Hur man Överlever dessa 10 Nödsituationer

Varje dag är nyheterna fyllda med historier om katastrofer och dåliga saker som händer vanliga människor. Det är ingen hemlighet att världen kan vara en hård plats och att människor kan göra hemska saker. Ibland kan även naturen hämnas och du kommer att hamna i kritiska situationer som potentiellt kan skada dig och dina nära och kära.

Eftersom vi inte är utbildade för att hantera nödsituationer är det svårt att förutse hur du kommer att reagera. Den normala mänskliga reaktionen är att få panik, speciellt om du inte har någon aning om vad du ska göra. För att hjälpa dig hålla dig lugn när det otänkbara händer, här är en guide för att överleva några kritiska situationer som du kan uppleva och hur du överlever dem.

1). Hur man överlever en bilolycka

Det farligaste med att vara inblandad i en bilolycka är att de skador du kan ådra dig under olyckorna kan hindra dig från att göra någonting.

Det bästa sättet att överleva en bilolycka är alltså att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra den. Här är några saker du kan göra för att förhindra att dödliga bilolyckor inträffar:

 1. Gör det till en vana att bära ditt bilbälte oavsett hur långt du ska köra. Även om du bara planerar att göra ett ärende på en plats som ligger fem kilometer från varifrån du kommer kan olyckor hända helt enkelt för att du inte kan kontrollera vad andra människor gör. Åtminstone, när du står inför en bilolycka, har du större chanser att ådra dig färre skador eftersom det är precis vad säkerhetsbälten är till för.
 2. Uppmärksamma din omgivning. Många bilolyckor orsakas av att folk skulle avvärja sina blickar från vägen och därmed missa de små detaljerna som kunde ha förhindrat olyckan. Oavsett hur duktig förare du är, när du väl tar bort blicken från vägen ökar du risken för en bilolycka drastiskt.
 3. Kontrollera din bil regelbundet. Det har varit många bilolyckor som hänt på grund av att rutinkontrollen försummats. Olyckor som däck som spricker och motorer som exploderar kan förhindras om du vidtar nödvändiga åtgärder för att se till att din bil är i toppform.
 4. Följ allmänt sunt förnuft. Sätt inte dina ljus på helljus mitt i trafiken eftersom det kan blända förare framför dig och de som köra på andra sidan vägen. Använd dina blinkers och tänd inte dina varningsblinkers om du inte är i ett verkligt nödläge (detta inkluderar att inte tända dina varningsblinkers när det regnar). Dessa fakta är allmän kännedom som bör följas så att du inte blir inblandad i en olycka och för att du inte ska orsaka den.
 5. Var en ansvarsfull förare. Drick inte alkohol innan du ska köra bil. Om du känner dig lite sömnig, sluta då och ta en snabb tupplur. En försening i ditt schema är ingenting jämfört med att förlora ditt liv eller orsaka en olycka.

Trots att du är trogen mot riktlinjerna för att vara en bra och ansvarsfull förare, kan du ändå råga ut för olycka som kan vara dödlig beroende på situationen. Här är några tips om hur du överlever en bilolycka när den väl inträffar:

 1. Om du kan nå din telefon, ring omedelbart 112 och låt dem veta vad som hände. Ge dem så mycket detaljer som du kan vilja omfattningen av dina skador och ett uppskattat antal personer inblandade.
 2. Om du lyckas se en olycka när den är på väg att hända, tryck ner bromsarna och försök bromsa så mycket som möjligt för att minska påverkan. De flesta bilar är nu utrustade med ett låsningsfritt bromssystem eller ABS, vilket hjälper dina bromsar att arbeta snabbare.
 3. Det enda de flesta erfarna förare har är en allmän känsla av bilen. Du vet hur snabbt det kan gå och hur snabbt den kan sakta ner. Om sakta ner inte är ett alternativ kan det vara bäst att accelerera istället för att undvika maximal skada. Tänk på din situation och bestäm försiktigt.
 4. I kölvattnet av kraschen och om du lyckas återfå eller behålla ditt medvetande, ta in din situation. Se vad som är skadat och avgör om det är säkert för dig att stanna i bilen tills hjälp kommer fram. För att minska risken att din bil brinner, stäng av motorn. Om du tror att bilen kan explodera, ta dig ut så snart som möjligt.
 5. En av de vanligaste dödsorsakerna i bilolycka är blodförlust. Hitta dina sår och utför första hjälpen. Sätt press på blödande sår och undvik att knuffa brutna ben.
 6. Nyckeln till att överleva en bilolycka är din närvaro sinne både före och under olyckan. Hjälp kanske inte kommer omedelbart och din överlevnad kommer att bero på de beslut du kommer att fatta.

