10 Saker som kan gå fel när du ska åka Hem under en Katastrof

En av de grundläggande sakerna som många preppers bär på är en utrustningsväska. Dessa väskor är designade för att alltid vara inom räckhåll för dig och bär de nödförnödenheter som du kan behöva om du är på jobbet eller på annat sätt borta från hemmet när en naturkatastrof eller katastrof inträffar.

Huvudsyftet med en väska av denna typ är att bära med sig förnödenheter som hjälper till att säkerställa att du kan ta dig hem där du förhoppningsvis kan träffa andra familjemedlemmar och fatta beslutet att antingen söka skydd inne eller fly ut.

En väska används inte bara under en katasrofhändelse, den kan också komma väl till pass för hur många dagliga besvär som helst som ett punkterat däck, urladdat batteri, byggomväg eller annan oväntad incident på väg hem från jobbet eller annan plats.

Målet med en krisväska i rutinsituationer är att förbli så bekväm som möjligt genom att förhindra blåsor, värmeslag, uttorkning, solbränna, hypotermi, etc. tills du kan ta dig hem.

En rulle med tejp i din överlevnadsväska gör att du kan fästa en del på fotsulorna för att skydda mot blåsor och fortsätta att krypa ur foten.

Men en primär anledning till en krisväska är att hjälpa dig att komma hem efter en naturkatastrof eller katastrof-händelse. Så låt oss säga att du är på kontoret, som ligger flera mil hemifrån. Du har din krisväska med dig och du har din väska hängande på baksidan av din kontorsdörr.

Strömmen i byggnaden går plötsligt och förblir avstängd. Människor runt omkring dig är nyfikna, de ringer vänner och familjemedlemmar och försöker ta reda på vad som händer.

Plötsligt skriker någon ”det är krig, krigslagar, vi måste komma hem!” Inom några minuter bryter ditt kontor ut i kaos. Du tittar ut genom fönstret och ser arbetskamrater gå ut ur byggnaden i massor.

Du tar din mobil och skickar ett sms till din fru att du är på väg och vilken väg du tänker ta använda för att komma hem. Sedan tar du tag i din krisväska från kroken på dörren, byter till dina rejäla skor och släpper dina finskor och går ut ur byggnaden.

Hem är cirka 20 minuters bilresa in bra trafik. Även med vissa trafikförseningar bör du vara hemma inom en timme eller så. Men vad händer om saker och ting inte går som planerat?

I den här artikeln kommer vi att diskutera tio saker som kan gå fel under ett scenario för att komma hem. Efter varje diskussion kommer vi att ge korta förslag på hur du kan förhindra eller lösa problemet så att du kan fortsätta röra dig.

#1. Trafikstockningar

Det första som kan gå fel i ett scenario där du snabbt måste hem är det mest troliga och det är att vägar kan vara fulla av trafik. Tänk på dina typiska ”rusningstid” trafikstockningar som uppstår i början och slutet av varje dag när de flesta människor är på vägarna och på väg till/från jobbet.

Trafikstockningar under ett katastrof scenario kommer att vara fem till tio gånger värre! Du kommer inte bara att ha att göra med mycket trafik på vägarna utan det kommer sannolikt att finnas övergivna bilar som gått sönder, fick slut på bensin, etc. som blockerar vägen.

 • Se till att din krisväska och bil innehåller lite mat och vatten.
 • Kör en annan väg till/från jobbet under ”normala” dagar så att du kan mäta typ av trafik, täthet av hus, möjliga vattenkällor etc. Bär en karta med anteckningar om dessa saker för varje rutt i din bil.
 • Bär extra dunkar med bränsle på baksidan av ditt fordon eller i ditt lastutrymme.

#2. Får slut på bensin

En annan sak som kan inträffa när du är på väg hem är att din bil kan få slut på bensin. Även om du har varit noggrann med att inte låta din bensintank komma under ¼ eller ½ av en tank en viss dag, kommer du att använda extra bensin under en trafikstockning som varar i flera timmar.

Eller om din primära rutt är blockerad och du måste ta en längre alternativ rutt kan det vara ett problem att få slut på bensin. Det finns också möjligheten att din bensintank kan punkteras och börja läcka på grund av antingen skräp på vägen eller till och med skottlossning.

Förvara en hopfällbar cykel eller om din budget tillåter en hopfällbar 2-sits elektrisk skoter i bilens baklucka eller på ett takräcke.

#3. Bilmekanisk haveri

Det tredje mest sannolika som kan hända under en situation där du ska åka hem är att något kommer att gå fel med ditt fordon, vilket gör att den går sönder. Detta kan vara vad som helst, från vindrutetorkare som slutar fungera till ett punkterat däck, en sprucken kylarslang eller ännu värre ett skotthål i din bensintank.

I princip allt som kan gå sönder eller sluta fungera på ditt fordon som skulle få det att sluta köra framåt kan vara ett problem.

  • Håll din bils mekaniska motor väl underhållen och byt ut delar som är slitna innan de når sin ”brytpunkt”.
  • Se till att din bil är utrustad med verktyg och mindre reservdelar som torkarblad, bromsbelägg, reservdäck, reservbromsledning, så att du kan göra alla nödvändiga mekaniska reparationer.
  • Bär extra mekaniska vätskor som spolarvätska, transmissionsolja, olja, servostyrningsvätska, bromsvätska etc.

