Hemgjord fågelmatare – Så Gör Du!

Fågelskådning är en engagerande och lärorik hobby som erbjuder en unik blandning av spänning och lugn som du inte hittar någon annanstans. Även om en mängd olika fåglar ofta kommer att ses under en promenad eller vandring, kan du observera många av dessa fåglar från bekvämligheten av ditt eget hem om du helt enkelt tillhandahåller hemgjorda fågelmatare.

Använda hemgjorda fågelmatare för att sätta upp en matningsstation på din bakgård kommer att ge dig år av njutning när du noga observerar och lär känna de dussintals olika fåglar som bor i närheten.

Strax efter att ha satt upp en ordentlig utfodringsstation kommer fåglarna i ditt område att se ditt hus som en värdefull resurs för mat, skydd och potentiella kompisar. När din utfodringsstation väl är etablerad kommer den att vara platsen för frekventa besök från kanske hundratals fåglar.

När du spenderar mer och mer tid på att titta på fåglarna i din bakgård, kommer du att få ett intimt perspektiv på varje arts unika beteenden och få en känsla för den årliga fördelningen av dessa fåglar. Detta är ett utmärkt sätt att uppmuntra unga människor att ägna mer tid åt att observera och få kontakt med den naturliga världen.

Även om mycket pengar kan spenderas på den utrustning som behövs för att sätta upp en matningsstation , du kan helt enkelt använda en mängd olika hushållsartiklar och en eftermiddag och bygga det mesta du behöver själv! Börja först med att göra en mängd olika fågelmatare, som är den viktigaste komponenten i alla utfodringsstationer. Att bygga en hängande matare av en tom 2-liters läskflaska är ganska enkelt.

Först stoppar du torra pappershanddukar i en ursköljd läskflaska tills de bildar ett 1-2 tum lager på botten. Lägg sedan till ett par sittpinnar till fåglarna genom att sticka köksspett av trä genom flaskan.

Det första spetten ska stickas igenom där pappershanddukarna kommer fram till; ytterligare 1 eller 2 spett ska stickas igenom i rät vinkel mot varandra med cirka 2-3 tum mellan ett spett och nästa. Klipp sedan tillbaka spetten så att endast cirka 2 tum sträcker sig utanför flaskan. Använd en redskapskniv och skär en smal slits, cirka 1/8 tum bred, cirka 1-2 tum ovanför varje sittpinne. Fyll flaskan med fågelfrön och sätt tillbaka locket. Slutligen, vira en tråd runt flaskans hals, vrid den hårt och använd den sedan för att hänga mataren från en lem där du planerar att etablera en matningsstation.

Denna hemmagjorda tubmatare kommer att locka ett brett utbud av fågelarter, speciellt om du använder en fröblandning som inkluderar solrosfrön, safflorfrön, hirs och torkad majs. Det finns andra lättbyggda matare som rymmer olika mattyper; ju fler typer av mat du ger desto rikare mångfald av fågelarter kommer du att observera.

Du kan till exempel bygga en väldigt enkel brickmatare som förutom frön rymmer större matvaror som matrester och frukter. Montera helt enkelt en platt träbit (cirka 1-2 kvadratfot, i valfri form) horisontellt (antingen på en stolpe av staketsräcke), så har du en fantastisk brickmatare.

För deluxe-utgåvan, slå helt enkelt ett par spikar genom brädan så att de pekar uppåt. Fäst också ett par metallburklock så att den öppna sidan är vänd uppåt (detta kan göras med en spik eller stor häftklammer). Nu kan du använda plattformen för att utelämna en mängd olika fågelvänrester, som gamla frukter och grönsaker, gammalt bakverk, köttrester och till och med gamla rätter, som pasta. De uppåtriktade spikarna används för att säkra matrester, som en apelsin eller bagel, och locken kan fyllas med en söt godis, som sylt eller gelé.

Denna kombination av en hängande matare och en brickmatare kommer att locka en mängd olika fåglar med olika matpreferenser och matningsbeteenden. Räkna med att få se kycklingar, nötskrikor, rödhaker, gärdsmyg, trassörer, koltrastar, kardinaler och orioler … bara för att nämna några! Andra idéer för hemmagjorda fågelmatare inkluderar en hängande nylonstrumpa fylld med nyjerfrö eller en hängande plastpåse (sådan som lök eller apelsiner kommer i när de köps i lösvikt) fylld med en suettegel.

Förutom matare finns det många andra föremål som du kan lägga till en utfodringsstation som hjälper till att locka till sig ett bredare utbud av fåglar. Lägg till exempel till ett fågelbad och ge dina nya fjäderbeklädda vänner en utmärkt plats för att dricka och städa. Många föremål som finns runt huset kan användas som ett fågelbad. Vänd bara upp en ugnsform eller papperskorgslock, fyll på med vatten och ställ på en liten grund av stenar eller tegelstenar och voila, du har ett fågelbad!

Du kan också med jämna mellanrum ställa ut ditt trädgårdshus med sprinklerfäste nära utfodringsstationen; många fåglar, särskilt kolibrier, kommer att älska dimman en varm sommareftermiddag.

Fågelholkar, som används av fåglar för häckning och rastplats, kan också tillföra en utfodringsstation mycket, särskilt tidigt på våren när fåglarna letar efter lämpliga häckningsplatser. Du kan helt enkelt borra ett hål, cirka 1,5 tum brett, i en torkad kalebass och hänga den från ett träd. Många fåglar, som gärdsmyg, kycklingar och lila martiner, skulle älska ett sådant hem! Slutligen, ett annat billigt tillägg till en utfodringsstation är att plantera en mängd olika buskar, buskar och blommor som hjälper till att locka fåglar genom att tillhandahålla tak över huvudet och mat i form av frukt, frön och nektar.

Förhoppningsvis kommer dessa tips dig på god väg att bygga en fullt utrustad utfodringsstation på din bakgård. Alla dessa projekt är idealiska för att involvera barn och skapa fantastiska familjeprojekt på eftermiddagen.

Barn kommer inte bara att ha glädjen av att bygga något själva utan de använder sedan sin kreativitet för att attrahera och titta på dussintals fascinerande fågelarter. Även om dessa hemmagjorda fågelmatare inte kostar något att tillverka, kommer du att upptäcka att de är ovärderliga i sin förmåga att bättre koppla ungdomar till sin naturliga värld.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg