4 Hälsofördelar att gå på Massage

4 Hälsofördelar att gå på Massage

Att ligga i ett lugnt rum i en avslappnad atmosfär på ett massagebänk med ljusen dämpade, ljus tända i bakgrunden och doften av lavendel som tränger igenom den varma luften låter som det perfekta sättet att avsluta dagen på ett bra sätt. Men syftet med massage är inte bara för avkoppling.

Det har visat sig att massage faktiskt har många medicinska fördelar också. Metoden att använda beröring som en läkningsmetod härrör från seder och tekniker som är rotade i antikens historia.

Östra och västerländska civilisationer fann att massage kunde läka skador, lindra smärta, minska stress, förebygga och bota sjukdomar. Massage kan till och med främja frisättningen av de uppbyggda gifterna i din kropp och orsaka många hälsoproblem.

Det finns många anledningar till att du kan välja att få massage för lite välbehövlig avkoppling. Även om massage verkligen är avslappnande och avstressande, kan dessa fördelar bara vara början.

Massageterapi är när terapeuter manipulerar dina muskler och mjuka vävnader med sina händer, fingrar, underarmar och armbågar.

Massageterapi har visat sig lindra symtom associerade med tillstånd som:

  • Artros
  • Cancer
  • Fibromyalgi
  • Depression och ångest
  • Allmän smärta, såsom ländryggssmärta eller huvudvärk

Fördelar med massage

1. Det kan lindra kronisk smärta – inklusive huvudvärk

Om du har ont i nedre delen av ryggen, nacken eller axlarna vet du att det kan vara svårt att hitta lindring. Du kanske provar huskurer, till exempel stretching eller värmekuddar, men fortfarande lider av smärta som bara inte försvinner.

Eller så kan du drabbas av frekvent huvudvärk, såsom migrän eller spänningshuvudvärk. Dessa kan vara lika envisa och, i likhet med kronisk smärta, kan de ha en negativt effekt på din dagliga rutin. Oavsett din åkomma kan massage Stockholm vara den räddare du aldrig visste att du behövde.

En teori varför massage kan bekämpa smärta säger att din hjärna inte helt kan känna igen smärta när beröringsreceptorer aktiveras i området.

Detta kan inträffa när en massageterapeut gnuggar din nedre rygg, nacke, axlar eller huvud.

Tänk på det senast du stötte på armbågen eller knäet: var din första instinkt att gnugga det? Om så är fallet är du inte ensam. Du kanske aktiverar denna teori i ett undermedvetet försök att lugna området som har smärta.

2. Det kan öka ditt humör, lindra ångest och bekämpa depression

Massage går hand i hand med resorter och tjusiga hotell, och det finns en anledning till det – de utstrålar helt enkelt avkoppling. Även om detta delvis kan bero på att du är på semester finns det också vetenskapliga bevis som tyder på varför massageterapi kan förbättra ditt mentala välbefinnande.

Hormoner kan ha en betydande inverkan på dina stressnivåer och massageterapi kan kanske minska de negativa effekterna och öka de positiva. Till exempel har stresshormonet kortisol visat sig sjunka med mer än 30 procent med massagebehandling – och må-bra-hormoner, som dopamin och serotonin, har visat sig öka med samma mängd.

Denna lugnande effekt kan vara ett resultat av den tryckmassage som sätter på smärtreceptorer under huden, vilket kan stimulera vagusnerven – en viktig aktör i nervsystemet. Ett avslappnat nervsystem kan sakta ner din puls, sänka blodtrycket och påverka hormoner som är relaterade till stress.

Naturligtvis tenderar massageterapi också att förekomma i en lugnande miljö, komplett med lugnande aromer, mild musik och dämpad belysning – allt detta kan göra att du känner dig lite mindre stressad.

3. Det kan hjälpa dig att återhämta dig efter ett tufft träningspass

Du vet fördelarna med att träna, men ömheten som ibland följer kan vara smärtsam, och det kan hindra dig från att vilja gå tillbaka till gymmet. Lyckligtvis kan en massage hålla ömhet och träningsvärk i schack så att du kan komma tillbaka till din träning tidigare.

Allt mellan några timmar till några dagar efter att du tränat kan dina muskler börja kännas ömma. Det är på grund av nedbrytning av muskeln – för att den sedan ska bygga upp sig själv starkare än tidigare. Även om detta är bra (det betyder att du blir starkare), kan det också göra ont. Ta en massageterapi vilket är din lösning på ömhet efter träning.

Att få en massage ökar det allmänna blodflödet, vilket kan hjälpa till att lindra ömhet snabbare.

Och vissa studier har till och med visat att det förbättrade blodflödet från en massage kan ha en skyddande effekt och förhindra ömhet från att utvecklas som ett resultat av ditt nästa träningspass. Om dina muskler värker efter ett särskilt tufft träningspass, hoppa inte över gymmet nästa vecka – välj en massage istället.

4. Det kan lindra de negativa biverkningarna av cancer och cancerbehandlingar

Även om massage verkligen har sina fördelar för alla, kan det också ge välbehövlig lindring för patienter med cancer. Cancerpatienter går ofta igenom rigorösa behandlingar, från kemoterapi till strålning, vilket kan ta hårt på deras kroppar och deras mentala välbefinnande.

Massageterapi kan minska smärta och ångest i samband med cancer och behandling. Ännu mer kan det främja avkoppling och fungera som en humörhöjare.

Även om det finns olika teorier bakom fördelen med massagebehandling för cancerpatienter, kan det ha något att göra med ökat blodflöde i områden av hjärnan som reglerar smärta och stress.

Kom ihåg: dessa förmåner kan bara vara tillfälliga. Massageterapeuter kan också behöva ändra sitt tillvägagångssätt med patienter med cancer och använda mindre tryck i känsliga områden som påverkas av antingen cancerbehandlingar eller själva cancern.

Relaterade inlägg