Hur man Förvarar mat under Camping, Tältning & Vandring

Korrekt förvaring av campingmat är viktigt av många anledningar.

Det hjälper dig inte bara att hålla ordning utan det ökar också livslängden för färskvaror, håller djur (inklusive björnar!) borta från lägret och lämnar din campingplats i perfekt skick för nästa grupp campare.

Idag ska jag dela upp hur man förvarar mat för camping och backpacking, hur man håller vilda djur (särskilt björnar) borta, de viktigaste grunderna för campingmathantering och så mycket mer.

Här är exakt vad du behöver veta för att lagra mat när du campar eller backpackar.

Campingmatförvaring

Lyckligtvis är det ganska enkelt att lagra mat när man campar på en utvecklad campingplats.

Dagtid matförvaring

Håll alltid din mat säker.

När den inte används är det bäst att förvara alla doftande föremål, inklusive toalettartiklar och allt annat aromatiskt.

Även om du förmodligen mår bra av att lämna mat eller en kylare ute är det en bra campingvana att alltid ha mat förvarad när den inte används.

Personligen förvarar jag all mat, inklusive min lägerköksutrustning och campingspis, i min bil (eller ett annat fordon med hårda sidor) när jag inte lagar mat eller äter.

Ja, detta inkluderar din kylare också!

Nyckeln är att minska dofter från mänsklig mat runt din campingplats för att på bästa sätt hålla djur borta.

Och framför allt, lämna inte mat, skräp eller matlagningsartiklar utan uppsikt när du går runt lägret, tar en vandring eller går på en dagsutflykt.

Även om du inte campar där det finns björnar kan andra djur som fåglar, ekorrar och tvättbjörnar orsaka mycket förödelse.

Matförvaring nattetid

För det mesta är ditt bästa val för  matförvaring under natten när du campar att placera all mat, skräp och doftartiklar i ett fordon med hårda sidor.

Det är dock viktigt att du dubbelkollar om det är okej att förvara mat inne i en bil med lägervärdarna.

I vissa områden har björnar lärt sig att bryta sig in i fordon – även när de är låsta – för att hitta mat!

Faktum är att björnar såväl som andra listiga djur som tvättbjörnar kan öppna kylare, även de som påstår sig vara björnsäkra. Så, förvara din kylare någonstans säkert på natten också.

I de områden där det är förbjudet att förvara mat i din bil, förvara all mat plus din kylare och matlagningsutrustning i en björnlåda av metall.

Nästan alla campingplatser i områden där förvaring av bilmat är förbjuden kommer att tillhandahålla björnlådor.

Kom ihåg att hålla vilda djur borta från lägret handlar inte bara om förvaring av mat – det handlar också om att förvara alla andra doftande föremål på rätt sätt, som toalettartiklar, husdjursmat och skräp.

Backpacking Matförvaring

Backpacking matförvaring är lite knepigare än att förvara mat i ditt läger. Men med tre huvudalternativ är det verkligen inte svårt att hitta en som fungerar för din situation.

Metall björnlådor

Några utsedda backcountry-campingplatser längs populära backpackervägar tillhandahåller björnlådor i metall.

Till skillnad från björnlådorna på campingplatser är dessa björnlådor vanligtvis gemensamma. Alla på campingområdet kommer att dela samma metallskåp.

Även om att förvara mat i en björnlåda är din bästa insats när du backpackar, är det viktigt att alltid ta med en reservmetod för matförvaring, ifall björnlådan är skadad eller på annat sätt oanvändbar.

Hur man packar mat för camping

Förvaring av campingmat handlar om mer än att bara hålla vilda djur på avstånd.

Det handlar också om organisation. Helst vill du ha enkel tillgång till alla dina måltidsingredienser och andra kulinariska förnödenheter.

Personligen tycker jag om att hålla ihop all min mat- och lägerköksartiklar i en enda gummiväska.

Jag har en gummikorg avsatt som fungerar som mitt lägerkök plus mitt skafferi. Förutom mina köksredskap, kokkärl och tallrikar förvarar jag all min torrmat här.

Alla färska ingredienser som behöver kylas går i min kylare, även om jag personligen försöker begränsa dessa färskvaror eftersom jag använder en liten rotomold kylare och jag brukar campa i ungefär en vecka i taget.

Alla ömtåliga varor som inte kräver kylning, som äpplen eller bananer, går i en canvasväska.

Naturligtvis beror din exakta lagring av campingmat på storleken på din fest, dina personliga kulinariska preferenser och längden på din resa bland otaliga andra faktorer.

Viktiga tips om hantering av campingmat

Att hantera vissa livsmedel är lite svårare när man campar än hemma, främst på grund av begränsat motutrymme och bristen på praktiska handtvättmöjligheter.

Rått kött är kanske svårast att hantera – men samtidigt viktigast att hantera rätt.

Jag har upptäckt att det är mycket lättare att förbereda kött när du är på campingen.

Gör till exempel någon styckning i förväg hemma. Lägg sedan köttbitarna i Zip-lock-påsar innan du lägger dem i din kylare.

Om du skär rått kött på lägret är det viktigt att du inte skär grönsaker eller annan mat på en skärbräda med köttrester.

Det är också viktigt att du är extremt försiktig under saneringsprocessen. Rått kött är ett enormt lockande för björnar och andra vilda djur.

En grundläggande campingdiskinställning är avgörande för att tillaga måltider med rått kött. Om möjligt, tvätta alltid med tvål och varmt vatten (även om detta verkligen inte alltid är lätt när du campar).

Tvätta aldrig disk och dumpa vatten i ditt läger. Sila alltid av vattnet för att ta bort så många matrester (och därmed matdofter) som möjligt innan du slänger vattnet långt borta från din campingplats.

Vad ska man göra med skräp och matavfall?

Kasta aldrig matrester runt lägret.

Lägg alltid matrester, inklusive eventuella rester, i en papperspåse. Detsamma gäller alla livsmedelsförpackningar, pappershanddukar etc.

Jag personligen gillar att använda luktsäkra soppåsar för att ytterligare förhindra möten med vilda djur, speciellt om jag backpackar där det finns björnar.

Precis som alla dina matvaror och kylare är det viktigt att förvara soporna i ett låst fordon, en björnlåda i metall eller en björnsäker behållare. Eller häng den från ett träd i din björnväska.

Enkelt uttryckt, tänk på ditt skräp och matavfall som mat – och förvara det som sådant.

Kom ihåg att följa alla dessa principerna för att lämna inga spår när du campar eller backpackar – att plocka upp allt ditt avfall är bara en av dem.

Relaterade inlägg