Är det Farligt att Bada i för Lågt PH?

Är det Farligt att Bada i för Lågt PH?

Hälsofördelarna med simning kan inte jämföras med andra kardiovaskulära aktiviteter. Med simning jobbar du på hela kroppen. Du bränner fler kalorier för att vara i form och träna dina muskler för styrka. Så, simning är en övning du alltid måste ägna dig åt för att skörda dessa hälsofördelar. Men är det säkert att simma i en pool när pH blir lågt?

Svaret på det är ”Nej”. En pool med lågt pH är dåligt för dig och andra simmare. När ditt poolvattens pH nivå blir lågt blir vattnet surt. Surt vatten är frätande för poolens komponenter och giftigt för din hälsa. Den omedelbara effekten som kommer att kännas av en simmare är ett stick i ögonen, då kommer näsgångarna att torka ut och huden börjar klia.

Du borde veta vid det här laget att det enda vattnet du bör simma i bör vara kristallklart. Så du måste ta reda på pH-nivån i ditt poolvatten före användning. I det här inlägget kommer du att lära dig varför lågt pH i en pool är osäkert för dig, orsakerna till lågt pH och det botemedel som behövs för att fixa lågt pH.

Vad är den säkra pH-nivån för simning?

På pH-skalan indikerar 0 extrem surhet medan 14 indikerar extrem alkalinitet. Din poolvattens pH-nivå kan vara för hög, för låg eller på den optimala nivån.

När ditt poolvatten pH går över 7,8 anses det vara högt. Alla pH över 8 är för högt. Ett högt pH-värde i din pool är en indikation på att vattnet i din pool har blivit alkaliskt. Det är inte säkert att simma i en sådan pool.

Detsamma gäller en pool med lågt pH-värde. Poolens pH anses vara lågt när vattnet är lägre än 7,2. När pH går under 7,0 anses det vara för högt. Detta betyder helt enkelt att ditt poolvatten har blivit surt och att använda det på det sättet kommer att vara farligt.

Den säkra pH-nivån för simning är när poolvattnets pH ligger inom hälsoparametern som är mellan 7,2-7,8. Den ideala nivån är 7,4. Så för att simma säkert, se till att din pools pH-nivå är nära 7,4 (vi rekommenderar 7,3-7,6).

Kan jag simma i min pool om pH är lågt?

Det är inte säkert att simma i en pool med lågt pH. Följande är anledningarna till varför du inte bör simma i en pool när pH blir lågt;

Vattnet är surt

Detta är det första du skulle uppleva om ditt pool-ph är lågt. Ditt poolvatten är inte längre hälsosamt för dig. Surhet påverkar kroppen vilket kommer att leda till hjärtsjukdomar, inflammation och andra autoimmuna sjukdomar. Så att simma i det borde vara ett nej för dig.

Dina ögon kommer att svida

Poolvatten med lågt pH kommer att svida i ögonen om det kommer i kontakt med dem. Detta gör att ögonen blir röda. Om surheten är för hög kan det påverka ögoncellerna och eventuellt skada några. Så undvik sur pool med alla medel.

Kliar på kroppen

Du kan ha kliande hud som kan vara ett resultat av lågt pH. Detta beror alltid på bristande kloreffektivitet eller till och med klorutslag. Klorutslag kommer från din exponering för hög klorkoncentration. Saken är att låga pH-nivåer kan kasta din pool i kaos vilket gör att kemikalien som används för att reagera negativt på känslig hud. Så att simma i en pool med lågt pH måste undvikas.

Påverkar dina näsgångar

En annan del av din kropp som kommer att påverkas mycket är din näsgång. Kanalen för luftflödet genom näsan kan påverkas när du andas in i poolvattnet. Andningsslemhinnorna kommer att påverkas kraftigt vilket gör andningen mycket svår.

Är det säkert att simma i en pool med lågt pH?

Det är inte säkert att simma i en pool med lågt pH-värde. Dessutom blir pooler med för låga pH-nivåer oftast grumliga om de inte hanteras på rätt sätt. Det finns tre stora risker förknippade med grumligt vatten. Följande är riskerna;

Drunkning

Sanningen kvarstår att grumligt vatten är en drunkningsrisk eftersom det gör det svårt för simmare som är avstängda eller kämpar under vattnet att få hjälp omedelbart. Så man kan lätt drunkna under en omständighet som lätt skulle ha kunnat stoppas om vattnet var kristallklart.

Död

Innan en simmare går in i en pool rekommenderas det att först kontrollera och försäkra sig om att avloppet i botten av poolen i det djupaste området är säkert att simma. Vattnet i den delen ska vara kristallklart och tillräckligt synligt för att du ska förhindra drunkning som kan orsaka dödsfall. Grumligt vatten måste till varje pris undvikas.

Insjuknande i magsjuka eller urinvägsinfektion

Detta är ett annat problem med simning i en pool med lågt pH-värde. Det är mest sannolikt att du drabbas av en urinvägsinfektion eller magsjuka. Orsaken till dessa två risker är E-coli. Detta sker oftast med närvaro av kloraminer (detta är den kemiska förening som skapas när klor reagerar med föroreningar). Detta är en indikation på att det finns så många föroreningar i ditt poolvatten. Så när du simmar i poolvatten som detta med så mycket föroreningar och kloraminer kan du få en infektion av E-coli-bakterier i vattnet.

Farligt pH

En pH-nivå på 0 i en simbassäng skulle innebära att vattnet i sig är en stark syra och därför dödligt farligt. Det skulle dock krävas en katastrofal händelse för att ge en pool ett pH på 0. Att dumpa tusentals liter syra i en pool, till exempel, skulle få dess pH att sjunka till farliga nivåer. Vad som är farligare i pooler med pH-nivåer under 7 är att klor helt försvinner, vilket ökar risken för potentiellt dödlig bakteriell kontaminering.

pH-överväganden

Vanliga typer av vinäger varierar i pH från 2,4 till 3,4, och det finns ingen allvarlig säkerhetsrisk när en vätska med det pH-värdet stänks på en person. Vinäger eller andra vätskor av livsmedelstyp med pH-värden mellan 2,4 och 3,4 används ofta som läkemedel. Till att börja med kommer varje pool-pH-nivå under 7 att påverka simmarkomforten negativt. När poolens pH sjunker under 6, till exempel, skulle ögonirritation börja bli allvarlig eller till och med farlig.

Andra överväganden

När poolens pH stiger till cirka 7,8 tillsätts en syra till vattnet för att sänka dess pH. Den vanligaste syran som används för att sänka poolens pH är muriatinsyra, som bör användas strikt enligt instruktionerna. Att tillåta simning när en pools pH går under 6,7 kommer att göra den för sur för komfort. För att höja poolens pH-värde över 7, använd bara 1,5 lbs. natriumkarbonat per 20 000 liter vatten.

Relaterade inlägg