2 ) Hur man överlever ett potentiellt sexuellt övergrepp

Tusentals män och kvinnor överfalls varje dag. Ibland blir offer misshandlade, chockade och till och med dränkta. Så här överlever du den här typen av kritiska händelser:

 • Var medveten om din omgivning. Lita på din magkänsla och instinkter. Om du känner att det finns en främmande person som lurar, vidta nödvändiga åtgärder för att skydda dig själv. Hitta en anläggning med en ordningsvakt eller ännu bättre, anmäl det omedelbart till myndigheterna.
 • Om det går ut i en jakt, låt inte dig själv hamna i en gränd eller en öde plats. Gör så mycket ljud som möjligt för att antingen avvärja din förföljare eller få någon att hjälpa dig. Den bästa situationen är om du befinner dig i sällskap med andra, som med största sannolikhet kommer till din hjälp.
 • Om du hamnar i en plats där ingen kan hjälpa dig, ring snabbt 112. Förklara din situation, var du är och hur din förföljare ser ut. Du kan till och med lämna linjen öppen så länge du kan så att de kan spåra dig till var du är. Den enkla handlingen att prata i telefon kan skrämma bort angriparen.
 • Lär dig solarplexus, vrist, näsa, ljumske. Detta är ditt bästa försvar när du grips bakifrån. Slå dem med armbågen i buken, och trampa på deras fot med så mycket kraft som möjligt. Det ögonblick de släpper taget är din chans. Slå in deras näsa med din handflata och en spark eller ett knä mot ljumsken.
 • Om förföljaren fortfarande lyckas ta tag i dig och dra dig, lämna identifieringsmärken genom att antingen bita eller repa dem. Detta kommer att hjälpa dina räddare att identifiera din angripare.
 • Om du befinner dig i en folkmassa, var uppmärksam på din mat och dryck för att förhindra risken att bli drogad och att bli orörlig eftersom det är den värsta tänkbara situation du kan hamna i.
 • Var ansvarsfull nog att hantera dig själv i alla situationer . Om du är ute och dricker med vänner, drick måttligt och se till att du har någon du litar på med dig. Om du är ute och studerar ensam på ett kafé, blockera inte världen helt och var uppmärksam på din mat och dryck.
 • Ibland , särskilt om du är omgiven av arbetsföra människor, kan du gå vidare och få ögonkontakt med den person du misstänker vara en fara för dig. Ögonkontakt betyder att du har hittat sett, vilket kan avskräcka dem från alla hemska planer de kan ha haft för dig.
 • Var självsäker. Säg ”nej” och om de fortfarande tvingar det, använd våld och dra till dig uppmärksamhet. Ge inte upp medan det finns hopp.
 • Tyvärr innebär att överleva sexuella övergrepp också att du måste leva med minnet resten av ditt liv . Oavsett vad som hände, kom ihåg att det inte var ditt fel.

Som bilolyckor, det bästa sättet att överleva är att förhindra att det händer i första hand. I den här situationen är medvetenhet nyckeln. Säg ifrån och var inte rädd för att uttrycka dina tankar. Lär dig självförsvar och ha alltid med dig föremål som du kan använda som vapen.

3) Hur man överlever en heminvasion

En annan vanlig kritisk situation som en betydande andel av befolkningen befinner sig i är ett fall av rån eller heminvasion.

I många fall är offren inte medvetna om heminvasionen förrän angriparna är redan i hemmet och de har ingen möjlighet att gå ut. Så här kan du göra i den situationen:

 • Ring 112 så snart du är medveten om situationen
 • Om du inte kan lämna huset oskadd, gå och göm dig i ditt säkra rum. Det kan vara rummet där du är i eller om du kan gå till ett rum med tyngre säkerhet, gör det. Se till att låsa alla ingångspunkter. Om du känner att dörren inte håller, placera tunga möbler framför den för att fungera som hinder för dina angripare om de väljer att tvinga sig in.
 • Beväpna dig med valfritt självförsvarsvapen du har eller kan hitta. Ditt hem är fyllt med dem så tveka inte att ta det du kan. Alternativa självförsvarsartiklar varierar från möbler till, ja, till och med klubbor. Se bara till att din jobba på observationsanda lägger märke till dem i tid.
 • Om du kan hålla dig gömd, gå inte någonstans du tror att intrångarna kommer kolla upp. Ditt mål är att hålla dig gömd tills de första svararna kommer till din räddning. Försök inte springa om du inte tror att du klarar det.
 • Finn en väg ut. Det kan vara ett fönster eller en bakdörr, allt som dina angripare inte kommer att märka förrän du redan är utanför.

4) Hur man undviker att drunkna

En av de läskigaste sakerna som kan hända en person är att drunkna. I det läget har du inget annat val än att hålla dig flytande och andas in så mycket luft som möjligt.

 • Ofta ser drunkning inte ut som du tror att det skulle göra. Det finns inget skrik, inga svängande armar. Din kropp sätter bokstavligen andningen som högsta prioritet, vilket gör dig oförmögen att göra något annat. Detta är vad de flesta undersökningar kallade ”instinktiv drunkningsrespons”.
 • Så, inför en så hopplös situation, vad kan du göra för att överleva tillräckligt länge för att få hjälp? Här är några tips:
 • Få inte panik. Håll dig flytande så mycket som möjligt. Livräddare är vanligtvis utbildade för att lägga märke till att människor drunknar och någon gång kan någon av dem lägga märke till dig.
 • Sparka dina ben och driv dina armar till hjälpa till att hålla huvudet ovanför vattnet. Andas in så mycket luft du kan. Du kan försöka att skrika men om din kropp vägrar att samarbeta, förse din hjärna med så mycket luft som möjligt.
 • När det verkar omöjligt att hålla dig ovanför vattnet och om du tror att dina fötter kan nå havsbotten, ta ett djupt andetag och låt dig sjunka tills du kan röra vid havsbotten och använda den som stabil mark. Hoppa upp så kraftfullt du kan och ta ett djupt andetag när du bryter igenom vattnet.
 • Om du inte tror att du kan nå havsbotten, försök att flyta på ryggen. Slappna helt enkelt av dina muskler och havet kommer att pressa dig till ytan. När du väl flyter och har lugnat dig lite, försök se om du kan ryggsimma till grunda vatten.
 • Om du är rädd att det finns okända djur i vattnet med dig, kom ihåg den gyllene regeln: få inte panik. Håll dig så stilla som möjligt. Attacker sker ofta för att rovdjur misstar dig som sitt vanliga byte.

5) Hur man överlever en flygkrasch

Förutom själva nedslaget är det farligaste med flygkrascher vad som händer under de följande minuterna. I värsta fall kan flygplanet fatta eld och explodera innan, varför du måste tänka snabbt och röra dig snabbt.

Här är några tips på vad du kan göra för att överleva en flygolycka:

 • Under den förestående kraschen, se till att ditt bälte är säkert. Det ska vara tillräckligt hårt för att hålla dig kvar och tillräckligt löst för att rädda dina ben från att gå sönder vid stöten.
 • Sätt dig stabilt Fäll ihop din matbricka och få allt löst ur vägen. Skydda ditt huvud, ben och fötter. Lägg huvudet mot knäna och se till att dina fötter är platt på marken. Täck ditt huvud med dina armar. Om du tror att du kan nå sätet framför kan du stärka dig där genom att hålla i sätet och stoppa in huvudet mellan armarna.
 • Behålla lugnet. Studier har visat att du har cirka 90 sekunder på dig att ta dig ur planet och se till att du kommer ut levande. I det ögonblick du känner att planet har lagt sig tillräckligt, gå snabbt till flyktvägen.
 • Flygvärdinnorna är utbildade för flygkraschscenarier, så lyssna noga på deras instruktioner. Att motbevisa och protestera mot flygvärdinnorna kommer bara att försena utträdesprocessen, vilket kan visa sig vara ödesdigert för alla i flygplanet.
 • Var självsäker. Argument och protester kommer att slösa tid. Håll utkik efter varandras ryggar eftersom detta kan rädda er från okända faror som ni inte kan känna igen på egen hand.
 • Andas genom tröjan, speciellt om du kan upptäcka rök eller se eld. Inandning av rök är dödlig. Om du ser rök, kryp till utgången för att undvika att för mycket rök kommer in i dina lungor.
 • Försök inte ta tag i dina saker. Lämna dem. Ditt liv är viktigare än allt annat i dessa resväskor.
 • Bedöm dig själv och dina sår. Varje blödningsskada kommer att kräva tryck. Om du fick ett slag i huvudet, stanna på ett ställe och be någon hjälpa dig.

6) Hur man överlever en terrorattack

Terroristattacker har varit ett ständigt ökande hot i väst och i hela världen i decennier nu, och de är inte visar några tecken på att sakta ner.

Terroristattacker tar vanligtvis formen av att beväpnade män skjuter upp en fullsatt lokal full av civila eller tar gisslan innan de gör detsamma, även om explosiva attacker är ett populärt alternativ som är svårupptäckta och svårare att stoppa.

Att överleva en terrorattack är en fråga om att upprätthålla hög situationsmedvetenhet för attackindikatorer, att veta var dina utgångar är och att korrekt läsa situationen så att du inte hamnar i en alternativ dödszon med alla andra stämplande blivande offer.

Det lönar sig också att bära grundläggande traumatillförsel hela tiden för att hantera skott- och splitterskador, två alltför vanliga potentiella dödsorsaker.

För att överleva en terrorattack gör följande:

 • För det första, håll dig alltid lugn. Du behöver ditt förstånd för att kunna tänka klart och snabbt. Bestäm vad källan till attacken är; snabb skottlossning, flyende civila och skrik indikerar en kritisk livssituation.
 • En eller flera höga smällar följt av skrik är en säker indikator på en attack. Skrikande motorer och ett stort fordon som färdas nerför en typiskt fullsatt gågata tyder på en rammningsattack med fordon.
 • Besluta sedan vad du behöver göra omedelbart för att förbli säker. Om kulor flyger nära dig, gå bakom det närmaste skyddet som stoppar dem. Om något exploderade måste du komma så långt bort från evenemanget eller platsen som möjligt så snabbt som möjligt.
 • Om du har att göra med ett fordon som rammar måste du ta dig någonstans. fordonet kan absolut inte gå förbi en härdad struktur eller bakom några anti-fordon pelare eller barrikader.
 • Generellt sett kommer din bästa chans att överleva vara snabb flykt, inte ingripande.
 • Ju längre du stannar i området desto större är chansen att du kommer att skadas eller dödas. Var försiktig med att följa en folkmassa, eftersom många terrorister använder en första attack eller händelse för att skrämma potentiella flockoffer till en noggrant definierad plats för ytterligare attack slakt.
 • Om ditt liv är omedelbart hotat och du är beväpnad, slå tillbaka med allt du har men lägg sedan bort ditt vapen eller på marken så fort hotet är avgörande, så att du inte av misstag misstas för terroristen och dödas av andra civila eller svarande poliser.

7) Hur man överlever en kidnappning

Kidnappningar är upprörande och ofta dödliga händelser som äger rum runt om i världen för en mängd olika syften, men de är mycket vanligare i Central- och Sydamerika och Sydostasien än på andra håll. Trots det är hotet om kidnappning ständigt närvarande, oavsett om du är en man eller kvinna.

Den typiska kidnappningen görs i lösensyften, vilket innebär en ekonomisk oväntad förlust för kidnappare, eller ideologi, som resulterar i en avrättning som görs för att så skräck och därigenom kuva regeringen och befolkningen.

Vissa kidnappningar utförs av känslomässigt störda personer som har blivit besatta av någon och antingen kidnappade dem direkt eller kidnappade någon de bryr sig om för att terrorisera dem.

Oavsett vilken anledning dina kidnappare har för att ta dig, är dina chanser att överleva i bästa fall osäker, och blir vanligtvis värre ju längre du hålls fängslad.

Av den anledningen är det absolut nödvändigt att du gör allt du kan för att undvika att bli kidnappad och vet vad du ska göra för att undkomma det ögonblick en möjlighet dyker upp medan du befinner dig i fångenskap.

För att överleva en kidnappning bör du göra följande:

 • När den första kontakten med kidnapparna inträffar måste du fatta ett snabbt beslut – om det finns flera angripare, är välbeväpnade och verkar organiserade kan det bästa vara att följa tills en bättre möjlighet att fly ger sig, annars kan du dödas på plats.
 • Om du bara har att göra med en eller två kidnappare och de verkar oorganiserade eller nerviga, bör du fly eller slåss tillbaka så att du inte blir tagen.
 • Om du blir tagen kommer flyktverktyg vara till stor hjälp om du kan behålla dem och komma åt dem. Du bör alltid ha en handfängselnyckel, ett litet blad och fibertråd på dig och djupt gömda i dina kläder eller använda någon annan kreativ metod.
 • Ju längre du hålls kvar desto säkrare blir din cell och desto mer noggranna blir sökningarna. Du måste gripa den tidigaste tillgängliga möjligheten att använda dina verktyg och fly, oavsett vad.
 • Försök att använda allt tillgängligt material. Även en kort spik av vässad plast, trä eller metall kan bilda ett dödligt skaft som du kan använda mot dina fångare. Var beredd att slåss med allt du har!

En hög nivå av förtrogenhet med området du bor eller arbetar i är viktigt om det upplever en hög grad av kidnappningar; om du lyckas fly måste du kunna orientera dig snabbt och gå mot hjälp eller vänligt territorium i bästa hastighet. Försök att memorera naturliga och konstgjorda landmärken i hela området.

8) Hur man överlever upplopp

När västländer alltmer balkaniserar politiskt kommer civila oroligheter och upplopp att bli allt mer våldsamma, utbredda och frekventa. Dagarna av fredlig protest, av att stå runt artigt i avspärrningar med skyltar som sjunger ut med ramsor verkar vara över.

Nu blir det allt vanligare att folk bränner, plundrar och slå oliktänkande. Politisk partiskhet är rörigt och leder till många skador och dödsfall allt eftersom.

Upplopp kan planeras i förväg eller så kan de uppstå snabbt som svar på någon upplevd liten eller dålig vändning av evenemang. Det är svårt att säga vad som kommer att få människor som har allvarliga ilska och impulskontrollproblem.

Av denna anledning måste du vara beredd att reagera på ett upplopp med ett ögonblicks varsel. Detta är en händelse du inte kan hoppas att bekämpa; det enda sättet att överleva är att slippa blicken och sedan fysiskt komma bort från upploppet.

Om du hamnar i eller fastnar i ett upplopp gör följande:

Smält alltid in och var passiv om du kan. Aktivt motstånd kommer vanligtvis att hetsa upp mobben. Om mobbens motivation löper längs ras eller klass kan det vara mycket svårt att undvika uppmärksamhet beroende på dina fysiska egenskaper.

Om du fastnar i mobben till fots, försök att smälta in: skandera vad de skanderar, gester som de gör, matcha deras känslomässiga och fysiska ton och temperament. Om du har någon möjlighet att ta på dig kläder som liknar, något som en ansiktsskydd eller en hatt, gör det. Var noga med att avstå från alla logotyper eller ikoner som kan indikera att du är motståndare till mobben.

Gå tillsammans med mobben medan du sakta arbetar mot dess kanter. Ta det första tillgängliga tillfället att ducka ner på gränd, sidogata eller annan genomfartsväg för att komma bort från pöbelns massa. Var försiktig när du stöter på brottsbekämpande personal så att du inte blir slagen eller skjuten och ett fall av felaktig identitet.

Om du närmar dig en gruppering i ditt fordon måste du omedelbart avleda antingen vända sig vinkelrätt mot mobbens framfart eller vända sig om och dra sig tillbaka. Vänd ut om du måste. Om mobben går om ditt fordon medan du är parkerad eller sitter i trafiken kommer du att vara mycket sårbar tills du får fordonet i rörelse.

Börja rulla fram i en blygsam takt. Upprorsmakare kommer att röra sig och kommer inte att kunna stoppa ditt fordon fysiskt. Om de börjar klättra på ditt fordon eller blir ännu våldsammare, kanske du måste klippa ner dem för att fly.

Kom ihåg att våldsanvändning mot någon medlem av pöbeln bör vara en sista utväg, eftersom du sannolikt inte kommer att skrämma bort de andra medlemmarna i pöbeln på något meningsfullt sätt. Detta kommer bara att leda till allvarliga repressalier.

9) Hur man överlever kvävning

Kvävning är ett vanligt hot mot livet för människor i alla åldrar och händer otaliga gånger varje dag. Kvävning uppstår när något främmande föremål blockerar luftröret och förhindrar andning, vanligtvis orsakat av en bit mat hos vuxna, och kan möjligen också uppstå på grund av ett främmande föremål med barn.

Medan de flesta kvävs incidenter är inte allvarliga kan det leda till döden om luftvägarna är helt blockerade eller främmande föremål tar sig in i lungorna.

Du kommer definitivt att veta om du håller på att kvävas och att upptäcka det hos någon annan är ganska lätt, även om tecknen kan variera lite.

Hosta, flämtande eller helt upphört att andas och prata indikerar att någon håller på att kvävas. Vuxna kan ta tag i eller peka på halsen.

Barn kan agera frenetiskt och vifta med armarna för att få uppmärksamhet, eller så tystnar de plötsligt medan de äter eller pratar. Någon som har kvävts under en längre tid kan se blek eller blåaktig ut i ansiktet och fingertopparna.

Om du eller någon i din närhet börjar kvävas, gör följande:

 • Administrera bukkrafter, aka Heimlich-manövern. Upprepa tills hindret försvinner.
 • Om du håller på att kvävas är det möjligt att administrera en modifierad Heimlich-manöver på dig själv.
 • Efter att kvävningsincidenten har upphört är det absolut nödvändigt att personen uppsökt läkarvård för att säkerställa att ingen aspiration inträffade, eller att ingen inre blödning, spruckna revben eller organskada orsakades av appliceringen av Heimlich manöver, som båda är möjligheter, speciellt vid upprepad applicering.

10.) Hur man överlever Svimning

Svimning har många potentiella orsaker men kommer alltid att uppstå som ett resultat av att syrebrist kommer till hjärnan. Vissa allvarliga medicinska tillstånd och sjukdomar kan visa svimning som ett symptom. Att svimma är farligt eftersom när en person tappar medvetandet när man står upp kan det resultera i fall och skada, särskilt farligt om man slår i huvudet.

En person som håller på att svimma kan verka blek, ostadig eller förvirrad. Det finns tid att ingripa och förhindra en olycka i detta fall. Du kan göra samma sak om du känner att du håller på att svimma.

Om du känner att du håller på att svimma eller lägger märke till någon som är det, gör följande:

 • Hjälp personen och låt personen sitta ner eller lägga sig på rygg.
 • Om du sitter och fortfarande känner dig väldigt vinglig kan du försöka böja dig och placera huvudet mellan dina knän så länge någon är där för att hjälpa dem. Om någon ligger ner och fortfarande är vid medvetande, lyft upp fötterna från marken för att förbättra blodflödet till hjärnan.
 • Lösa på alla restriktiva klädesplagg inklusive bälten, halsband, tighta kragar, korsetter, etc.
 • När de börjar må bättre, be dem stå upp långsamt och säkert med hjälp.
 • Om någon tappar medvetandet , placera dem i ett återhämtningsläge. Svimningsepisoder varar sällan längre än en minut om det inte finns ett allvarligt underliggande tillstånd. Om medvetslösheten varar längre än en minut, eller om en person ramlat, kontakta akut medicinsk hjälp.Om någon har svimmat och inte andas ring 112, starta HLR och upprätthåll HLR tills hjälpen kommer.

Slutsats

Det finns många dagliga kritiska situationer som du kan stöta på under ditt dagliga liv. Även om det finns många tips som du kan lära dig i förväg finns det aldrig hundra procent framgång för vart och ett av dessa tips.

Det enda som spelar någon roll när du väl är i den situationen är håll dig tillräckligt lugn för att låta de logiska och praktiska tankarna tränga igenom.

Kom ihåg att när överlevnad är din prioritet, är din värsta fiende ett panikslag.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg