Hur man Bygger ett Överlevnadsskydd i Skogen

Varför bygga ett överlevnadsskydd?

Jag har läst många rapporter på sistone om dagvandrare som har tvingats tillbringa en natt, eller flera nätter, i skogen

Omständigheterna varierade men som dagvandrare var de ofta inte förberedda på övernattningen, ibland i kallt och blött väder.

Jag tycker att det är intressant att många av dessa artiklar fokuserar på hur mycket mat människor överlevde på.

När de går vilse i bushen får de flesta panik av rädsla för att få slut på mat. Visste du att du kan överleva tre veckor utan mat förutsatt att du har vatten och tak över huvudet? Att veta hur man bygger ett överlevnadsskydd är en viktig färdighet.

Överlevnadsregelar och överlevnadsprioriteringar

Om du är i en överlevnadssituation, kom ihåg och prioritera efter de fyra nivåerna i överlevnadsregeln om tre:

  • Du kan överleva i 3 minuter utan luft (syre) eller i iskallt vatten
  • Du kan överleva i 3 timmar utan skydd i en tuff miljö (om inte i iskallt vatten)
  • Du kan överleva i 3 dagar utan vatten (om du är skyddad från en hård miljö)
  • Du kan överleva i 3 veckor utan mat (om du har vatten och tak över huvudet)

Huvudpoängen i regeln om tre är att vi måste fokusera på det mest omedelbara problemet först. Om vädret är varmt måste du fokusera på att hitta vatten som din prioritet, mat och skydd kan vänta.

Det finns ingen anledning att tänka på mat eller vatten om du är kall och våt eftersom hypotermi utgör det största hotet mot din överlevnad. Gör inga misstag, om du huttrar och inte kan bli torr och varm kanske du inte kan fungera efter tre timmar. Om du är ensam har du kanske bara cirka tre timmar kvar att leva.

Tyvärr går vissa vandringar inte enligt plan, även dagsvandringar. Du eller en medlem i din grupp kan bli sjuk eller skadad och kan inte längre fortsätta.

Du kan vara desorienterad, förlorad eller underskattad den tid vandringen skulle ta. Dessa situationer kan tvinga dig att tillbringa en oväntad natt eller mer i väder och vind så att du kan fortsätta nästa dag eller vänta på akut utvinning. Att hålla sig varm är viktigt och att veta hur man bygger ett skydd är en viktig överlevnadsförmåga att lära sig.

Vad är ett överlevnadsskydd?

Ett överlevnadsskydd är vilken struktur som helst (naturligt förekommande eller konstgjord) som kan skydda dig från djur, insekter och elementen.

Överlevnadsskydd kan inkludera grottor, fallna träd, urholkar, tunnlar, skräphyddor, och mer avancerade strukturer. Skyddsrum finns i många former och tjänar en mängd olika syften, men en sak är säker: att veta hur man snabbt bygger ett, kan och faktiskt räddar liv.

Lyckligtvis, oavsett om du är i bushen, snön eller till och med i en öken, är det en relativt enkel process att bygga ett överlevnadsskydd av naturliga material.

Viktig anmärkning: Du behöver bygga ett skydd som passar väderförhållandena. Skydd är bättre lämpade för varma miljöer, A-ram skydd lämpar sig bättre för kalla miljöer. I en kall miljö måste du innesluta dig själv i ditt skydd så mycket som möjligt för att skydda dig från väder och vind eftersom kalla miljöer är där du är mer benägen att bli hypotermisk. Av denna anledning är den här artikeln fokuserad kring skräpskydd med A-ram.

Ta på dig lämpliga kläder

Din första försvarslinje mot väder och vind är ”skyddet” du väljer att bära i din packning. Det kan vara vackert soligt väder för din dagsvandring men nätterna kan vara bitande kalla.

Om allt du har på dig är kort och en skjorta och tvingas stanna ute över natten blir hypotermi ett mycket verkligt hot. Var beredd är mitt råd. Om du bär lager av syntetiskt material eller ull och bär ett skal av vindtätt, vattentätt material, kommer dina förändringar av överlevnad att förbättras avsevärt. Fånga kroppsvärmen istället för att förbruka den.

Typer av överlevnadsskydd

Att bestämma vilken typ av skydd är en viktig del av överlevnaden i vildmarken. Om du känner till några skyddsrumsdesigner och vet vad de är bäst lämpade för, då kommer du att kunna göra rätt val.

Presenning: skydd: För den här typen av skydd behöver du bara en lätt presenning och lite rep. Du kan till och med göra den med en regnponcho om du har en. Bind helt enkelt varje ände av presenningen till ett träd. Denna typ av skydd är inte särskilt varm och kanske inte håller vått väder borta från dig eftersom det vanligtvis är öppet på tre sidor.

A-ram överdrag

Knyt lite rep mellan två träd och drapera din presenning över den. Använd sedan några stenar, pinnar eller mer rep för att förankra sidorna av presenningen bort från dig. Du kan till och med använda en horisontell gren, stock, stora stenar, allt som gör att du kan skapa täckning under din presenning. Denna typ av skydd ger bättre skydd mot väder och vind än ett skydd som kan lutas eftersom det bara är öppet på två sidor

Kokongskydd: Denna typ av skydd är i princip en hög med löv eller skräp utan någon ram. Om det nästan är mörkt och du inte har tid för andra skyddsbyggnader, samla snabbt torrt skräp (löv, bark, gräs), gör en hög som är cirka 1 m hög och något längre än din längd. Gräv in i mitten av högen så att du har skräp som isolerar dig från marken och elementen. Denna typ av skydd är grundläggande men fungerar som en naturlig sovsäck som skyddar mot värmeförlust

Skräpskydd: Fallet träd: Det här är min favorit eftersom det inte förbrukar mycket energi att bygga. Ett fallet träd kan lätt anpassas till situationen. Det är beroende av att du kan hitta en nedfallen gren eller träd som har tillräckligt med utrymme under sig för att du ska kunna krypa in.

Du kan anpassa trädet på många sätt; drapera en presenning över grenet för att bilda ett presenningstält, luta grenar och skräp mot den fallna delen för att fungera som din skyddsvägg. Om det är kallt och blåsigt kan du stänga in dig helt genom att använda ytterligare skräp för att blockera ingången. Ett skydd för fallna träd är en liknande struktur som ett skydd med A-ram och hjälper till att fånga din kroppsvärme inuti

Ett vindskydd kan byggas mellan träd, mot bergväggar, överhäng eller vallar. En fördel med denna typ av skydd är genom att bygga en eld framför skyddet, den bakre väggen fungerar som en värmereflektor för att hålla dig varm. För ytterligare strålningsvärme kan du också bygga en liten vägg eller påla stenar på andra sidan elden.

A-ram skyff: Du kan göra ett A-ram skydd. Om den är byggd på rätt sätt kan den hålla dig varm och torr genom ogynnsamt väder. A-ramskyddet kan byggas av grenar och skräp. Den kan också byggas med en presenning eller poncho som nämnts tidigare. De flesta överlevnadsfiltar är för små för att bygga en ordentlig A-ram.

Snöskydd (grotta): Att bygga snöskydd är ett komplext ämne som du bör läsa på i detalj. Det finns kompletta böcker skrivna om detta ämne om du är intresserad av att lära dig mer.

Utgrävning (grop) skydd: Utgrävningskydd ger bra skydd mot vilda djur, de stabiliserar också naturligt värme, vilket ger dig ett bra skydd mot väder och vind. Ett skyddsrum kommer att ta lång tid att gräva ut en konstruktion så det är förmodligen ingen idé att ge mer information om denna typ av skydd för övernattningssituationer.

Öva, öva, öva

Att göra ett fullt fungerande skräpskydd kräver övning. Innan du har byggt en och sovit i den en kall natt utan filt, är det svårt att uppskatta den stora mängden skräp som behövs för att hålla dig varm.

Det är också en fantastisk upplevelse att tillbringa natten varm och bekväm i ett skydd gjord av ingenting annat än dina händer och de råvaror som du hittar i bushen. Som nämnts tidigare, om du bygger ett skräpskydd, eller någon form av skydd , dekonstruera skyddet när du är klar. Återställ området till dess naturliga tillstånd.

Se till att du är synlig

Skräpskydd är gjorda av naturmaterial så de smälter in i miljön riktigt bra. Eftersom ditt skräpskydd är som ett nödskydd vill du se till att du fortfarande är synlig för sök- och räddningsteam.

Tänk på detta och överväg att hänga något ljust utanför skyddsrummet för att fånga räddarnas uppmärksamhet. Ett packskydd bundet till ditt skydd, din ryggsäck lämnad utanför, en gigantisk pil på marken gjord av grenar, allt som väcker uppmärksamhet.

Detta gäller för alla överlevnadsskydd, oavsett om det är en grotta, överhäng eller skräpskydd. Var kreativ men se till att du blir uppmärksammad.

Tips

Innan du lägger till dina löv i skyddet, sålla igenom dem för att leta efter insekter.

Medan löv kan fungera på en sluttning eller kulle, är en presenning en bättre isolator om du har en. Du är mindre sannolikt att utsättas för kryp och insekter på detta sätt också.

Även om verktyg är användbara, om de inte är lättillgängliga, improvisera med saker som vassa stenar.

Knivar och macheter är användbara men farliga om de hanteras fel. Använd aldrig trubbiga och dåliga verktyg. Använd inte verktyg på ett sätt som de inte var avsedda för. Allvarliga skador eller dödsfall kan uppstå vid felaktig användning av verktyg.

Om du tänker hugga ner ett träd var medveten om vad som finns runt det. Extrema skador eller dödsfall kan uppstå på grund av vårdslöshet.

Det är helt acceptabelt att hugga ner levande träd i en överlevnadsstation, men om du övar i bushen, se till att endast använda döda material.

Lämna inga spår: Om du bygger ett skräpskydd, eller någon form av skydd i busken, dekonstruerar skyddet när du är klar. Återställ området till dess naturliga tillstånd.

Relaterade inlägg