Var beredd på att ge dig ut på din cykel eller till fots om något går sönder som du inte kan reparera.

#4. Bilolycka

En sak att vara särskilt medveten om under en katastofhändelse- eller naturkatastrofscenario är bilolyckor. Med all trafik på vägarna samtidigt och människor som arbetar i ett tillstånd av ångest, rädsla och panik, är chanserna för en verklig bilolycka mycket större än under en ”normal” dags pendling. Även om du gör allt rätt kan någon annan ändå krocka i dig.

 • Ta en defensiv körkurs och träna defensiv körning dagligen men speciellt under en katastrof
 • Förbli lugn när du kör och ta en alternativ väg för att undvika större delen av trafiken.
 • Ha en traumaförbandslåda som en del av din bilutrustning så att du är beredd att behandla eventuella skador eftersom räddningstjänst personal kommer sannolikt att vara överväldigad och otillgänglig.

#5. Skada från skräp

Beroende på vilket typ av katastrof-scenario du befinner dig i, en av de saker som kan gå fel när du försöker ta dig hem är en skada från fallande skräp.

Detta kan vara ett träd eller kraftledning som faller och landar på ditt fordon. Det kan vara skräp som susar genom luften och träffar din vindruta eller så kan det vara fallande aska från ett vulkanutbrott, brinnande träd från en eld, egentligen vad som helst.

  • Känn till de korrekta säkerhetsrutinerna för olika typer av naturkatastrofer som kan inträffa i ditt närområde.
  • Se till att din krisväska eller bil inkluderar en nödradio så att du kan hålla dig uppmärksam på körförhållandena i omgivande områden.
  • Undvik drabbade områden så mycket som möjligt även om det innebär att ta en längre väg för att komma hem.

#6. Utklädd polis

När ett katastrof-scenario har pågått i flera timmar eller dagar kan du behöva oroa dig för ”falska” poliser eller myndigheter. Detta kommer att vara människor som försöker dra fördel av intet ont anande medborgare genom att låtsas vara en auktoritetsperson. De kan beordra dig att vända, försöka beslagta ditt fordon eller ta kontroll över dina förnödenheter.

Iaktta noggrant din lokala polis under rutinoperationer, paradpatrullering, motorvägsstopp och andra lokala evenemang. Se till att du känner till detaljerna om deras uniformer och märken så att du kan upptäcka en falsk uniform eller märke.

Be med respekt från polisen om identifiering om du stoppas eller får en order och du misstänker att personen inte har makten.

I ett katastrof-scenario, håll avstånd från alla som agerar som en auktoritetsperson om inte du är faktiskt i stort behov av deras hjälp.

#7. Polis- eller militärkontrollpunkter

Beroende på hur allvarlig krisen är i ditt område kan du stöta på faktiska polis- eller militärkontroller. Saker och ting kan vara särskilt spända, särskilt med alla problem kring illegala invandrare och flyktingar.
Var alltid beredd att visa fotolegitimation och pass eller födelsebevis.
Bär en nödradio eller annan kommunikationsenhet som håller dig à jour med var kontrollpunkter finns och undvik dem om du förutser ett problem.

#8. Rutten är blockerad av skräp

När du reser genom staden från jobbet eller var du än var är under katastrofen, på väg till ditt hem, kan du upptäcka att din väg är blockerad av nedfallet skräp eller till och med avsiktligt placerat skräp. Oavsett är det uppenbart att du inte kan fortsätta på den rutt du körde utan någon typ av åtgärd.

Bär verktyg som en handkedjesåg så att du kan göra vägar framkomliga.

Använd en av flera alternativa körvägar för att komma hem som du har kartlagt i förväg. Se järnvägsspår, tillfartsvägar för kraftledningar etc. som en lösning.

Om det inte finns något annat alternativ, använd din cykel eller skoter så att du kan fortsätta framåt. Försök att bära med dig så mycket av de livsuppehållande förnödenheterna från din bil som du kan bära.

9. Ditt fordon är stulet eller konfiskerat

Vad händer om du kommer från jobbet till parkeringen bara för att upptäcka att din bil har blivit stulen av en desperat person som också försöker ta sig hem?

Eller vad händer om du kommer till en polis- eller militärkontroll bara för att få veta att ditt fordon kommer att konfiskeras eftersom det är en nödvändig resurs för polis och räddningspersonal?

Ett stulet fordon ger dig verkligen inget annat val än att ge dig ut till fots.

Var beredd på att komma hem med endast dina överlevnadstillbehör.

Fråga polis eller militärpersonal om du kan behålla några av dina förnödenheter innan de tar fordonet. Försök att få så mycket du kan i dina fickor och väska.

#10. En rånare kräver Alla dina förnödenheter

Så låt oss, som i föregående exempel, någon stjäl eller konfiskerar ditt fordon och du är till fots och försöker ta sig hem. I ett katastrof-scenario kommer arbetskamrater och grannar att få panik.

Majoriteten av människor kommer att vara rädda, de kommer att vara desperata och försöka få det de behöver för att överleva eftersom de inte hade planerat för något sånt här. Det är mycket troligt att någon eller en grupp människor kommer att försöka råna dig och ta dina förnödenheter.

Köp en väska som är obeskrivlig och smälter in, till exempel en laptopväska eller en lätt ryggsäck.

Bär både dödliga och icke-dödliga vapen som ett handeldvapen, pepparspray, en kniv, etc.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg