Enkla Tips för Bättre Organsiering i Hemmet

Det kan tyckas omöjligt att hålla ordning i hemmet när man har barn. Här är några användbara tips för att hålla ordning och hålla ditt hem rent.

Lärare vet att barn är gladare och mer engagerade när deras klassrum känns lugnt och de kan hitta material. Men organiserade klassrum händer inte bara. Erfarna lärare har rutiner och system för att hålla kaos på avstånd.

Här är några tips från klassrummet som upptagna mammor och pappor kan prova hemma.

ORGANISATIONSTIPS FÖR DIN FAMILJ

Hitta en plats för allt. Barn är mer villiga att hjälpa när de vet vad de kan förvänta sig och kan känna sig framgångsrika. Ange ett utrymme för skor, rockar, böcker, leksaker etc. Märk förvaringsbehållare med ord och ikoner och använd låga bokhyllor, krokar och lådor som barn lätt kan nå.

Utveckla en städrutin. Lägg in tid för att städa i den dagliga rutinen, även om det bara är 10 minuter innan läggdags. Barn blir mycket mindre överväldigade av att städa upp en liten röra än en stor. Håll koll på röran innan det blir ohanterligt.

Tilldela tydliga uppgifter. Barn har svårt att följa vaga instruktioner som ”städa ditt rum”. Dela upp uppgifter i steg-för-steg-instruktioner istället. ”Lägg klossarna på hyllan.” ”Lägg de smutsiga kläderna i korgen.”

Lär ut färdigheter. I ett klassrum lär lärare barn att tvätta penslar, torka av ett bord eller sopa ett golv. Hemma, lär ditt barn hur man bäddar eller lägger undan kläder. Barn älskar känslan av kompetens och prestation som kommer när de lär sig en ny färdighet.

Skapa ett ”spara” utrymme. Ibland kanske ditt barn inte är redo att lägga undan ett engagerande projekt, som en målning eller pussel. Avsätt ett hörn eller bord där ditt barns aktiviteter kan fortsätta i mer än en dag.

Dela upp ditt barns rum i områden. Klassrummen har ytor för att skriva och färglägga, läsa och mer aktiv lek. Papperskorgar finns i varje område för förvaring. Prova detta system hemma också.

Förenkla och håll förväntningarna rimliga. Placera en tvättkorg, papperskorg, skokorg och leksakslåda i deras rum eller garderob. Småbarn och förskolebarn får inte ställa upp skor i en garderob eller leksaker på en hylla förrän de är äldre, men även små kommer att slänga saker i en korg. För enklare sängbäddning, använd ett täcke istället för ett överkast på ditt barns säng.

Prata som familj om hur du vill att ditt hem ska kännas – organiserat, lugnt, effektivt – och hur det är lättare att uppnå det när alla ställer upp. Ha tålamod och uppmuntrande och uttryck uppskattning för ditt barns insatser.

Relaterade inlägg