock inte räkna med detta.

Steg 5: Håll din familj säker

Låt oss säga att du har sprungit eller kanske kämpat dig ut ur attackområdet och träffar resten av din familj i ditt hem. Din enda prioritet just nu är att hålla alla i din familj säkra.

Kom ihåg att i efterdyningarna av attacken kommer din stad att vara låst, myndigheterna kommer att leta efter eventuella kvarvarande terrorister fortfarande på fri fot. Faran är långt ifrån över efter själva attacken.

Det är bara du som kan bestämma om det är det säkrare alternativet att bugga in eller ut. Ditt beslut behöver också till stor del baseras på vad myndigheterna rekommenderar. Om myndigheterna beordrar en evakuering, så är uppenbarligen det enda alternativet att avlyssna.

Förhoppningsvis har du redan lagt en evakueringsplan på plats. Din evakueringsplan bör inkludera en tydligt definierad plats för buggout, ett säkert men körbart avstånd utanför din stad och flera olika evakueringsvägar för att komma dit.

Du behöver också ett buggoutfordon som är kan hålla alla i din familj och din utrustning. Det bästa fordonet kommer att vara pålitligt, välskött och kapabelt att köra terräng vid behov.

Tusentals, om inte miljoner, andra människor kommer att försöka evakuera din stad samtidigt, så det är viktigt att ha flera reservvägar för evakuering.

När en rutt blir avskuren eller igensatt av trafik måste du alltid ha en planerad alternativ rutt. Utan en planerad alternativ rutt slösas dyrbar tid bort på att ta reda på vilken väg man ska gå.

Men om myndigheterna inte kräver en evakuering, eller om du känner att det innebär för många risker att avlyssna. , då är inloggning det säkrare valet. Genom att bugga in har du omedelbar tillgång till ditt överlevnadslager, fullständig kunskap om området.

Dessutom känner du dina grannar, och du kan sätta upp ett försvar runt ditt hem mot terrorister, hungriga mobs och anfallare, snarare än att låta dig själv avslöjas ute på den öppna vägen.

Slutsats

En terroristattack är extremt svår att överleva, men tack och lov är det mindre troligt att det påverkar de flesta människor. Det är inte omöjligt att överleva det om du vet vad du gör. Allt handlar om de förberedelser du gör för att öka dina chanser att överleva.Som vi har utforskat i den här artikeln ökar dina chanser att överleva en terroristattack om du:

 • Var uppmärksam på tecken på en terroristattack innan den inträffar
 • Vet hur man förblir lugn och snabbt tar sig ut från den omedelbara platsen för attacken.
 • Ta kontakt med din familj när du har rymt attackens omedelbara närhet
 • Var beredd att kämpa dig ut om det behövs
 • Bestäm om det är säkrare för din familjs överlevnad att bugga in eller ut

En sista sak som är värd att notera är att det också är absolut nödvändigt för dig att förbli lugn och använda sunt förnuft under en terroristattack.

Medan målet att terrorister är att sprida rädsla och panik, genom att kontrollera ditt adrenalin och använda ditt huvud att tänka, du kommer att göra det som terroristerna inte förväntar sig att du ska göra, och därmed ökar dina chanser att överleva.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg